NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

14 συμβουλές για το πώς θα επανέλθεις στη δουλειά μετά τις διακοπές

14 συμβουλές για το πώς θα επανέλθεις στη δουλειά μετά τις διακοπές
31_08_2021

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching, Food for Thought

​Πώς γυρίζεις στην δουλειά όταν το μυαλό σου είναι ακόμα στις διακοπές του καλοκαιριού; Πώς μπορείς να διαχειριστείς το άγχος, το στρες, τις προθεσμίες και να προσγειωθείς όσο πιο ομαλά γίνεται στην πραγματικότητα;

Σου έχουμε καλά νέα! Με μικρά, καθημερινά βήματα, όχι μόνο θα μπορέσεις να προσαρμοστείς, αλλά θα καταφέρεις να συγκεντρωθείς στη δουλειά και να υποδεχτείς τη νέα σεζόν στο γραφείο πιο παραγωγικός και ευδιάθετος από όσο πιστεύεις. Γι' αυτό, αντί να σκέφτεσαι με άρνηση τις πρώτες ημέρες στο γραφείο μετά τις διακοπές, κάνε τα εξής:

1. Γυμνάσου το πρωί όταν ξυπνήσεις

Το πρωί καθορίζει και το υπόλοιπο της ημέρας. Ξεκίνα την πρωινή άσκηση και με το καιρό γυμνάσου περισσότερο. Αν δεν μπορείς να πας στο γυμναστήριο, κάνε γυμναστική στο σπίτι. Υπάρχουν πολλές κατάλληλες εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις.

2. Άσε στην άκρη το τηλέφωνό σου και κλείσε τις ειδοποιήσεις

Το κινητό σου αποσπά την προσοχή περισσότερο από όσο νομίζεις, με αποτέλεσμα να πλήττει την αποδοτικότητά σου. Το ίδιο ισχύει και με τις ειδοποιήσεις, ακόμα και αν εσύ δεν ασχολείσαι με το κινητό.

3. Δες τα emails σου συγκεκριμένες ώρες

Κατά μέσο όρο κοιτάζεις τα email σου 77 φορές την ημέρα, στέλνεις και λαμβάνεις περισσότερα από 122 την ημέρα, ενώ περνάς το 28% της ημέρας σου τακτοποιώντας τα εισερχόμενά σου. Τι μπορείς να κάνεις; Σε πρώτη φάση περιόρισέ τα. Δεν λύνονται όλα μέσω email, γι’ αυτό ό,τι μπορείς να αποφύγεις, απόφυγέ το χρησιμοποιώντας την προσωπική επικοινωνία. Ό,τι χρειάζεται την άμεση απάντησή σου, απάντησέ το, διαφορετικά προγραμμάτισε μία συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα για να απαντήσεις στα εισερχόμενά σου.

4. Συγκεντρώσου στα σημαντικά και όχι στα επείγοντα

Προσπάθησε να μην ασχολείσαι με καθετί επείγον, γιατί έτσι βλάπτεις την αποδοτικότητά σου. Ποια είναι όμως τα επείγοντα; Είναι όλα όσα πρέπει να διαχειριστείς άμεσα. Αντίθετα τα σημαντικά απαιτούν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Η ικανότητά σου να τα ξεχωρίζεις, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία σου. Μάθε λοιπόν να ξεχωρίζεις τα σημαντικά από τα ασήμαντα.

5. Οργάνωσε την ημέρα σου με βάση την ενέργειά σου

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είσαι περισσότερο παραγωγικός στις 11 το πρωί. Εκμεταλλεύσου στο έπακρο την ενέργειά σου και κανόνισε τα πιο σημαντικά, αλλά και όσα σου δίνουν κίνητρο, για το πρωί. Μπορείς να ξεκινήσεις με κάτι απλό: βρες 3 σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις σήμερα και δώσε τους προτεραιότητα. Και επειδή όπως είπαμε το πρωί καθορίζει το υπόλοιπο της ημέρας, θα διαπιστώσεις ότι θα καταφέρεις σπουδαία πράγματα.

6. Κάνε μικρά βήματα για μεγάλα αποτελέσματα

Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι για να πετύχεις αυτό που θέλεις πρέπει να κάνεις καθημερινά μικρά βήματα. Χώρισε τον κάθε σου στόχο σε μικρότερους. Έτσι, οι πιθανότητες να τον πραγματοποιήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.

7. Σημείωσέ το

Αν θέλεις να κάνεις οπωσδήποτε κάτι όσο είσαι στο γραφείο, σημείωσέ το σε ένα χαρτί, ή ακόμα καλύτερα σε ένα post it, και κόλλησέ το σε εμφανές σημείο για να μπορείς να το βλέπεις και να το θυμάσαι.

8. Πες όχι σε έξτρα δουλειά

Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος, γι΄αυτό δώσ’ του την απαραίτητη σημασία. Μάθε να λες «όχι» και αφιέρωσε περισσότερο χρόνο σε πράγματα που σε κάνουν να καλύτερο, πιο έξυπνο και πιο ευτυχισμένο. Μην αναλαμβάνεις ποτέ περισσότερα από όσα μπορείς να κάνεις. Δες τι είναι σημαντικό, συγκεντρώσου σε αυτό και άρχισε να λες όχι σε καθετί ασήμαντο. Δεν είναι πάντα εύκολο, είναι όμως απαραίτητο.

9. Κάνε ένα πράγμα τη φορά

Είναι καλύτερο να κάνεις λιγότερα πράγματα, αλλά πιο αποτελεσματικά, από το να κάνεις περισσότερα αναποτελεσματικά. Γι΄αυτό ξέχνα το multitasking, μην πηγαίνεις από το ένα στο άλλο – γιατί έτσι η προσοχή σου διασπάται – ασχολήσου με ένα πράγμα την φορά και κάνε το μέχρι να το ολοκληρώσεις. Και όταν το κάνεις, σβήσε το από τη λίστα σου. Παρακολουθώντας την πρόοδό σου, αισθάνεσαι περισσότερο αποδοτικός.

10. Αξιολόγησε τη δουλειά σου

Αφιέρωσε χρόνο και ανάλυσε την πρόοδό σου, το πόσο δουλεύεις και το πόσο απέδωσαν οι στρατηγικές που ακολούθησες. Μπορείς να βελτιωθείς; Τι δεν λειτουργεί σωστά και πρέπει να αλλάξεις; Τι κάνεις λάθος; Μία τέτοιου είδους ανάλυση θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος.

11. Απόφυγε τα ανούσια meetings

Τα meetings είναι πολύ σημαντικά για να μπορείς να συζητάς με την ομάδα σου την πρόοδο, τους στόχους και το όραμά σας. Την ίδια στιγμή όμως, μπορούν να γίνουν και μη παραγωγικά, καθώς κάποιες φορές χάνεις άσκοπα τον χρόνο σου συμμετέχοντας σε ανούσια meetings.

12. Τακτοποίησε το γραφείο σου

Στοίβες με χαρτιά, post it, σημειώσεις. Όλη αυτή η ακαταστασία σε κάνει να χάνεις την συγκέντρωσή σου και, κατ' επέκταση, να είσαι λιγότερο παραγωγικός. Τακτοποίησε το γραφείο σου και θα δεις ότι θα αισθανθείς περισσότερο οργανωμένος και ικανός να συγκεντρωθείς στην δουλειά σου.

13. Άκουσε μουσική

Κι όμως, μπορείς να αυξήσεις την αποδοτικότητά σου μέσω της μουσικής. Γι' αυτο φτιάξε μία λίστα με τραγούδια που σε βοηθούν να παραμένεις συγκεντρωμένος ενόσω δουλεύεις.

14. Κάνε διάλειμμα

Όλα αυτά που έχεις να κάνεις σε κάνουν να νιώθεις χαμένος. Γι΄αυτό κάνε ένα μικρό διάλειμμα λίγων λεπτών. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις την ενέργεια και την συγκέντρωσή σου κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Αρχική δημοσίευση από Thomas Oppong, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr