NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Τα μεγαλύτερα τεχνολογικά deals και η «ψηφιακή πλατεία» του Elon Musk

Τα μεγαλύτερα τεχνολογικά deals και η «ψηφιακή πλατεία» του Elon Musk

Τι μπορείς να κάνεις με 44 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή κάτι παραπάνω από 41 δισεκατομμύρια ευρώ; Αν είσαι ο Elon Musk, θέλεις να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα για περισσότερη δικτύωση. Φυσικά, δεν θα φτιάξεις ένα ακόμη προφίλ σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Αυτό που κάνεις είναι να αγοράσεις μια «ψηφιακή πλατεία», μάλλον για να συναντάς τους (ψηφιακούς) φίλους σου. Με άλλα λόγια, εξαγοράζεις ένα ολόκληρο κοινωνικό δίκτυο.

Όπως λένε, όλα έχουν την τιμή τους. Και οι μέτοχοι του Twitter, τα έβαλαν κάτω, το σκέφτηκαν, το ξανασκέφτηκαν, άρχισαν να διαρρέουν πως δεν τους ενδιαφέρει η πρόταση, συνέχισαν να το σκέφτονται, να διαφωνούν και να συμφωνούν. Μετά από μερικούς καφέδες, πήραν τηλέφωνο τον Elon και του είπαν, «άντε, καλά», και συμφώνησαν. Κάπως έτσι, η υπηρεσία «θα εξαγοραστεί από μια οντότητα» που ανήκει εξ ολοκλήρου στον Musk, έναντι 54,20 $ ανά μετοχή σε μετρητά, σε μια συναλλαγή αξίας περίπου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο αυτοαποκαλούμενος Technoking με αυτά τα λεφτά; Πολλά πράγματα. Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η είδηση ότι είχε υποβάλει προσφορά για την εξαγορά του Twitter, στην άλλη άκρη του κόσμου, η Sri Lanka αθετούσε την πληρωμή των χρεών της. Οπότε, οι χρήστες του γνωστού κοινωνικού δικτύου, αστειευόμενοι(;), στράφηκαν στον δισεκατομμυριούχο και τον προέτρεψαν να πληρώσει το συγκεκριμένο χρέος και να μετονομάσει τη χώρα σε Ceylon Musk, μια αναφορά στην ονομασία της όταν αποτελούσε βρετανική αποικία.

Φυσικά, μάλλον χαμογέλασε. Αλλά πέρα από το αστείο της υπόθεσης, υπάρχει και μια πολύ σοβαρή πτυχή, ότι κι αν σημαίνει αυτό: όταν μια ολόκληρη χώρα και οι σχεδόν 22 εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται εκεί χρειάζονται ένα ποσό για να επιβιώσουν -και να μην πέσουν στην φτώχεια- κάποιος άλλος, σε κάποια άλλη γωνιά της Γης και με τα ίδια χρήματα, μπορεί να εξαγοράσει ένα κοινωνικό δίκτυο που έχει για σύμβολο του ένα γαλάζιο πτηνό. Τροφή για σκέψη, δεν θα ακολουθήσει ανάλυση περί διαμοιρασμού του πλούτου.

Στην καθαρά business πλευρά του θέματος, είναι σαφές πως η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της τεχνολογίας. Εκτός του ψηφιακού χώρου, όπου διακινούνται πολλά δολάρια, υπήρξαν εξαγορές που ξεπέρασαν ακόμη και το όριο των 100 δισεκατομμυρίων, όπως όταν η Dow Chemical εξαγόρασε τον ανταγωνιστή της, την DuPont, το 2017, για 130 δισεκατομμύρια δολάρια, ή όταν η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, η Anheuser-Busch InBev, εξαγόρασε την ανταγωνίστρια SABMiller το 2016 για 104 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά στην τεχνολογία, όπου δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί αυτό το όριο (ίσως όταν ο Zuckerberg παρατήσει το όνειρο του για το metaverse και το πουλήσει), η εξαγορά του Musk γράφει ιστορία, αφού είναι η τρίτη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα. Ψάχνοντας αυτήν την ιστορία, βρίσκουμε στην κορυφή ένα φετινό deal. Πρόκειται για την απόκτηση της Activision Blizzard από την Microsoft, για 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συμφωνία αναμένεται να βοηθήσει την εταιρεία και το Xbox της στον ανταγωνισμό με την Sony και το Playstation, καθώς αποκτά franchises όπως τα Call of Duty, World of Warcraft και Overwatch.

Στην συνέχεια, αλλάζουμε τελείως τεχνολογικό τομέα και εποχή, αφού χρειάζεται να φτάσουμε στο 2015, όταν η Dell εξαγόρασε τον κολοσσό του network storage, EMC Corp. για ένα ποσό που έφτανε τα 67 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συμφωνία έκανε την Dell, η οποία έκτοτε μετονομάστηκε σε Dell Technologies, νούμερο ένα πωλητή συστημάτων αποθήκευσης στον κόσμο, δεύτερη σε κατάταξη πωλητή διακομιστών και τρίτο σε κατάταξη πωλητή υπολογιστών εκείνη την εποχή. Και ναι, είναι μάλλον σαφές πως τα στελέχη της Microsoft ήθελαν να περάσουν αυτό deal.

Στην τρίτη θέση, όπως προαναφέραμε, έχουμε το Twitter, με 44 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ακολουθεί η εξαγορά της Broadcom από την Avago Technologies, το 2015, έναντι 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η εξαγορά της Xlinix από την AMD, τον Οκτώβριο του 2020, έναντι 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και η εξαγορά της Redhat από την IBM για 34 δισεκατομμύρια δολάρια, τον Ιούλιο του 2019. Πολλά δισεκατομμύρια, για συμφωνίες που άλλαξαν τη μορφή των συγκεκριμένων εταιρειών - και μαζί, ακόμη και ολόκληρη την αγορά.

Εν κατακλείδι, ο Musk, επί της ουσίας, λέει πως αγοράζει μια ψηφιακή πλατεία. «Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας» θα πει. Το τι σημαίνει ο όρος «ψηφιακή πλατεία» για τον ίδιο, είναι κάτι που μένει να το μάθουμε όταν θα πάρει το username και το password του server. Ποιος ξέρει, μπορεί να σημαίνει και την «επαναφορά» παλιών γνώριμων, που τους είπαν «έξω από εδώ» και έφτιαξαν μέχρι και δικό τους «κοινωνικό δίκτυο».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr