NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Τα skills και οι γλώσσες προγραμματισμού που «ψάχνει» η αγορά πληροφορικής

Τα skills και οι γλώσσες προγραμματισμού που «ψάχνει» η αγορά πληροφορικής

​Ποιες είναι οι θέσεις εργασίας στην πληροφορική που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση; Ποια είναι τα skills που ψάχνουν οι recruiters και ποιες γλώσσες προγραμματισμού παρουσιάζουν, αυτή τη στιγμή, τη μεγαλύτερη ζήτηση;

Σύμφωνα με έρευνα των CodinGame και CoderPad, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 14.000 developers και υπεύθυνους προσλήψεων από 131 χώρες, οι θέσεις για τις οποίες οι recruiters θα αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη τους, είναι Full-stack developer/engineer, Back-end developer/engineer, DevOps, Applications developer και Front-end developer/engineer. Και αυτό γιατί περισσότερο από το ένα τρίτο των recruiters (36%) δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν έμπειρους μηχανικούς Full-stack engineers. Ομοίως, το 35% αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για Back-end engineers.

Οι θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, όπως οι Architects, οι Data Scientists και οι Machine Learning Specialists, αποτελούν επίσης έναν τομέα ανησυχίας για τους υπεύθυνους προσλήψεων, καθώς εντοπίζεται μια πολύ μικρή ομάδα έμπειρων προγραμματιστών με το απαραίτητο σύνολο δεξιοτήτων. Με την αυξανόμενη ζήτηση που αναμένεται για δεξιότητες γύρω από το AI/Machine Learning, οι υπεύθυνοι προσλήψεων προβλέπουν ότι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες πρόσληψης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, σε αυτόν τον τομέα.

top5positions.png?mtime=20220326135951#asset:337522

Skills σε ζήτηση

Οι τρεις κορυφαίες δεξιότητες που αναζητούν φέτος οι recruiters είναι Web Development, DevOps και AI/Machine Learning. Από την άλλη, οι τρεις δεξιότητες που ενδιαφέρονται περισσότερο να μάθουν οι developers είναι Game Development, Web development και AI/Machine Learning. Σε αντίθεση με τις γλώσσες προγραμματισμού, όπου φαίνεται να υπάρχει συμφωνία, τα ενδιαφέροντα των προγραμματιστών δεν είναι απαραίτητα πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις τεχνολογικές δεξιότητες που αναζητούνται.

Για παράδειγμα, οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν έχουν υποψηφίους με τεχνικές δεξιότητες στο Cloud Computing και στο Data Software. Αλλά οι προγραμματιστές που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα εξέφρασαν ενδιαφέρον να ειδικευτούν σε τομείς όπως το Game Development, το Blockchain και τα Robotics.

indemandskills.png?mtime=20220326140039#asset:337523

Γλώσσες προγραμματισμού

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η JavaScript είναι η γλώσσα προγραμματισμού με τη μεγαλύτερη ζήτηση, με σχεδόν τους μισούς recruiters (48%) να αναζητούν προγραμματιστές που έχουν γνώσεις γύρω από αυτήν. Και η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει προσφορά, με τους προγραμματιστές να γνωρίζουν γενικά τη ζήτηση της αγοράς για γλώσσες προγραμματισμού. Σχεδόν τα δύο τρίτα των προγραμματιστών (64%) που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν γνώσεις γύρω από την JavaScript.

Η Java και η Python κλείνουν την πρώτη τριάδα, όπως συνέβη και το 2021. Η Java συνεχίζει να έχει υψηλή ζήτηση επειδή είναι η μητρική γλώσσα του Android, την πλατφόρμα που χρησιμοποιείται σε περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια κινητές συσκευές. Η Java είναι, επίσης, εξαιρετικά επεκτάσιμη και είναι δημοφιλής σε επιχειρήσεις ταχείας ανάπτυξης και startups. Η Python έχει δει μια αναζωπύρωση τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των εφαρμογών της σε Machine Learning και Data Science.

Έξι στους δέκα προγραμματιστές (59%) που ρωτήθηκαν είπαν ότι ξέρουν πώς να κωδικοποιούν σε Python και κάτι περισσότερο από τους μισούς (55%) γνωρίζουν Java. Ανερχόμενη -και άξια αναφοράς- η TypeScript, η οποία είναι πλέον η 5η πιο περιζήτητη γλώσσα προγραμματισμού. Το ένα τέταρτο των recruiters (25%) που ερωτήθηκαν δηλώνουν ότι η ζήτηση για TypeScript αυξάνεται. Και ενώ η JavaScript κυριαρχεί επί του παρόντος στην αγορά ανάπτυξης λογισμικού, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αναδυόμενες γλώσσες θα μπορούσαν να ανατρέψουν την κυριαρχία της στο εγγύς μέλλον.

indemandlanguages.png?mtime=20220326140118#asset:337524

Frameworks

Όπως και το 2021, το React, το Node.js και το .NETCore συνεχίζουν να είναι τα πιο περιζήτητα frameworks από τους recruiters για το 2022.

indemandframeworks.png?mtime=20220326140216#asset:337525

Εν κατακλείδι

Συμπερασματικά, οι recruiters βλέπουν το Web Development ως τον βασικό τομέα ανάπτυξης τεχνολογικών δεξιοτήτων για το 2022. Αυτή η τάση ολοκληρώνεται από την υψηλή ζήτηση για μηχανικούς Full-stack και Back-end. Μαζί με τα DevOps και AI/Machine Learning, αυτές οι τρεις δεξιότητες αντιμετωπίζουν την ανάγκη διατήρησης, ασφάλειας και αυτοματοποίησης των υπηρεσιών Cloud.

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων τεχνολογίας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη μάχη για να καλύψουν ρόλους Full-stack και Back-end developer. Παράλληλα, για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Javascript είναι η γλώσσα που έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση από τις εταιρείες. Ωστόσο, η άνοδος των αναδυόμενων γλωσσών όπως η Typescript δείχνει ότι οι επιχειρηματικές ανάγκες εξελίσσονται γρήγορα, οπότε οι προγραμματιστές καλούνται να συμβαδίζουν με τις τάσεις της αγοράς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr