NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Μην κάνεις 1 βήμα μπροστά… κάνε 2 [Βιβλίο]

Μην κάνεις 1 βήμα μπροστά… κάνε 2 [Βιβλίο]

Κάθε αρχή και δύσκολη. Κάνε το πρώτο βήμα. Ένα βήμα τη φορά... Και αν όλα τα προηγούμενα σας φάνηκαν να έχουν συνοχή, σειρά, ίσως ήρθε να αλλάξετε γνώμη.

Η ανάγκη μας για οδηγίες, για έτοιμα βήματα, για συνταγές και ταμπέλες είναι ανεξάντλητη. Μάλιστα, πολλές από αυτές έχουν ειπωθεί πολλάκις με αποτέλεσμα να καταλήξουν θέσφατα. Χωρίς όμως αναγκαστικά να είναι.

Για παράδειγμα, μια σκάλα έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να την ανέβουμε σκαλί-σκαλί ενώ στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς έχουμε διασκεδάσει ανεβαίνοντας δύο σκαλιά ταυτόχρονα.

Γιατί πρέπει να μετράμε το κάθε μας βήμα με τον τρόπο που ήδη μας έχουν μάθει και εν τέλει, πόσο τοις μετρητοις πρέπει να παίρνουμε τα λόγια και τις προκαθορισμένες, ήδη διαμορφωμένες σκέψεις;

Ας χαμογελάσουμε προσπερνώντας κάποιους που θα αναρωτιούνται όσο εμείς, θα ανοίγουμε τον διασκελισμό μας για να κάνουμε βήματα, διπλά. Ακόμα και αν αρχικά κρατάμε ένα κίτρινο βιβλίο στα χέρια μας.

Ένας πρόλογος… που ισούται με 2 βήματα

Ίσως οι περισσότεροι από εμάς φτάνοντας στο σημείο να κρατήσουμε μια ενδεχόμενη επιλογή βιβλίου στα χέρια μας, μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο, κοντοστεκόμαστε, ρίχνουμε μια ματιά στο εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του και αν όλα πάνε καλά, ανοίγουμε και τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Βρισκόμαστε στον πρόλογο.

Και ο Κώστας Δερμούσης το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Ο πρόλογος του βιβλίου του Μην κάνεις 1 βήμα μπροστά… κάνε 2 ξεκινά ως εξής:

Αν διαβάσατε αυτές τις πρώτες λέξεις, τότε οι πιθανότητες να ολοκληρώσετε την ανάγνωση όλου του προλόγου, είναι αυξημένες. Ιδιαίτερα, αν στέκεστε όρθιοι σε κάποιο βιβλιοπωλείο προσπαθώντας να αποφασίσετε αν θα αγοράσετε το βιβλίο. Σκεφτείτε τα οφέλη από την ανάγνωση αυτής της εισαγωγής. Θα κερδίσετε χρόνο αφού θα καταλάβετε αν είναι αυτό που ψάχνετε πραγματικά…

Ένας πρόλογος ενός βιβλίου ,που όπως θα λέγαμε, βρίσκεται ένα βήμα μπροστά. Μας έχει δει να φτάνουμε στο βιβλιοπωλείο, να κρατάμε το βιβλίο στα χέρια μας, να διαβάζουμε τις παραπάνω γραμμές και να σηκώνουμε το βλέμμα λίγο πριν την απόφαση να το κλείσουμε για την ώρα για να το πάμε ως το ταμείο.

Από τα βιβλία αυτοβοήθειας ως τα βιβλία που βοηθούν

Από τα βιβλία αυτοβοήθειας ως τα βιβλία που μπορούν να βοηθήσουν, ιδιαίτερα έναν επιχειρηματία, απέχουν πολλά βήματα.

Άλλωστε, όπως διαβάζουμε στο "Μην κάνεις 1 βήμα μπροστά… κάνε 2”, η έννοια της λέξης αυτοβοήθεια ή αυτοβελτίωση αναιρείται από τον ίδιο της τον ορισμό. Όπως είχε πει και ο Αμερικάνος κωμικός George Carlin “Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ενώ ψάχνεις για αυτοβοήθεια, διαβάζεις κάτι που είναι γραμμένο από κάποιον άλλον. Αυτό δεν είναι αυτοβοήθεια, είναι απλώς βοήθεια”.

Έννοιες, όροι, φράσεις, ιδέες, ρήσεις… Πως θα ήταν αν όλα μπορούσαμε να τα ανατρέψουμε ή απλά να τα αμφισβητήσουμε, να τα ξανασκεφτούμε για να αποφασίσουμε ποιά και σε ποιο βαθμό, ταιριάζουν στον καθέναν από εμάς;

Δεν υπάρχει συνταγή για να σου μάθει να ανεβαίνεις δύο σκαλιά μαζί ή να κάνεις δύο βήματα μαζί. Και αν υπήρχε, δεν θα ήταν σωστή αφού ο καθένας μας οφείλει να εξερευνήσει τον δικο του ρυθμό αλλά και τις δικές του ιδέες.

Όσο και αν τρέχουμε να βρούμε λυσάρια με έτοιμες ατάκες, το μόνο νόημα θα βρίσκεται στα βιβλία που απλά θα μας βοηθούν να βρούμε την δική μας φωνή, τον ρυθμό ή τον βηματισμό, αν προτιμάτε.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr