NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Από την Αθήνα στο Άμπου Ντάμπι, μια συμφωνία δρόμος

TechReporter: Από την Αθήνα στο Άμπου Ντάμπι, μια συμφωνία δρόμος

Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις συμφωνίες που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα -και νομίζουμε πως τα καταφέραμε- βλέποντας πως, πολλές από αυτές, έγιναν στα ΗΑΕ. Παράλληλα, ρίχνουμε μια ματιά στην Ευρώπη και τον κόσμο, χωρίς να ξεχνάμε τον φανατικό user του Twitter, τον Elon Musk, γνωστό και για τη δραστηριοποίηση του μέσω εταιρειών όπως η Tesla και η SpaceX. Αυτά και άλλα, στον TechReporter αυτής της εβδομάδας.

Στο Άμπου Ντάμπι στράφηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον την περασμένη εβδομάδα. Εκεί, όχι μόνο μπήκαν οι υπογραφές για μια στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας -που αφορά και σε διάφορες τεχνολογίες- αλλά υπήρξε και MoU Ελλάδος - ΗΑΕ για την βιομηχανία και τις προηγμένες τεχνολογίες. Επιπλέον, η Mubadala και η ΕΑΤΕ συμφώνησαν για την διεύρυνση της υφισταμένης συνεργασίας συν-επενδύσεων και την πρώτη τους συν-επένδυση, υπό τους όρους της νέας διευρυμένης συμφωνίας, στο VentureFriends Fund III, ένα fund με βάση την Αθήνα το οποίο επενδύει στα αρχικά στάδια τεχνολογικών επιχειρήσεων.

Έχουμε, όμως, και σημαντικές συμφωνίες και για «κέντρα» ή άλλου τύπου hubs. Αρχικά, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» ιδρύει Μονάδα Ρομποτικής, ενώ παράλληλα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει διαγωνισμός για την αγορά νέου κτιρίου που θα στεγάσει τις δομές του. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Technology & Innovation Hub στην Πάτρα από την PwC Ελλάδας, κάτι που σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη των νέων γραφείων της στην πόλη. Τέλος, «έπεσαν» οι υπογραφές για τη συμφωνία που αφορά στη δημιουργία και λειτουργία Νέου Κέντρου Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ στην Κρήτη.

Υπεγράφη το έργο Gov-ERP μεταξύ ΚτΠ και Ένωσης Εταιρειών Uni Systems - PwC - Real Consulting. Το νέο σύστημα Gov-ERP πρόκειται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες των Υπουργείων και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αναβαθμίζοντας την ταχύτητα, την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της Κεντρικής Χρηματοοικονομικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης, ενώ θα διασφαλίσει την παροχή ακριβούς και εύλογης πληροφόρησης, συνεισφέροντας στην ορθότερη λήψη αποφάσεων και στη διαφάνεια των οργανισμών».

Μένοντας, για λίγο ακόμα, εντός ελληνικών συνόρων, τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά καταγγελία για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο έχουν οι πολίτες. Η καταγγελία γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Καταγγελίες». Αξίζει να σημειωθεί πως το 2021 είχαν υποβληθεί περίπου 7.500 καταγγελίες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν ήδη υποβληθεί 3.000 καταγγελίες. Με την λειτουργία της νέας πλατφόρμας, οι πολίτες θα γλιτώσουν ισάριθμες φυσικές επισκέψεις.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ικανοποίησή της για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών της ΕΕ επί της οδηγίας σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση (οδηγία NIS 2), εξέφρασε η Κομισιόν, ενώ ενέκρινε και τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά. Επιπρόσθετα, τα κράτη μέλη της ΕΕ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ENISA, του οργανισμού της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια, δημοσίευσαν έκθεση σχετικά με την κυβερνοασφάλεια του Open RAN.

Στην ειδησεογραφία που αφορά στον... Elon Musk, έφτασε στην Ελλάδα το Starlink. Η δορυφορική διαδικτυακή υπηρεσία της SpaceX είναι πλέον διαθέσιμη σε 32 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας. Σε ότι αφορά στο μεγάλο deal για το Twitter, o Musk έγραψε ότι η συμφωνία είναι «προσωρινά σε αναμονή», αφού το κοινωνικό δίκτυο ενημέρωσε ότι οι ψευδείς ή ανεπιθύμητοι λογαριασμοί αποτελούν περίπου το 5 τοις εκατό. Λίγες μέρες πριν, έμπαινε στο στόχαστρο έρευνας από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για την αποτυχία του να αποκαλύψει την αγορά μετοχών του Twitter εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου.

Στα πιο « προϊοντικά», το Netflix έδωσε «σήμα» στους υπαλλήλους του ότι ενδέχεται να παρουσιάσει ένα φθηνότερο, υποστηριζόμενο από διαφημίσεις πλάνο μέχρι το τέλος του 2022, η Electronic Arts ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να φτιάχνει video games ποδοσφαίρου με το brand της Fifa, η Apple βάζει τέλος στην παραγωγή του iPod κάτι περισσότερο από 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, η Google ανακοίνωσε μια σημαντική ανανέωση της πλατφόρμας Google Wallet και η Meta αλλάζει ονομασία στο Facebook Pay, το σύστημα πληρωμών της που είναι διαθέσιμο σε Facebook, Messenger, Instagram και WhatsApp, σε Meta Pay.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr