NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Ένα ταξίδι στα πιο εντυπωσιακά οινοποιεία του κόσμου

Ένα ταξίδι στα πιο εντυπωσιακά οινοποιεία του κόσμου

Κάτι ανάμεσα σε πίνακα του Νταλί και φουτουριστικό σπίτι για κάποιο από τα ευφάνταστα σχέδια του Elon Musk. Μια πυραμίδα δημιουργημένη από καθρέφτες που δημιουργεί τον «αντίλαλο» του τοπίου στον οποίο ενυπάρχει και που τελικά «χάνεται» στο ίδιο της το φόντο. Και ένα κυματιστό οικοδόμημα που μοιάζει βγαλμένο από ηλεκτρονικό παιχνίδι με θολωμένα pixels και όμως έχει δημιουργό τον Santiago Calatrava…

Είναι λίγο δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μπορεί πράγματι να υπάρχουν τα συγκεκριμένα οινοποιεία αν δεν τα έχει δει με τα μάτια του, έστω σε φωτογραφία…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αφού τα δει, η λίστα των “to do” και των ταξιδιωτικών αλλά και γευστικών προορισμών, και μάλιστα όχι μόνο “του Σαββατοκύριακου”, θα μεγαλώσει. Και για να χρησιμοποιήσουμε όρους οινικούς… Θα ωριμάσει.

Και όσο και αν η “αρχιτεκτονική” του τοπίου… είναι από μόνη της μαγική όταν επισκεπτόμαστε ένα οινοποιείο, υπάρχουν μέρη σε διάφορες περιοχές του κόσμου όπου οι ιδιοκτήτες και οι αρχιτέκτονες έχουν δημιουργήσει πραγματικά μνημεία.

Marques de Riscal, Ισπανία

Marques-de-Riscal-eixeiro.jpg?mtime=20220407230018#asset:340640

Πολλά οινοποιεία αρκούνται σε ένα μικρό λειτουργικό κτίριο συνήθως στο κέντρο των αμπελώνων τους. Όχι όμως και το Marques de Riscal.

Όταν αποφασίστηκε να χτιστεί ένα κέντρο εκδηλώσεων, αλλά και ένα ξενοδοχείο στο συγκεκριμένο κτήμα, τότε κάλεσαν τον Frank Owen Gehry, τον άνθρωπο που δεν δημιουργεί απλά αρχιτεκτονικά διαμάντια, αλλά που ”χτίζει” αξιοθέατα. Μεταξύ άλλων και το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο, την αίθουσα συναυλιών Γουόλτ Ντίσνεϊ στο Λος Άντζελες και το κτίριο του Louis Vuitton Foundation στο Παρίσι.

Μάλιστα αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι το Marques de Riscal στεγάζει επίσης ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin αντιλαμβάνεται ότι οι περισπασμοί από το κρασί αφθονούν σε αυτό το μέρος… Ωστόσο τα κρασιά του κτήματος έχουν κερδίσει αμέτρητα βραβεία. Αν φτάσετε ως εκεί λοιπόν, θα είναι για όλους αυτούς τους λόγους.

Chateau Les Carmes Haut-Brion, Γαλλία

winery-in-the-water-epixeiro-1.jpg?mtime=20220407230614#asset:340647


Και όμως. Το οινοποιείο αυτό θυμίζει πυραμίδα ή αλλιώς πλώρη καραβιού που αντικατοπτρίζει το τοπίο της μικρής λίμνης που Βρίσκεται στο Μπορντό.

Το Château Les Carmes Haut-Brion καταφέρνει να συνδυάσει την παράδοση με τη νεωτερικότητα. Η τολμηρή αρχιτεκτονική συνδυάζεται με τον περιβάλλοντα χώρο της λιμνούλας και των δέντρων, τα οποία μετράνε διακόσια χρόνια ζωής.

Το κελάρι μοιάζει με ένα πλοίο που επιπλέει σε ένα υδάτινο σώμα αποτίοντας φόρο τιμής στην άρρηκτη σχέση που έχει η περιοχή με την ναυσιπλοΐα μέσω της οποίας τα κρασιά του Μπορντό κατάφεραν να λάβουν την μεγάλη τους αναγνωρισιμότητα.

Αυτό το μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο, σχεδιασμένο από τον Philippe Starck, αγκυροβολεί το Les Carmes Haut-Brion στον 21ο αιώνα. Ενώ μια πανοραμική βεράντα επιτρέπει στους επισκέπτες να θαυμάσουν ολόκληρο το κτήμα, που περιβάλλεται από την πόλη του Μπορντό.

Bodegas Ysios, Ισπανία

Bodegas-Ysios-winery-epixeiro.jpg?mtime=20220407231024#asset:340650


Αρκεί να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι το συγκεκριμένο οινοποιείο είναι σχεδιασμένο από τον Santiago Calatrava.

Το Ysios μέσα από το εμβληματικό του κτήριο και την παγκοσμίου φήμης οινοποίηση προσφέρει μια ολιστική εμπειρία στον επισκέπτη του. Η Κανταβρία δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή που ευνοεί την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού και ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει νοερά τις διαδικασίες παρασκευής, αποθήκευσης και πώλησης κρασιού.

Το Bodegas Ysios δανείζεται το όνομά του από τους Αιγύπτιους θεούς Ίσιδα και Όσιρι, οι οποίοι, σύμφωνα με την παράδοση, έχουν μαγικές δυνάμεις επιβλέποντας τη μετατροπή των σταφυλιών σε κρασί.

Μάλιστα η τοποθεσία έχει μια κλίση 10 μέτρων από βορρά προς νότο, στοιχείο που χρησιμοποιήθηκε στο σχεδιασμό. Ο Santiago Calatrava έχει δημιουργήσει μια κίνηση στη δομή μέσω του σχεδιασμού των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και έτσι το κτίριο αν και στατικό δίνει την ψευδαίσθηση πως κινείται.

Και όπως αναφέραμε μας θυμίζει print screen από ηλεκτρονικό παιχνίδι. Μια φωτογραφία από κινούμενη εικόνα που παραμένει αναλλοίωτη στο χωροχρόνο.

Darioush Winery, Νάπα

darious-winery-epixeiro.jpg?mtime=20220407231225#asset:340651


Το Darioush Winery είναι ένα οπτικά απολαυστικό οινοποιείο που μοιάζει με περσικό παλάτι, ως φόρο τιμής στην κληρονομιά του ιδιοκτήτη του. Ιδρύθηκε το 1997 από τον Ιρανό Darioush Khaledi ενώ το «Persian Palace», δηλαδή το κέντρο φιλοξενίας του οινοποιείου ολοκληρώθηκε μόλις το 2004 και κατασκευάστηκε με πέτρες που εισήχθησαν από λατομεία που βρίσκονται κοντά στο Shiraz.

Ο πατέρας του Darioush ήταν χόμπι οινοποιός και ο Darioush μεγάλωσε… μαζί με το κρασί. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1976. Δεν μιλούσε ακόμη αγγλικά, αν και μιλούσε φαρσί, γαλλικά και ρωσικά. Με τον καιρό με τον κουνιάδο του Parviz (Paul) Vazin, έχτισαν μια από τις πιο επιτυχημένες αλυσίδες παντοπωλείων.

Η αίθουσα γευσιγνωσίας σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ένα φιλόξενο περιβάλλον για τους επισκέπτες. Η αισθητική εξισορροπεί το μοντέρνο και το διαχρονικό με ιστορικές αναφορές στην αρχαία πρωτεύουσα της Περσίας και την οινοποιητική της παράδοση.

Απολαύστε τα flights σας στην αίθουσα γευσιγνωσίας, ενώ παράλληλα θα περιεργάζεστε τα έργα τέχνης στο χώρο.

Bodega Irius, Iσπανία


Ένα ταξίδι στα πιο εντυπωσιακά οινοποιεία του κόσμου

Βρίσκεται στην Ισπανία στην επαρχία Huesca. Το Bodegas Irius είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και καινοτόμα οινοποιεία της χώρας που άνοιξε το 2008.

Είναι χτισμένο ανάμεσα στους αμπελώνες που το περιβάλλουν, ενώ η ομοιότητα με μια τεράστια πεταλούδα δεν είναι και τόσο ασαφής. Είναι σχεδιασμένο από τον J. Mariano Pascual και κόστισε 90 εκατομμύρια ευρώ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βάλει κανείς προτεραιότητες σε αυτή τη λίστα. Ένα ποτήρι καλό κρασί όμως, ίσως βοηθήσει αυτή τη διαδικασία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr