NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

​Η επιτυχία ενός manager ξεκινάει από τη δική του ισορροπία και ικανοποίηση

​Η επιτυχία ενός manager ξεκινάει από τη δική του ισορροπία και ικανοποίηση

Και ναι, ήρθε αυτή η μέρα. Η ημέρα της προαγωγής. Η στιγμή που ένας μέχρι πρότινος αποδοτικός εργαζόμενος αναλαμβάνει ρόλο manager και καλείται να διευθύνει μια ομάδα ανθρώπων, να χαράξει στρατηγικές, να πάρει αποφάσεις. Συνήθως τα πρώτα συναισθήματα της ικανοποίησης και του ενθουσιασμού διαδέχονται αυτά της ανησυχίας και του άγχους μπροστά στις νέες και άγνωστες προκλήσεις. Είναι αναμενόμενο.

Κανείς δεν γεννήθηκε ηγέτης γνωρίζοντας όλα όσα πρέπει να πράξει και ακόμη και οι πλέον πεπειραμένοι managers κάποτε ξεκίνησαν ως νέοι και άπειροι. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο πως οι managers συχνά αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ειδική εκπαίδευση και προετοιμασία. Έτσι, καλούνται μόνοι τους να προσαρμοστούν, να βρουν τις λύσεις, να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και προφανώς να είναι επιτυχημένοι στο ρόλο τους. Πρώτα όμως, ο νέος ηγέτης χρειάζεται να εξασφαλίσει τη δική του ισορροπία, ενδυνάμωση και ηθικό στα ύψη. Αλλά και να συνεργαστεί με άλλους ανθρώπους που θα λειτουργήσουν ως σύμμαχοι και εμπνευστές του.

Οι συνεργασίες μου με πολλούς ηγέτες ομάδων μέσα στα πλαίσια του executive coaching, με οδήγησαν σε καλές πρακτικές προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης που τις μοιράζομαι στα παρακάτω 5 σημεία.

1. Διαλέξτε το δικό σας προσωπικό στυλ ηγεσίας

Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, τα στελέχη έχουν στη διάθεση τους μια ευρεία και εύχρηστη «εργαλειοθήκη» - από tips και οδηγούς μέχρι δομημένα προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης (personal development και self-leadership) και ηγεσίας. Στόχος όλων αυτών είναι να υποστηρίξουν τους managers να καλλιεργήσoυν τις νέες απαραίτητες δεξιότητες, να αναπτύξουν το δικό τους αποτελεσματικό managerial στυλ, να γνωρίσουν και να υιοθετήσουν καλές πρακτικές, να αποφύγουν λάθη και να εξελιχθούν στον αποτελεσματικό ηγέτη που θα χαρίσει έμπνευση και αξία στην ομάδα του και θα επιτύχει τους στόχους της εταιρείας.

Άλλωστε, τα σύγχρονα στυλ ηγεσίας είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που επικρατούσαν στο παρελθόν. Ο φωνακλάς, απόλυτος και επιβλητικός προϊστάμενος ή διευθυντής αποτελεί ένα προφίλ ηγέτη παλαιότερων εποχών, ενώ σήμερα έχουν επικρατήσει νέα στυλ, όπως ο ηγέτης που παρακινεί και εμπνέει, ο ηγέτης που εργάζεται για την ανάπτυξη των ανθρώπων του και μέσα από αυτό πετυχαίνει τους στόχους του και άλλα πολύ αποδοτικά στυλ σύγχρονης ηγεσίας.

2. Αναζητήστε έναν μέντορα

Κάποιος πιο έμπειρος manager μέσα στην εταιρεία ή και έξω από αυτή μπορεί να σας προσφέρει πολύτιμες συμβουλές και να σας δώσει λύσεις σε προβλήματα και αδιέξοδα που εσείς συναντάτε για πρώτη φορά αλλά δεν είναι καινούργια. Ιδανικό θα ήταν να είναι ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης με το οποίο μοιράζεστε κοινές αξίες και αρχές. Κάποιος που κατείχε ανάλογη θέση με τη δική σας στον ίδιο ή παρεμφερή τομέα. Η επαφή μαζί του θα σας βοηθήσει να αποφύγετε λάθη και θα σας εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο.

Και μην ξεχάσετε. Όταν θα φτάσετε εσείς οι ίδιοι σε ένα επίπεδο εμπειρίας και γνώσης που θα σας επιτρέπει να καθοδηγήσετε ένα νεότερο στέλεχος, κάντε το με χαρά. Ένα κομμάτι της επιτυχίας των στελεχών είναι να μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στις επόμενες γενιές.

3. Εντοπίστε το δικό σας role model

Μία από τις πολύ καλές πρακτικές με τις οποίες εργαζόμαστε στις συνεδρίες του νευρογλωσσικού προγραμματισμού -γνωστού με τον όρο ΝLP- είναι η μοντελοποίηση (modelling). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επιλέγουμε άτομα που λειτουργούν ως role models για το στέλεχος με το οποίο συνεργάζομαι, έτσι ώστε να επισημάνουμε καλές πρακτικές και άλλες αρχές που έκαναν τα role models να είναι επιτυχημένα στη δική τους πορεία. Φιλτράρουμε αυτές τις πρακτικές και διαπιστώνουμε ποιες από αυτές θα ταίριαζαν στο στέλεχος για να τις υιοθετήσει, εφόσον φυσικά ταιριάζουν στο προφίλ του και θα μπορούσε να τις υποστηρίξει με έναν τρόπο αυθεντικό. Ζητούμενο μας μέσα από την εργασία αυτή είναι να εμπνευστούμε και να πάρουμε φρέσκιες ιδέες από την πορεία άλλων ανθρώπων που θαυμάζουμε για τα επιτεύγματά τους.

4. Η σημασία του coaching

Η περίοδος ανάληψης ενός νέου ρόλου, ειδικά όταν πρόκειται για μια θέση ευθύνης, είναι η καταλληλότερη στιγμή για να αναζητήσουμε την συμβολή ενός coach. Οι αλλαγές είναι πολλές, το άγχος αυξάνεται, όπως και η αβεβαιότητα για τη νέα θέση. Ο coach είναι ο σύμμαχος που υποστηρίζει στοχευμένα και αποτελεσματικά, εξαλείφοντας πιθανές περιοριστικές πεποιθήσεις αλλά και πολυάριθμα trial-and-error που θα κάνουν πολλά στελέχη να χάνουν πολύτιμο χρόνο και τους επιβαρύνουν με αισθήματα απογοήτευσης και ανασφάλειας. Με το coaching «χτίζεται» εσωτερικά η αυτοπεποίθηση, η αποτελεσματικότερη επικοινωνία, το κατάλληλο personal branding και όλα αυτά μαζί εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εξέλιξη του στελέχους.

5. Αξιοποιήστε τα οφέλη του feedback

Η ανατροφοδότηση -το feedback- είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιωθεί κανείς. Κι ενώ στις αρμοδιότητες ενός μάνατζερ περιλαμβάνεται η παρακίνηση και η καθοδήγηση των υφισταμένων του μέσω τεχνικών feedback, κάποιες φορές αμελεί να λάβει τα οφέλη του feedback o ίδιος από τους προϊσταμένους, τους peers και τους υφισταμένους του. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την ελάττωση της επαγγελματικής αυτογνωσίας του στελέχους, κάτι που οδηγεί στη δυσκολία κατανόησης των σημείων που και ο ίδιος χρειάζεται να βελτιώσει. Συχνά, μέσα στις ατελείωτες υποχρεώσεις ενός managerial ρόλου, χάνουμε την επαφή με τον ίδιο μας τον εαυτό και δυσκολευόμαστε να βρούμε χρόνο και ηρεμία για περισυλλογή και εσωτερική ανασκόπηση, διαδικασίες απαραίτητες για όσους θέλουν συνεχώς να εξελίσσονται.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr