NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Η κυρά Σαρακοστή: Το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας που πολλοί έχουν ξεχάσει

Η κυρά Σαρακοστή: Το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας που πολλοί έχουν ξεχάσει

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι ένα από τα παλιότερα έθιμα που δυστυχώς, τείνει να εκλείψει.

Πολλοί μπορεί να έχουμε δει κάπου τη μορφή της, αλλά επίσης πολλοί δεν γνωρίζουμε αρκετά σχετικά με το συγκεκριμένο έθιμο, που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και φτάνει μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα… “με τα πόδια”.

Η κυρά-Σαρακοστή χρησίμευε ουσιαστικά ως ένα ιδιότυπο ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μιας και η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα αντιστοιχεί σε κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Παλαιότερα, συναντούσαμε το έθιμο αυτό σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές. Πλέον όμως, πολλοί δεν το γνωρίζουν.

Γνωρίζοντας...την κυρά-Σαρακοστή

Είτε ως πολύχρωμη, συνήθως χάρτινη, ζωγραφιά, είτε φτιαγμένη από ζυμάρι, η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, απεικονίζει μια γυναίκα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Μοιάζει με καλόγρια, έχει 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πηγαίνει στην εκκλησία και δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει και δεν θέλει να λέει λόγια περιττά.

Σύμφωνα με το έθιμο, στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της κόβουμε ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι συμπίπτει έτσι με το Μεγάλο Σάββατο.

Το τελευταίο πόδι, κοινώς κομμάτι χαρτί ή ζυμάρι το κρύβουμε σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι (αυτό συμβαίνει κυρίως στην Χίο) και το οποίο τοποθετούμε μαζί με άλλα. Όποιος το βρίσκει θεωρείται τυχερός. Κάτι σαν το φλουρί της Βασιλόπιτας. Ενώ σε ορισμένες περιοχές, το έβδομο πόδι τοποθετείται στο ψωμί της Ανάστασης.

Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε πως η ζυμαρένια κυρά-Σαρακοστή δεν χαλάει μέσα σε 40 μέρες, υπάρχουν δύο απαντήσεις. Η μία είναι η χρήση μπόλικου αλατιού κατά την παρασκευή της και δεύτερον.. ότι δεν τρώγεται.

Η συνταγή

Για να φτιάξετε την Κυρά Σαρακοστή απλά προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.

Βάζετε 3 κούπες αλεύρι, 1 κούπα αλάτι και 1 κούπα νερό και τα ζυμώνετε, ώστε να δημιουργηθεί η ζύμη.

Φτιάχνετε το σχήμα της (φούστα, πόδια, πρόσωπο κ.τ.λ.) και τη βάζετε σε ένα ταψάκι πάνω σε λαδόκολλα. Ψήνετε για 20 με 30 λεπτά.

Και του χρόνου!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr