NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Η πολιτεία και οι υποδομές μετασχηματίζονται ψηφιακά

TechReporter: Η πολιτεία και οι υποδομές μετασχηματίζονται ψηφιακά

​Η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός φαίνεται πως «μπαίνουν» ολοένα και περισσότερο στο «στόχαστρο» της πολιτείας. Την ίδια στιγμή, οι τεχνολογικοί κολοσσοί λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις. Αυτά και άλλα στον σημερινό TechReporter.

Την περασμένη εβδομάδα, είδαμε τις παρεμβάσεις που, όπως αναφέρεται, θα μετατρέψουν τη Χάλκη σε τόπο αειφόρας και κυκλικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο του προγράμματος GR – eco islands. Μεταξύ αυτών, η Vodafone ολοκλήρωσε την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας του νησιού σε 5G και υλοποίησε την παροχή δημοσίου wi-fi που καλύπτει δωρεάν τους δημόσιους χώρους του οικισμού της Χάλκης. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο αποτελεί το πρώτο νησί που εντάσσεται στην πρωτοβουλία.

Την ίδια στιγμή, ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του δορυφορικού Ίντερνετ ευρείας χρήσεως στην Ελλάδα με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς. Η σχετική ΚΥΑ θεσπίζει νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τοποθέτηση των τυποποιημένων κεραιών που πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας.

Παράλληλα, μένοντας στο πλαίσιο των δράσεων της πολιτείας, η Αθήνα κάνει «το πρώτο μεγάλο βήμα» για τη μετάβαση στην εποχή των smart cities, μέσω του ηλεκτροφωτισμού. Βάσει του συγκεκριμένου προγράμματος, ο Δήμος Αθηναίων αντικαθιστά τον «παραδοσιακό» τρόπο λειτουργίας του φωτισμού της πόλης με τη χρήση νέων τεχνολογιών, που στόχο έχουν να βελτιώσουν και να ενισχύσουν τον δημόσιο φωτισμό «σε κάθε σημείο» της πρωτεύουσας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, υπέγραψαν Προγραμματική Συμφωνία που αφορά δράσεις για την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για δράσεις που προγραμματίζονται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (Ε.Π.Α.Δ.).

Όσον αφορά σε θέματα καινοτομίας, στο 1,50% διαμορφώθηκε το 2020 το ποσοστό των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, ως η αρμόδια Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος για τις ευρωπαϊκές στατιστικές Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας. Το 2020, οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για Ε&Α ήταν 2.473,45 εκατ. ευρώ.

Στα διεθνή, μετά το LinkedIn της Microsoft, την απόσυρση της από την αγορά της Κίνας γνωστοποίησε και η Yahoo, επικαλούμενη ένα ολοένα και πιο δύσκολο επιχειρηματικό και νομικό περιβάλλον. «Σε αναγνώριση του ολοένα και πιο απαιτητικού επιχειρηματικού και νομικού περιβάλλοντος στην Κίνα, η σουίτα υπηρεσιών της Yahoo δεν θα είναι πλέον προσβάσιμη από την ηπειρωτική Κίνα από την 1η Νοεμβρίου», δήλωσε εκπρόσωπος.

Το Facebook, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι θα θέσει τέλος στο σύστημα αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιεί, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας από χρήστες και ρυθμιστικές αρχές. Το κοινωνικό δίκτυο, του οποίου η μητρική εταιρεία ονομάζεται πλέον Meta, είπε ότι θα διαγράψει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο μεμονωμένα πρότυπα αναγνώρισης προσώπου ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής.

Και, φτάνοντας και στον τομέα του streaming, το Netflix ξεκίνησε τη διάθεση video games για κινητά, ωθώντας τον κολοσσό του streaming σε μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς αναζητά πρόσθετους τρόπους για να κερδίσει και να διατηρήσει συνδρομητές. Οι συνδρομητές της πλατφόρμας έχουν την επιλογή να παίξουν πέντε διαφορετικά παιχνίδια στην εφαρμογή.

Η Microsoft από την άλλη, γνωστοποίησε πως το Microsoft Teams εισέρχεται στο metaverse, για συσκέψεις και βιντεοκλήσεις, αλλά η εταιρεία έχει επίσης σχέδια για παιχνίδια και ψυχαγωγία. Μιλώντας στο Bloomberg TV, ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Satya Nadella, είπε ότι ο κολοσσός του λογισμικού είναι «απολύτως» επικεντρωμένος στο gaming για το metaverse με το Xbox. «Μπορείτε οπωσδήποτε να περιμένετε να κάνουμε πράγματα στο gaming», τόνισε ο Nadella.

Κλείνουμε με έναν άλλο τεχνολογικό κολοσσό, την IBM. Η Kyndryl ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τον διαχωρισμό της (spinoff) από την IBM και ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση μετοχών ως ανεξάρτητη εταιρία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η Kyndryl, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ξεκινά την αυτόνομη πορεία της, ως η μεγαλύτερη εταιρία παροχής τεχνολογικών υποδομών στον κόσμο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr