NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Νιώθεις απόγνωση στη δουλειά; 3 τρόποι για να κινητοποιηθείς

Νιώθεις απόγνωση στη δουλειά; 3 τρόποι για να κινητοποιηθείς
02_11_2021

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching, Food for Thought

​Το να νιώθεις απεγνωσμένος κάποιες φορές είναι φυσικό, αλλά είναι και εξαιρετικά δύσκολο στο να το διαχειριστείς, ειδικά αν είσαι στη δουλειά σου και προσπαθείς να είσαι παραγωγικός και αποτελεσματικός.

Ο Adam Grant, Ph.D., καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και συγγραφέας του Originals, μιλάει για τα εκπληκτικά οφέλη του να νιώθεις απόγνωση στην δουλειά σου στους New York Times.

«Μια φυσική αντίδραση στο συναίσθημα της απόγνωσης είναι το σύνδρομο γνωστό και ως fight-or-flight», γράφει. «Ορισμένες φορές, όταν νιώθουμε δυσαρεστημένοι, αποδίδουμε καλύτερα».

Ο ίδιος τονίζει ότι όταν νιώθουμε οικεία με την ομάδα μας και την δουλειά μας, αυτού του είδους τα συναισθήματα ενδέχεται να μας κάνουν πιο δημιουργικούς και, τελικά, να βρεθούμε με καινοτόμες και νέες ιδέες.

«Όταν νιώθουμε απελπισία, ουσιαστικά απορρίπτουμε το status quo μας και αρχίζουμε να έχουμε αμφιβολίες για πράγματα που κάναμε ανέκαθεν, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε νέες ιδέες και να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας με νέες μεθόδους», τονίζει. Και αν και δεν είναι εύκολο να δεις την απελπισία σαν πηγή έμπνευσης, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως τέτοια συναισθήματα, δεν πρέπει να σε κρατάνε πίσω.

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις απόγνωση στην δουλειά σου, δοκίμασε έναν από τους παρακάτω τρεις τρόπους ώστε τελικά να κινητοποιηθείς:

Εστίασε στα όσα θα έρθουν

Αν νιώθεις απογοητευμένος με εσένα ή με έναν συνάδερφό σου, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσεις και να μην αφήσεις τα αρνητικά συναισθήματα να σε καταβάλλουν. «Αντί για την απειλή που βλέπεις ότι έρχεται, εστίασε στο νέο μονοπάτι που απλώνεται μπροστά σου», λέει στη Thrive Global η Loretta Breuning, συγγραφέας του Habits of a Happy Brain.

«Αν ο δρόμος στο μονοπάτι σου είναι κλειστός, φτιάξε άλλον». Η Breuning τονίζει ότι είναι σύνηθες το να εγκαταλείπεις μια ιδέα όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως έχεις υπολογίσει. Όμως, σε τέτοιες καταστάσεις απογοήτευσης είναι σημαντικό να δέχεσαι την αποτυχία σου και μετά να εστιάζεις στο πώς μπορείς να πας μπροστά. «Όταν μια γαζέλα απειλείται από ένα λιοντάρι δεν εστιάζει στο λιοντάρι αλλά στο πώς να ξεφύγει. Αν εστιάζεις στο λιοντάρι, πάντα θα βλέπεις την απειλή», υπογραμμίζει.

Σκέψου ξανά τη στρατηγική σου

Η συνεχής απελπισία και απόγνωση μπορεί να είναι σημάδι ότι πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που δουλεύεις, είτε είναι η στρατηγική σου σαν επαγγελματίας, είτε ο τρόπος που επικοινωνείς με τους συναδέρφους σου, είτε ακόμα και οι ώρες που δουλεύεις.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες αρχές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να βρούμε τελικά τι είναι αυτό που θα μας κάνει καλύτερους σαν επαγγελματίες» λένε οι Alex Soojung-Kim Pang, συγγραφείς του Rest and The Distraction Addiction.

Αντί να εστιάζεις στην έλλειψη παραγωγικότητάς σου, μετάτρεψε την απόγνωσή σου σαν ένα μέσο για να βρεις μια νέα στρατηγική αναφορικά με το τι είναι αυτό που σου ταιριάζει. Είναι απόλυτα λογικό να αλλάζεις όσα δεν σε βοηθούν να φτάσεις κοντά στον στόχο σου, λέει ο Pang, και προσθέτει πως όταν κάτι σου παίρνει περισσότερο καιρό από το αναμενόμενο, δεν είναι ορθό το να πέφτεις στην παγίδα του να κάνεις συνέχεια το ίδιο πλάνο.

Στόχευε ψηλά, αλλά να είσαι συγκεκριμένος

Ο Grant μας ενθαρρύνει να έχουμε μεγάλους στόχους γιατί έτσι, είμαστε πιο κινητοποιημένοι. «Δεκάδες έρευνες δείχνουν ότι οι δύσκολοι αλλά συγκεκριμένοι στόχοι μας κινητοποιούν ώστε να εργαζόμαστε πιο σκληρά αλλά πιο έξυπνα», γράφει ο ίδιος και συνεχίζει: «Οι περισσότεροι από εμάς προτιμούν να κάνουν κάτι με 50 – 50 πιθανότητες επιτυχίας παρά ένα πολύ εύκολο.» Επιπλέον, ο Breuning προσθέτει ότι όταν έχουμε μεγάλους στόχους στο μυαλό μας είναι καλό να μένουμε αισιόδοξοι ακόμα και αν η διαδικασία μοιάζει αδύνατη και δύσκολη. Οι άνθρωποι, είμαστε τόσο καλοί στο να δημιουργούμε προβλήματα ώστε πολύ συχνά να μεγαλοποιούμε τα πράγματα, λέει η ίδια μεταξύ άλλων. «Αντί για αυτό φρόντισε να θυμίζεις στον εαυτό σου ότι δεν υπάρχει κάποιο τέλειο μονοπάτι. Μόνο μικρά αλλά συνεχόμενα βήματα».


Αρχική δημοσίευση από Rebecca Muller, Συντάκτρια Thrive Global, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr