NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Το ελληνικό αναστάσιμο έθιμο με τα πολύχρωμα αερόστατα

Το ελληνικό αναστάσιμο έθιμο με τα πολύχρωμα αερόστατα

Πήλινα κανάτια που σπάνε με κρότο, επαναλαμβανόμενες κωδωνοκρουσίες αλλά και κροτίδες, πυροβολισμοί και πυροτεχνήματα. Στο άκουσμα του «και σεισμός εγένετο μέγας» τα περισσότερα έθιμα της Ελλάδας μοιάζουν ή καλύτερα ακούγονται σαν τα παραπάνω.

Υπάρχει όμως και ένα έθιμο διαφορετικό. Ένα από τα ομορφότερα πασχαλίνα έθιμα στην χώρα μας που αναβιώνει κάθε χρόνο την Ανάσταση στο Λεωνίδιο και έχει ένα χρώμα ξεχωριστό.

Το πέταγμα των «αερόστατων» στο Λεωνίδιο

Τα πρόσωπα φωτισμένα από τα φαναράκια των μικρών παιδιών και τα κεριά αναμένουν την μεγάλη στιγμή της Αναστάσης. Ώσπου… πολύχρωμα μικρά αερόστατα κατευθύνονται προς τον ουρανό ανά εκατοντάδες. Πλανώνται σα νέα αυτόφωτα αστέρια φωτίζοντας τον ουρανό της Ανάστασης, δημιουργώντας ένα σκηνικό πραγματικά ονειρικό.

Το πέταγμα των «αερόστατων», είναι ένα έθιμο που απαντάται μόνο στο Λεωνίδιο από το 1910-1915 και αναβιώνει κάθε χρόνο, το βράδυ της Ανάστασης. Τα χρωματιστά αερόστατα ταξιδεύουν, αρχικά με ορμή και πιο νωχελικά στη συνέχεια του ταξιδιού τους προς τ' αστέρια.

Μάλιστα η παράδοση λέει πως ό,τι καιρικές συνθήκες και αν επικρατούν, ξαφνικά τη στιγμή της Αναστάσεως επικρατεί νηνεμία με ελαφρό δυτικό αεράκι. Συνθήκες ιδανικές για να καταφέρουν τα αερόστατα να γίνουν ορατά στο Ναύπλιο και τις Σπέτσες.

Το ελληνικό αναστάσιμο έθιμο με τα πολύχρωμα αερόστατα

Οι πιστοί πέντε ενοριών συναντιώνται και βάζουν φωτιά στις λεγόμενες κολλημάρες των αερόστατων που είναι ποτισμένες με λάδι και πετρέλαιο. Ο ζεστός αέρας απελευθερώνει τα αερόστατα που έχουν χρώμα συνήθως μπλε, πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο και τα κάνει να πετούν προς τα πάνω.

Τα ιδιαίτερα αυτά φαναράκια μεσούρανουν για 30-40 λεπτά κατακλύζοντας τον ουρανό της αναστάσιμης νύκτας εν μέσω των κρότων από τα βαρελότα, τα δυναμιτάκια και τα κανούλια. Το αποτέλεσμα μοιάζει κάτι ανάμεσα σε ένα κατανυκτικό πλανητάριο, χρυσοκέντητο βελούδινο ύφασμα σε κίνηση, σκηνικό γιορτής από ξενόγλωσση ταινία και πίνακα του Vincent Van Gogh.

Την Κυριακή του Πάσχα θα ακολουθήσει απαραίτητα ο άτυπος λογαριασμός των ντόπιων και των επισκεπτών για τα αερόστατα που πέταξαν καλύτερα, πιο ψηλά, πιο εντυπωσιακά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr