NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Τεχνητή νοημοσύνη, αντιεμβολιαστές και ανθυγιεινά τρόφιμα

TechReporter: Τεχνητή νοημοσύνη, αντιεμβολιαστές και ανθυγιεινά τρόφιμα

Σήμερα αποφασίζουμε να μείνουμε αποκλειστικά εντός ελληνικών συνόρων, καθώς το τεχνολογικό δελτίο από το εσωτερικό της χώρας είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Περιλαμβάνει εξελίξεις από την τεχνητή νοημοσύνη, τους... αντιεμβολιαστές και τη «διαφήμιση ανθυγιεινών τροφίμων»

Αρχικά, βρισκόμαστε, εν αναμονή εξελίξεων στο AI. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η χώρα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση να μην "χάσει το τρένο" της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αυτή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Είμαστε παρόντες στο διάλογο και έτοιμοι να υλοποιήσουμε την μεγάλη μας επιθυμία να επωφεληθούμε από αυτή την επανάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Αυτό δήλωσε, την περασμένη εβδομάδα, ο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μέσω συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Πιερρακάκης, μάθαμε και τι προβλέπεται για την κατάργηση/μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπεται κατάργησή για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών και μείωση και σταθεροποίησή τους στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η πρωτοβουλία αφορά σε όλες τις συνδέσεις, είτε δηλαδή πρόκειται για συμβόλαια, είτε πρόκειται για καρτοκινητά.

Στο στόχαστρο πάντως, στη χώρα μας, μπαίνουν οι αντιεμβολιαστές διαχειριστές ιστοσελίδων και λογαριασμών στα social «που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος», καθώς η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος σχετικής έρευνάς. Όπως ανακοινώθηκε, εντοπίστηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία για 4 ιστοσελίδες και για 6 λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έφτασαν στον εισαγγελέα.

Από την άλλη, η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά -μεταξύ άλλων- να απαγορευθεί η διαφήμιση ανθυγιεινών τροφίμων στο διαδίκτυο. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ισχυρή επιρροή που ασκεί το μάρκετινγκ των ανθυγιεινών τροφίμων στις διατροφικές συμπεριφορές των παιδιών, είναι γενικά αποδεκτό από τον επιστημονική κοινότητα, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συμπεριλαμβανομένου. Αποτέλεσμα, 1 στα 3 παιδιά της Ευρώπης είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ενώ στις Μεσογειακές χώρες υπερβαίνουν το 40%2».

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε και μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και SAS για τη δημιουργία Analytics Center of Excellence. Μέσω αυτού του Κέντρου, το οποίο βασίζεται σε πλατφόρμα ανοικτή ως προς τη τεχνολογία με τη χρήση Python, R, Java, Lua κ.α, αλλά και ως προς τη δημιουργία πολύπλοκων αναλύσεων με γραφικό τρόπο αποκλειστικά, η Εθνική Τράπεζα «επιδιώκει να εξορθολογήσει όλες τις διαδικασίες analytics που διαθέτει».

Ολοκληρώθηκε, όμως, και ο ανοικτός διαγωνισμός που πραγματοποιούσε ο ΑΔΜΗΕ, με την Grid Telecom, 100% θυγατρική εταιρεία του, να ανακοινώνει πως την ανάπτυξη του ιδιόκτητου δικτύου κορμού οπτικών ινών DWDM αναλαμβάνει η Space Hellas, με προμηθευτή την Huawei. Αυτό πραγματοποιείται στο πλαίσιο τηλεπικοινωνιακού έργου με προϋπολογισμό 9 εκατομμυρίων ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης έξι έτη, με την Grid Telecom να χρησιμοποιεί εξοπλισμό DWDM OSN 9800, «τη ναυαρχίδα της Huawei αναφορικά με τις υπηρεσίες δικτύων κορμού».

Παραμένοντας στη θέματα από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, το Συμβούλιο του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) εξέλεξε ως νέο Πρόεδρο του Σώματος για το 2023, τον Πρόεδρο της ΕΕΤΤ Καθηγητή Κωνσταντίνο Μασσέλο. Το 2022 και το 2024, ο κ. Μασσέλος θα είναι Αντιπρόεδρος του Σώματος. Tο BEREC αποτελεί ευρωπαϊκό όργανο που συστάθηκε το 2009. Μέλη του είναι οι Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές (ΕΡΑ) Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Κλείνοντας, από σήμερα Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 15:00 και μέχρι την Κυριακή, 17 Οκτωβρίου και ώρα 23:59 πραγματοποιείται η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «AWS Cloud Practitioner Essentials». Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα του Μνημονίου Συνεργασίας ΟΑΕΔ-AWS, με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας, με έμφαση στον τομέα ανάπτυξης δεξιοτήτων των ανέργων σε τεχνολογίες cloud services.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr