NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Carla Cuglietta: Αλλαγή & επιλογή, οι δύο λέξεις που θα καθορίσουν το μέλλον της εργασίας

Carla Cuglietta: Αλλαγή & επιλογή, οι δύο λέξεις που θα καθορίσουν το μέλλον της εργασίας

Η Carla Cuglietta, Executive Director & Co-Founder του Young Leaders World, μιλώντας στο epixeiro.gr από το Edmonton του Καναδά και με αφορμή τη συμμετοχή της στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζει πως «η ηγεσία είναι νοοτροπία, όχι κατάσταση» και πως η «αλλαγή» και η «επιλογή» είναι οι δύο λέξεις που θα καθορίσουν το μέλλον της εργασίας, σε μια εποχή που ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει «ένα νέο εργασιακό περιβάλλον».

κ. Cuglietta, που σας βρίσκουμε σήμερα, ποιες οι τρέχουσες δράσεις σας; Πώς σας «επηρέασε» η πανδημία, ποιες οι αλλαγές που κάνατε στον δικό σας τρόπο ζωής και στα επαγγελματικά σας;

Ζω στο Edmonton της Alberta του Καναδά και η δουλειά μου είναι Executive Director του YoungLeaders.World και principal consultant της IN.FORM. Όπως συνέβη με όλους, η πανδημία επηρέασε άμεσα τη ζωή και την δουλειά μου. Όταν κερδίζεις τα προς το ζην μιλώντας μπροστά σε πλήθη και συνέδρια όπως εγώ, ο COVID-19 είχε ιδιαίτερη επίδραση. Από την πλευρά της ζωής, χρειαζόταν να είμαι πολύ πιο προσεκτική, για να παραμείνω υγιής, ψυχικά, σωματικά και συναισθηματικά.

Σε σύγκριση με τη ζωή μου πριν από την πανδημία, όταν διεξήγαγα έρευνα για το μέλλον της εργασίας ζώντας σε κάθε χώρα για έναν μήνα, για περισσότερο από ένα χρόνο, ο COVID-19 έφερε μαζί του σημαντικές προσωπικές αλλαγές.

Υποστηρίζετε ότι η ηγεσία είναι νοοτροπία, όχι κατάσταση. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Τι είναι, τελικά, η ηγεσία για εσάς;

Λέω συχνά πως «η ηγεσία είναι νοοτροπία, όχι κατάσταση», κάτι που σημαίνει ότι η πράξη της ηγεσίας είναι διαθέσιμη σε όλους, ανεξάρτητα από τον τίτλο. Είναι ένας τρόπος να βλέπεις τον κόσμο και τη θέση σου σε αυτόν. Ωστόσο, φέρνει το ερώτημα: λοιπόν, τι είναι ηγεσία;

Ηγεσία είναι η ικανότητα να θέτεις νέα κατεύθυνση και να «φέρνεις» τον εαυτό σου και άλλους σε αυτήν.

Ποιος είναι ο ρόλος της ηγεσίας στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο; Ποιες οι προκλήσεις και ποια είναι η ηγεσία του μέλλοντος;

Πριν από δεκαετίες, πολλοί θα υποστήριζαν ότι πρωταρχική επιδίωξη στον επιχειρηματικό κόσμο ήταν η επιτάχυνση των καταστάσεων ή η λειτουργική αποτελεσματικότητα. Εάν δείτε την επιχείρηση σαν ένα ποδήλατο, ο παλιός στόχος ήταν να λειτουργεί σωστά ο μηχανισμός. Σήμερα, ωστόσο, οι περισσότερες επιχειρήσεις εργάζονται σε μια διαφορετική πρόκληση. Φυσικά εξακολουθούν να θέλουν οι ταχύτητες να λειτουργούν ομαλά, αλλά τώρα τις απασχολεί περισσότερο το εάν η μοτοσυκλέτα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση.

Πιστεύω ότι αυτό έχει να κάνει με τη διαχείριση. Το να στοχεύεις προς τη σωστή κατεύθυνση έχει να κάνει με την ηγεσία.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας ηγέτης στο επιχειρείν; Ποιες πρακτικές θα πρέπει να υιοθετήσει, ώστε να οδηγήσει τον οργανισμό στην επιτυχία;

Η λέξη «ηγέτης» είναι τίτλος. Ως αποτέλεσμα, αναφέρεται σε ένα άτομο που πιθανότατα διαθέτει ορισμένες ιδιότητες και ικανότητες. Πάνω από όλα, είναι η ικανότητα να αλλάζεις κατεύθυνση. Ωστόσο, πώς το κανείς αυτό; Πώς οδηγεί κάποιος έναν οργανισμό στην επιτυχία; Απαιτεί την ικανότητα να ρωτάς και να ακούς, ακούγοντας όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Απαιτεί αυτογνωσία, γνωρίζοντας πώς επηρεάζεις την αλλαγή που επιδιώκεται. Απαιτεί, επίσης, την ικανότητα επικοινωνίας, όχι μόνο για τη νέα πορεία αλλά και για την ανάπτυξη της ομαδικής εργασίας που χρειάζεται για την επιτυχία. Θα πρόσθετα πως, το 2022 και προχωρώντας μπροστά, οι ηγέτες πρέπει να έχουν παγκόσμιο πνεύμα.

Παράθεση - epixeiro.gr

Το να στοχεύεις προς τη σωστή κατεύθυνση έχει να κάνει με την ηγεσία

Σε μια εποχή πολλών προκλήσεων, όπως είναι αυτή της πανδημίας, πώς έχει μεταβληθεί το τοπίο γύρω από την καριέρα και την επαγγελματική σταδιοδρομία; Έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες και οι ανάγκες των εργαζομένων;

Ναι, η εργασία έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας, σε μεγάλο βαθμό λόγω μιας και μόνο λέξης: επιλογή. Από τη μία πλευρά, ο COVID-19 δημιούργησε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον, όπου πολλοί άνθρωποι είχαν περισσότερες διαθέσιμες επιλογές. Εργάζομαι από το σπίτι, από ένα γραφείο ή από μια διαφορετική χώρα; Πρέπει να έχω φυσική παρουσία για αυτήν την συνάντηση;

Αυτές οι επιλογές άρχισαν να αλλάζουν τις προτεραιότητες που είχαν πολλοί γύρω από την εργασία. Από πολλές απόψεις, η πανδημία απλώς επιτάχυνε πολλές από τις επιλογές που ξέραμε ότι έρχονται στο μέλλον της εργασίας, λόγω της αλλαγής γενεών στον εργασιακό χώρο.

Ωστόσο, για μια άλλη ομάδα, η πανδημία είχε διαφορετικό αντίκτυπο: αφαίρεσε την επιλογή. Αφαίρεσε μια δουλειά, έβαλε τέλος σε έναν μισθό ή έκανε ορισμένες δεξιότητες ξεπερασμένες. Για αυτήν την ομάδα, ο COVID-19 είχε συχνά σημαντικό και αρνητικό αντίκτυπο.

Αλλαγή και επιλογή, οι δύο λέξεις που θα καθορίσουν το μέλλον της εργασίας.

Έχουμε δει να αναφέρετε πως κάθε επιλογή που κάνει κάποιος, είναι σημαντική. Πώς θα είναι βέβαιος ότι θα κάνει την «σωστή» επιλογή; Και, τελικά, ποια είναι αυτή;

Κάθε επιλογή είναι σημαντική. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε επιλογή έχει μια σωστή απάντηση. Αντίθετα, συχνά χρειάζεται να κάνουμε την καλύτερη επιλογή που μπορούμε και μετά να επικεντρωθούμε στο να μετατρέψουμε αυτή την επιλογή στη «σωστή».

Επίσης, υπάρχουν εργαλεία που μας βοηθούν να κάνουμε αυτές τις επιλογές. Για παράδειγμα, η ικανότητα να οραματιζόμαστε πώς θέλουμε να είναι το μέλλον. Αυτό μας επιτρέπει να δούμε ένα τελικό αποτέλεσμα και στη συνέχεια να λάβουμε πολλές αποφάσεις σύμφωνα με αυτό. Επίσης, το εργαλείο του καθορισμού των αξιών μας βοηθά να προσδιορίσουμε τις πιο σημαντικές πτυχές που αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε. Αυτό επιτρέπει στις αξίες να είναι η «άγκυρα» σε πολλές από τις επιλογές μας.

Παράθεση - epixeiro.gr

Κάθε επιλογή είναι σημαντική. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε επιλογή έχει μια σωστή απάντηση

Ως Co-Founder του YoungLeaders.World, μιλήστε μας για τον ρόλο που έχει η κατανόηση του ρόλου της ηγεσίας από τους νέους και τα οφέλη για τη μελλοντική πορεία τους.

Νομίζω ότι μέρος της πρόκλησης αυτή τη στιγμή είναι να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο τους στη δημιουργία του μέλλοντός τους. Για μεγάλο μέρος της ζωής τους, γίνονταν επιλογές για αυτούς. Τώρα, με περισσότερες επιλογές από ποτέ για το πώς να περάσουν τον χρόνο τους, πού να εργαστούν, πώς να εργαστούν, πώς να υπάρξουν στον κόσμο, γίνεται αφόρητο. Οι ηγετικές ικανότητες για τη νεολαία μας είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους νέους να κατανοήσουν καλύτερα πώς να κάνουν επιλογές με βάση τις αξίες τους και πώς αυτές οι αξίες μπορούν να ευθυγραμμιστούν με δράση. Ουσιαστικά, πώς μπορούν να οδηγήσουν τη ζωή τους εκεί που θέλουν να φτάσει.

Ο αριθμός των επιλογών που έχουμε μπροστά μας μπορεί να είναι είτε συναρπαστικός είτε συντριπτικός, εξαρτάται από το πόσο καλά μπορούμε να προετοιμαστούμε.

Κλείνοντας, μιλήστε μας για τη συμμετοχή σας στο φετινό Delphi Economic Forum. Τι μπορούμε να περιμένουμε από την ομιλία σας;

Ανυπομονώ να μοιραστώ μέρος της δουλειάς μου στη νεολαία, την εκπαίδευση και την ηγεσία. Συγκεκριμένα, θα περιγράψω μερικές από τις διαφορές που βλέπουμε στους νέους μας και θα προτείνω πώς μπορούμε να παρέχουμε περισσότερη υποστήριξη. Στη συνέχεια, με βάση τις τέσσερις κύριες προκλήσεις που ανακαλύψαμε κατά το έτος της έρευνάς μας σε όλο τον κόσμο, θα μοιραστώ πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε τους ανθρώπους να πλοηγηθούν στις προκλήσεις της εργασίας και της ζωής που υπάρχουν μπροστά μας. Μπορείτε να περιμένετε ενδιαφέρουσες και δυνατές ιστορίες από όλο τον κόσμο και πώς αυτές μεταφράζονται σε όλους μας.


Η Carla Cuglietta, Executive Director & Co-Founder, Young Leaders World, Canada θα μιλήσει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που θα πραγματοποιηθεί στις 6-9 Απριλίου 2022 στους Δελφούς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr