NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Grey Studios Athens: Η ομάδα που αλλάζει το επίπεδο στην παραγωγή ήχου και μουσικής

Grey Studios Athens: Η ομάδα που αλλάζει το επίπεδο στην παραγωγή ήχου και μουσικής

Η αγορά των podcast αποκτά ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς πληθαίνουν οι ποιοτικές ελληνικές παραγωγές. Σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους τα Grey Studios Athens​, με την ομάδα της εταιρείας να εργάζεται «ώστε η παραγωγή του ήχου και της μουσικής να αλλάξει επίπεδο». Αυτό μας λέει, χαρακτηριστικά, ο co-founder & owner, Χρήστος Μάτης.

Βλέπουμε πως τα podcast έχουν επανέλθει στο προσκήνιο. Είναι αυτή η ζήτηση κάτι που βλέπετε και εσείς, στην πράξη, ως μουσικός παραγωγός ήχου και μουσικής, μέσα από τη δουλειά σας;

Τα podcast δεν έχουν επανέλθει στην Ελλάδα, απλά, στις αρχές του 2020, λόγω της πανδημίας, σταμάτησαν την ανοδική τάση που είχαν. Το καλοκαίρι του 2020 κάποιοι ξεκίνησαν δειλά γιατί έβλεπαν τη δυναμική των podcast αλλά και του διαδικτύου, ενώ τον Νοέμβριο του 2020 η τάση επανήλθε. Αρκετοί νέοι podcaster, όμως, δεν ακολούθησαν, σκεπτόμενοι τον χρόνο αλλά και το κόστος για την όλη διαδικασία. Η ομάδα μας εκτελεί και επεξεργάζεται podcast από το 2017, καθώς παρακολουθούσαμε, από το 2015 κιόλας, αυτήν την τάση, που ερχόταν από το εξωτερικό σχεδόν 10 χρονιά πριν.

Βρεθήκαμε προετοιμασμένοι και έτσι αρκετοί ιδιώτες αλλά και εταιρείες, με «βεβαρημένο» καθημερινό πρόγραμμα, άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον ξεκινώντας τις δικές τους παραγωγές, εμπιστευόμενοι την τεχνογνωσία μας στην οργάνωση. Τα podcast προσφέρουν ένα σκηνοθετημένο ηχητικά ηχογράφημα που μπορεί ο ακροατής να απολαύσει οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Αποτελούν μια βιβλιοθήκη ανοιχτή και προσβάσιμη από όλους και για όλα τα ενδιαφέροντα, με πολλή και έγκυρη πληροφορία για τον ακροατή.

Γιατί ένας οργανισμός να επιλέξει αυτό το μέσο, τα podcast, για να μεταδώσει το μήνυμα του; Ποια τα οφέλη και ποιες οι διαφορές σε σύγκριση, για παράδειγμα, με το ραδιόφωνο;

Το κέρδος που έχει ένας οργανισμός είναι ότι μπορεί να καταγράψει, μέσα από μια σειρά podcast, ότι επιθυμεί να επικοινωνήσει στο κοινό του ή ακόμα και σε υποψήφιους πελάτες που τον ακολουθούν. Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο ηχογράφημα θα παραμείνει για πάντα στις πλατφόρμες podcasting, o ακροατής θα μπορεί να το ακούσει άμεσα, μετά από αρκετούς μήνες ή χρόνια, ακόμα και να συγκρίνει ή να παρακολουθήσει την πρόοδο μιας προσπάθειας. Η πληροφορία που καταγράφεται μπορεί να είναι συμπυκνωμένη, τεχνική ή ακόμα και πιο ανάλαφρη, ανάλογα με τον τύπο του podcast, το οποίο όπως προαναφέραμε είναι σκηνοθετημένο με σκοπό να προσφέρει μέγιστη απήχηση βάσει σκοπού. Ο ακροατής μπορεί να ανατρέξει σε σημεία, κάτι που στο ραδιόφωνο είναι αδύνατον, όπως επίσης να διακόψει την ακρόαση και να την ολοκληρώσει σε δεύτερο χρόνο, ακόμα και να την επαναλάβει.

Ποια είναι τα σημεία, στην παραγωγή ενός podcast, που κατά τη γνώμη σας χρειάζονται προσοχή; Υπάρχουν συχνά λάθη που βλέπετε να συμβαίνουν;

Ο παραγωγός των podcast έχει ένα σχετικά δύσκολο έργο. Πρέπει να επιλέξει προσεκτικά το υλικό του αλλά και να κατευθύνει τους συμμετέχοντες, εάν υπάρχουν, γύρω από το θέμα που θα επιλέξει να συζητήσει ή να αναλύσει. Ο τελικός σκοπός είναι να κρατήσει το ενδιαφέρον του ακροατή, προσφέροντας του μία εμπειρία ζωντανής συζήτησης που ικανοποιεί τις προσδοκίες. Το podcast είναι στην πραγματικότητα κάτι σαν βιβλίο ή σειρά. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω προσωπικά πότε ένα podcast δεν είναι καλό, αυτό είναι πάντα στην ευχέρεια του κοινού.

Λάθη που μπορεί να συμβούν έχουν συνήθως να κάνουν με την απειρία των συμμετεχόντων καθώς και με την επαφή τους για πρώτη φορά με το μικρόφωνο ή ακόμα και με τη συνολική οργάνωση και διαδικασία. Συνηθέστερος παράγοντας είναι το άγχος κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης. Ένα μικρό λάθος μπορεί να είναι και η τοποθέτηση του ομιλητή στο μικρόφωνο, που δημιουργεί τεχνικά προβλήματα.

Κάτι που μπορεί επίσης να συμβεί είναι η απώλεια ροής την ώρα της ηχογράφησης - δηλαδή οι απαντήσεις των ομιλητών στις ερωτήσεις να μην έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο, να «πλατειάζουν» και να ανοίγει αρκετά η συζήτηση - που έχει αντίκτυπο στη διάρκεια του podcast. Σε αυτό, τη λύση έρχεται να δώσει η τεχνοτροπία των podcast. Μετά την ολοκλήρωση, μπορεί να υποπέσει σε επεξεργασία και ο παραγωγός να επιλέξει τα σημεία που θεωρεί ότι πρέπει να μείνουν.

Παράθεση - epixeiro.gr

Τα podcast προσφέρουν ένα σκηνοθετημένο ηχητικά ηχογράφημα, μια βιβλιοθήκη ανοιχτή και προσβάσιμη από όλους

Στα Grey Studios έχετε εστιάσει το ενδιαφέρον σας και στην παραγωγή podcast. Μιλήστε μας για αυτό αλλά και για το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρετε.

Μετά από σχεδόν πέντε ολόκληρα χρόνια ενασχόλησης με τα podcast, ειδικά τα τρία τελευταία που αυξήθηκε η ζήτηση, προσφέρουμε τεχνογνωσία και έμπειρους ηχολήπτες στο αντικείμενο και την οργάνωση παραγωγής. Οι υπηρεσίες μας γύρω από τα podcast είναι πλήρεις, ξεκινώντας από την πρωτότυπη μουσική σύνθεση για το σήμα της αρχής ή και των τίτλων τέλους, τη μουσική βιβλιοθήκη για επιλογή μουσικής στη ροή, τα ηχητικά εφέ (sound design) αλλά και τα πρωτότυπα σενάρια. Οι εγκαταστάσεις μας αποτελούνται από τέσσερα διαφορετικά στούντιο και η ανάπτυξη προήλθε από το επιχειρηματικό πλάνο μας, για το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρουμε ως εταιρία μουσικής παραγωγής.

Καθώς είναι μια νέα αγορά, βάσει ζήτησης προσφέρουμε πλήρως διαμορφωμένες λύσεις, ορθά κοστολογημένες, απαντώντας σε όλες τις ανάγκες, μικρές ή μεγαλύτερες. Είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε παράλληλες ηχογραφήσεις αλλά και επιπλέον υπηρεσίες, όπως η βιντεοσκόπηση, που χρήζει μεγάλης ανάγκης για τη μετέπειτα προώθηση των podcast.

Πλέον, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και προσφέρεται σε όλους η δυνατότητα να ηχογραφήσουν ένα podcast. Η ομάδα μας είναι δίπλα σε όλους όσους ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν ή να εξελίξουν το αντικείμενο ή τη σειρά των podcast τους, προσφέροντας συμβουλές ή ακόμα και λύσεις μέσα από τις προαναφερθείσες υπηρεσίες, με σκοπό τη μέγιστη απήχηση και απόλαυση του ακροατή.

Οι βασικές και κύριες υπηρεσίες μας είναι η μουσική παραγωγή, που αποτελείται κυρίως από τη σύνθεση, ενορχήστρωση, ηχογράφηση, μίξη, mastering για λογαριασμό κάποιου καλλιτέχνη ή μουσική επένδυση σε διαφήμιση, ταινία κ.α. Ακόμα, ότι έχει να κάνει με τον ήχο εντός στούντιο (audio post production), Voice Over, sound design, audio book και 8D audio. Τα τελευταία χρονιά, είμαστε από τους πρώτους που εκτελέσαμε εργασίες στην Ελλάδα όπως το 8D audio που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα μας τον Ιούλιο του 2021, για λογαριασμό της ADweb και του Spotify.

Η διαφοροποίηση για εμάς έρχεται με το να εργαζόμαστε παράλληλα στις νέες συνθήκες του ήχου, ώστε οι πελάτες να μας βρίσκουν έτοιμους να ανταποκριθούμε τη στιγμή που θα το ζητήσουν. Μην ξεχνάμε ότι αρκετές εταιρίες στην Ελλάδα εκτελούν εντολές από τα κεντρικά κάποιας εταιρείας που εκπροσωπούν από το εξωτερικό και πολλές φορές βρίσκονται σε δύσκολη θέση γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε θέματα ήχου και βίντεο.

matis-interview2.jpeg?mtime=20220427202440#asset:344542

Προς το κλείσιμο, και καθώς δραστηριοποιείστε και με το «Μουσικό Σχολείο», μιλήστε μας για αυτό και για το πώς «εμπλέκεται» ακόμη και με τα podcast.

Το μουσικό σχολείο είναι μια πρότυπη ακαδημία μουσικής παραγωγής, κυρίως στον τομέα της ηλεκτρονικής μουσικής, που αδιάκοπα, εδώ και επτά χρόνια, εκπαιδεύει μαθητές - μελλοντικούς μουσικούς παράγωγους όλων των ηλικιών και τους δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνουν επιτυχημένες κυκλοφορίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η δύναμη του μουσικού σχολείου είναι ότι εστιάζει στην πραγματική τεχνική της σύγχρονης παραγωγής μέσα από τον τρόπο εκμάθησης, κάτι που δεν υπάρχει ακόμα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα σεμινάρια μας εκπαιδεύουν τον υποψήφιο μαθητή από την αρχή ως το τέλος ή εξειδικεύουν ακόμα και έναν τελειόφοιτο που χρειάζεται περισσότερες γνώσεις ώστε να μπορεί ανταποκριθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστικός στον τομέα των στούντιο, σήμερα.

Σε σχέση με τα podcast, αυτό που προσφέρουμε είναι η εκμάθηση προγράμματος ήχου από τους ίδιους επαγγελματίες που εργάζονται σε εμάς, για την ηχογράφηση (βασικές αρχές ηχογράφησης) και επεξεργασία των podcast, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορεί κάποιος να εκτελέσει μόνος του την επεξεργασία και να μας παραδώσει τα τελικά αρχεία ώστε να πραγματοποιήσουμε την τελική μίξη - ή να μπορεί να εκτελέσει μόνος του όλη τη διαδικασία και να ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο ηχητικό αποτέλεσμα.

Παράθεση - epixeiro.gr

Ένας από τους βασικούς στόχους είναι να πραγματοποιούμε παραγωγές οι οποίες θα έχουν ήχο, μουσική και εικόνα

Κλείνοντας, ποιο είναι το αναπτυξιακό πλάνο για τα Grey Studios Athens; Ποιοι οι επόμενοι στόχοι σας;

Ένας από τους βασικούς μας στόχους για τα επόμενα χρόνια είναι να έχουμε πλήρη κάλυψη και να πραγματοποιούμε παραγωγές οι οποίες θα έχουν ήχο, μουσική και εικόνα, σε εκτέλεση παραγωγής αποκλειστικά από μέλη της ομάδας μας (#teamgrey). Επιθυμούμε ο πελάτης να αισθάνεται ασφαλής και να μην χρειάζεται να σπαταλά τον πολύτιμο χρόνο του σε περισσότερους από έναν επαγγελματίες, προσπαθώντας να επιλέξει ποιος θα αναλάβει την οργάνωση της παραγωγής.

Η ομάδα μας εργάζεται ώστε η παραγωγή του ήχου και της μουσικής να αλλάξει επίπεδο. Συνήθως η εργασία σε ένα στούντιο ολοκληρώνεται από έναν και μόνο ηχολήπτη, μουσικό, ενορχηστρωτή ή μουσικό παραγωγό. Εμείς εργαστήκαμε σκληρά όλα τα προηγούμενα χρόνια, ώστε εδώ και 1,5 χρόνο να προσφέρουμε στους πελάτες μας την εμπειρία αλλά και το προνόμιο να συνεργαστούν με δυο ή και τρεις συνεργάτες μας, την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια του project. Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία εξασφαλίζει μέγιστη ποιότητα και υψηλότατο επίπεδο τελικού αποτελέσματος. Αυτό προκύπτει από την εξειδίκευση του κάθε συνεργάτη μας, που σε συνεργασία με την ομάδα αλλά και τον καλλιτέχνη προσφέρει πολύπλευρη κάλυψη.

Θέλουμε όσο τίποτα να μας δίνονται ευκαιρίες σε εικόνα, ήχο αλλά και εκπαιδευτικές, ώστε να αποδεικνύουμε ότι η ομάδα κερδίζει. Μετά τις τελευταίες προσθήκες σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τις μόνιμες συνεργασίες με πλήρως σύγχρονους νέους χώρους που έχουμε στην αποκλειστική διαχείριση μας, ελπίζουμε κάθε μέρα να γινόμαστε όλο και καλύτεροι μέσα από προκλήσεις και ευκαιρίες!

matis-interview3.jpeg?mtime=20220427202439#asset:344541


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr