NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Θες να βελτιώσεις την εξωτερική σου εμφάνιση; Διάβασε αυτό πριν

Θες να βελτιώσεις την εξωτερική σου εμφάνιση; Διάβασε αυτό πριν

​Εάν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον κόσμο μας (Μαχάτμα Γκάντι). Εκφράσεις και θεωρίες των επιχειρήσεων «δείχνουν» τον εαυτό μας. Μάνατζμεντ, coaching, ηγεσία στρέφονται προς εμάς. Self management, self leadership, self coaching.

Σε όλους μας αρέσει να βάζουμε στόχους, ώστε να έχουμε ένα σημείο αναφοράς της εξέλιξής μας. Ωστόσο, οι στόχοι μας, όλο και περισσότερο, αγνοούν την βελτίωση του εσωτερικού μας κόσμου και επικεντρώνονται σε εξωτερικές «αρετές» που μπορούν να εκτιμηθούν από τον κοινωνικό μας περίγυρο. Βελτίωση στην εμφάνιση, στο ντύσιμο, οικονομική ευελιξία είναι μερικά πράγματα που τριγυρνούν στο μυαλό αρκετών που θέλουν να «βελτιωθούν». Είναι όμως, μόνο αυτό η βελτίωση; Παρακάτω θα δούμε ποια είναι η πραγματικότητα για τέτοιους είδους στόχους και ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι που πρέπει να έχεις στο νου σου, εάν δεν το κάνεις ήδη.

Στην εποχή των social media, η διογκωμένη σημασία που δίνει κανείς στο «φαίνεσθαι» είναι παραπάνω από αναμενόμενη. Η ταχύτατη μετάδοση πληροφοριών από κάθε γωνιά του κόσμου σου προβάλλει εύπεπτες εικόνες «τέλειας» ζωής, είτε αυτό αφορά τρελά ταξίδια, απίστευτα υλικά αγαθά, είτε αψεγάδιαστη εξωτερική εμφάνιση. Πάντα όμως, κρύβεται σκόπιμα το παρασκήνιο. Πώς έφτασε κανείς εκεί; Είναι ικανοποιημένος με τον εαυτό του; Νιώθει γεμάτος; Συχνά, επιτυχημένα άτομα «τσακίζονται» από τις ίδιες τους τις κατακτήσεις. Ο λόγος είναι ότι βιάστηκαν να φτιάξουν όλα όσα αφορούσαν την εξωτερική τους εικόνα, χωρίς να έχουν πρώτα κάνει την εσωτερική τους προετοιμασία και το απαιτούμενο self management για να μπορέσουν να διαχειριστούν τις εξελίξεις στη ζωή τους, είτε αυτές είναι θετικές, είτε αρνητικές.

Όλοι μας θαυμάζουμε ένα όμορφο λουλούδι, ένα δέντρο που βλέπουμε να μεγαλώνει σιγά σιγά. Το δέντρο και το λουλούδι όμως δεν περιορίζονται σε αυτό που βλέπουμε. Οφείλουν την ύπαρξή τους και σε κάτι που δεν βλέπουμε. Οι... υπόγειες ρίζες είναι ο λόγος που το λουλούδι και το δέντρο, όχι μόνο δεν πεθαίνουν, αλλά συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Χωρίς δυνατές ρίζες, ένας αέρας θα τα τσακίσει, παρά τα έντονα χρώματα, την όμορφη μυρωδιά, το ύψος τους και τα υπόλοιπα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά.

Έτσι κι εσύ, δεν πρέπει ποτέ να κάνεις το λάθος να προτρέχεις στο «φαίνεσθαι», χωρίς πρώτα να ελέγξεις και να επενδύσεις χρόνο για να ενισχύσεις τον εσωτερικό σου κόσμο. Οι εξωτερικοί παράγοντες θα αλλάξουν ό,τι και να κάνεις. Το σώμα σου, η δουλειά σου, κάποια στιγμή θα έχουν πτωτική πορεία, είναι φυσιολογικό. Εάν δεν έχεις την αυτο-ηγεσία (self leadership), ώστε να το διαχειριστείς και να συνεχίσεις να εξελίσσεσαι προσαρμοσμένος/η στα νέα δεδομένα, η ψυχολογική πτώση θα είναι πολύ πιο επώδυνη από οποιαδήποτε επαγγελματική ή εμφανισιακή «ρυτίδα».

Η πραγματική βελτίωση πηγάζει από μέσα μας και είναι το πιο βασικό θεμέλιο για να προχωρήσουμε στο εξωτερικό μας κομμάτι, επιτυχημένα. Έλεγξε τον εαυτό σου. Σίγουρα, το self coaching και το self management δεν είναι εύκολα, αλλά είναι το κλειδί που πρέπει να σε απασχολεί. Όπως είπαμε στην αρχή, τα κοινωνικά ερεθίσματα που προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν από το «μέσα», ώστε να κοιτάμε μόνο το «έξω» είναι άπειρα στις μέρες μας. Μείωσε αυτά τα ερεθίσματα και δούλεψε με τον εαυτό σου, διαχειρίσου τον χρόνο σου και εξασκήσου σε πράγματα που σε θωρακίζουν εσωτερικά. Σίγουρα το να βελτιώσεις το «έξω» σου απαιτεί πειθαρχία, ωστόσο η πραγματική πρόκληση είναι να τιθασεύσεις και να ηγηθείς του εαυτού σου, αντί να ρίξεις όλο το βάρος των προσπαθειών σου στην επιφάνεια. Πότισε τις «ρίζες» του εαυτού σου και θα δεις ότι και το «έξω» σου, θα ανθίσει πολύ πιο οργανικά, πολύ πιο σταθερά και πολύ πιο όμορφα από ποτέ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr