NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Σε status μονόκερου 5 ελληνικές startups - Έρχεται τριπλασιασμός του οικοσυστήματος

Σε status μονόκερου 5 ελληνικές startups - Έρχεται τριπλασιασμός του οικοσυστήματος

​Η Ελλάδα διαθέτει ήδη πέντε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε «status» μονόκερου -startups που καταφέρνουν να ξεπεράσουν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια- και άλλες πέντε που θα βρεθούν σε αυτό το επίπεδο μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό «αποκαλύφθηκε» κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, με αφορμή το επερχόμενο επενδυτικό συνέδριο «Reinventing Greece through Investments in Innovation».

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, να αναφέρει πως «η ουσιαστική αναβάθμιση της συλλογικής ικανότητας μας ως χώρα να καινοτομούμε είναι βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε μακροχρόνια διατηρήσιμους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οικονομική και κοινωνική πρόοδο, να μπορέσουμε να παράγουμε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα πιο αξιοκρατική και να φέρουμε πίσω Έλληνες. Η καινοτομία είναι για εμάς από τους ακρογωνιαίους λίθους της μακροχρόνια διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια σειρά λόγων αισιοδοξίας. Αρχικά, βλέπουμε ένα «μικρό αλλά ζωτικό και ταχύτητα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων», του οποίου η αξία φτάνει τα 5 με 6 δισεκατομμύρια ευρώ -εκτίμηση που χαρακτηρίστηκε ως «συντηρητική»- που προσφέρει 6.000 θέσεις εργασίας. Το συγκεκριμένο οικοσύστημα αναμένεται πως μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα τριπλασιαστεί και θα φτάσει σε κεφαλαιοποίηση 15 δισ. ευρώ και 20.000 θέσεις εργασίας. Άλλωστε, «ακόμα και μέσα στην πανδημία, είχαμε πολλές έμπρακτές επιτυχίες», όπως οι Softomotive, Instashop και Think Silicon.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε πως «είμαστε πολύ κοντά στα πρώτα unicorns» ενώ, παράλληλα, κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες, όπως οι Microsoft, Pfizer και Accenture, έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, κάτι που λειτουργεί ως «πολλαπλασιαστής». Ο ίδιος έκανε αναφορά και στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου που δημιούργησε ο Jeff Bezos, σημειώνοντας, αρχικά, πως «σύντομα ελπίζω να υπάρχει και η Amazon». Σε διευκρινιστική ερώτηση του epixeiro.gr, ο επικεφαλής του ΣΕΒ πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο από πλευράς ΣΕΒ, υπάρχει η ελπίδα ότι κάτι θα γίνει».

Παράλληλα, «η ελληνική διασπορά, που σε πολλές περιπτώσεις εκπροσωπεί επιτυχημένες εταιρείες του εξωτερικού, δρα υποστηρικτικά, συμβουλεύει, ανοίγει αγορές, επενδύει στα ελληνικά startups, με αποτέλεσμα να είναι πιο συνδεδεμένα με το διεθνές γίγνεσθαι», ενώ σημαντική είναι και «η πρόοδος στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπου υπάρχει μια μεταστροφή προς το πρακτικότερο», καθώς όλο και περισσότερο το R&D πηγαίνει και προς την ανάπτυξη. Τέλος, υπάρχουν προϋποθέσεις και γίνονται συζητήσεις για δημιουργία clusters, ενώ υπάρχει και ενδιαφέρον από VC funds.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος υπογράμμισε πως «βλέπουμε μια μεταστροφή, αργή αλλά ουσιαστική, της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα, την οποία βλέπει ως μέρος της λύσης. Μέσα σε αυτό, οι startups έχουν μια ξεχωριστή θέση». «Αλλά αυτά είναι υποσχέσεις για το μέλλον, η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με τις περισσότερες προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες. Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα». «Έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, αλλά ούτε κατά διάνοια επαρκές για αυτό που έρχεται τα επόμενα χρόνια».

Ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, κ. Μάρκος Βερέμης, ανέφερε, με τη σειρά του, πως στον ΣΕΒ υπάρχουν «πολύ φιλόδοξα πλάνα». «Πιστεύουμε ότι αυτός ο τομέας μπορεί να αποτελέσει κοντά στο 10% του ΑΕΠ της χώρας. Η Ελλάδα έχει ήδη 5 unicorns και άλλα 5 που είναι καθοδόν, άρα οι πιθανότητες να δούμε 5-10% των ευρωπαϊκών unicorns να είναι ελληνικά είναι ένας ενδιαφέρον στόχος και φιλόδοξος». Σε διευκρινιστική ερώτηση του epixeiro.gr σημείωσε πως «οι Viva, Persado, Blueground, Skroutz και Peoplecert βρίσκονται κοντά στο επίπεδο unicorn. Άλλες πέντε είναι που, βάσει των ρυθμών ανάπτυξης που έχουν, πιθανόν μέσα στα επόμενα χρόνια να γίνουν και αυτές».

Σε ερώτηση μας για το ταλέντο που υπάρχει στην Ελλάδα, ο κ. Βερέμης απάντησε πως «η Ελλάδα έχει ένα πάρα πολύ καλό ποσοστό αποφοίτων στα STEM. Σίγουρα αυτό είναι ένα πλεονέκτημα. Μας λείπει πιο πολύ αυτή τη στιγμή αυτό που λέμε soft skills. Πιο πολύ υστερούμε σε αυτά παρά στα hard skills». Σε αυτό το σημείο, ο Επικεφαλής της Αccenture Greece, κ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, πρόσθεσε πως σε ειδικότητες όπως cloud engineers, data analysts, AI engineers, robotics engineers, cybersecurity engineers, programming engineers, technology architecs «δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα», όσον αφορά στα hard skills.

Ο κ. Βερέμης ανέφερε, επίσης, πως στους κλάδους από τους οποίους αναμένεται πως θα έρθει η ανάπτυξη εντοπίζεται, «συντριπτικά», το software, και συγκεκριμένα εταιρείες που σχετίζονται με ανάλυση δεδομένων και τα λεγόμενα big data, στη δεύτερη θέση βρίσκονται εκείνες που εργάζονται γύρω από έξυπνους αλγόριθμους και την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ εντοπίζεται και ιδιαίτερη δυναμική στον τομέα του healthtech. Επιπρόσθετα, αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να ξεχωρίζει, λόγω της μεγάλης επένδυσης στον χώρο της ενέργειας αναμένονται σημαντικές εξελίξεις και στο cleantech.

Σημειώνεται, εδώ, πως για να επιτευχθούν οι στόχοι της Επιτροπής Καινοτομίας, σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται πρωτοβουλίες όπως το Innovation Ready -που καλλιεργεί και διευκολύνει την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ βιομηχανίας και επιχειρήσεων με τις startups και την ερευνητική κοινότητα- αλλά και οι Innovative Greeks - μια πρωτοβουλία που υλοποιεί ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Endeavor με στόχο να κινητοποιήσει και να συσπειρώσει τους «εφευρετικούς Έλληνες ανά τον κόσμο» (4.500 Έλληνες της διασποράς ακολουθούν την πρωτοβουλία, 850 έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να συνεισφέρουν).

Παράλληλα, στη λίστα εντοπίζεται το SEV scaleup community -με μέλη ελληνικές startups και scaleups και στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη τους (60 αυτή τη στιγμή)- συνεργασίες με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, το workintech -μια ψηφιακή πλατφόρμα για να έρθουν σε επαφή ελληνικές startups με ταλέντο από όλο τον κόσμο (αυτή τη στιγμή πάνω από 90 εταιρείες έχουν καταχωρήσει 530 ευκαιρίες, 1.000 επαγγελματίες έχουν υποβάλει αίτηση και ενδιαφέρονται να εργαστούν σε ελληνικές startups)- και η πρωτοβουλία «Reinventing Greece through Investments in Innovation», για τη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν σε τεχνολογικούς κολοσσούς από όλο τον κόσμο να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Το Επενδυτικό Συνέδριο «Reinventing Greece through Investments in Innovation» («Επανεφεύρεση της Ελλάδας μέσω Επενδύσεων στην Καινοτομία») πραγματοποιείται διαδικτυακά την Τετάρτη, 1/12/2021, στις 14:30. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε από εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr