NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Ένας τυφώνας οδηγεί σε εξαιρετικά θετικά συμπεράσματα για την τηλεεργασία

Ένας τυφώνας οδηγεί σε εξαιρετικά θετικά συμπεράσματα για την τηλεεργασία
Φωτογραφία: NASA Goddard Space Flight Center

Μια από τις συζητήσεις που έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, κυρίως εν μέσω της πανδημίας αλλά και πριν από αυτήν, ήταν εκείνη για τα οφέλη της απομακρυσμένης εργασίας και το εάν η υιοθέτηση ενός τέτοιου μοντέλου από μια εταιρεία μπορεί να έχει αντίκτυπο στην απόδοση των εργαζομένων. Η απάντηση σε αυτό, φαίνεται πως είναι ότι, όχι, δεν έχει.

Η έρευνα από την οποία προκύπτει το συγκεκριμένο πόρισμα, πραγματοποιήθηκε με αφορμή μια φυσική καταστροφή. Κάθε χρόνο, οι φυσικές καταστροφές προκαλούν σημαντική επιβάρυνση, συμπεριλαμβανομένων δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία αλλά και σειρά οικονομικών απωλειών. Σύμφωνα με σχετικά δεδομένα, από τη δεκαετία του 1980, οι απώλειες λόγω αυτών των γεγονότων έχουν τριπλασιαστεί παγκοσμίως. Μόνο μέσα στο 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπέστησαν τουλάχιστον 14 μεγάλες καταστροφές που σχετίζονταν με καιρικές συνθήκες, με ένα κόστος περίπου 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως αναφέρει η έρευνα, «ένας από τους κύριους μοχλούς αύξησης των απωλειών από φυσικές καταστροφές είναι η οικονομική ανάπτυξη στις πληγείσες περιοχές. Η ικανότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς διακοπή κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών θα μπορούσε να μειώσει ορισμένες από αυτές τις οικονομικές απώλειες. Ένας τρόπος για να αποφευχθεί η αναστάτωση και να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών είναι η προώθηση της τηλεργασίας. Για να μπορέσουν οι εταιρείες να δημιουργήσουν βιώσιμα σχέδια αποκατάστασης από καταστροφές για τους υπαλλήλους τους, είναι σημαντικό να κατανοηθεί ο αντίκτυπος των καταστροφών στην παραγωγικότητα».

Κάπως έτσι, μεταξύ 17 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου 2017, η ευρύτερη περιοχή του Χιούστον επλήγη από έναν καταστροφικό τυφώνα κατηγορίας 4, τον Χάρβεϊ. Σε μια περίοδο πέντε ημερών, οι βροχοπτώσεις έφτασαν τα 33 τρισεκατομμύρια γαλόνια, επηρεάζοντας περισσότερους από 13 εκατομμύρια ανθρώπους στο Τέξας και τη Λουιζιάνα και κοστίζοντας περίπου 160 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές. Ως απάντηση στις ακραίες πλημμύρες, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους. Ορισμένες από αυτές ενθάρρυναν την εξ αποστάσεως εργασία προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης απώλεια λειτουργίας. Ο στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογήσει τον αντίκτυπο του τυφώνα Χάρβεϊ στην παραγωγικότητα μεταξύ των εκτοπισμένων εργαζομένων.

Οι σχετικές μετρήσεις έγιναν σε μια εταιρεία του Fortune 500, η οποία απασχολούσε περισσότερους από 15.000 υπαλλήλους στην ευρύτερη περιοχή του Χιούστον. Ως απάντηση στον τυφώνα Χάρβεϊ, αυτή η εταιρεία αναγκάστηκε να κλείσει τα εταιρικά της γραφεία για μια περίοδο επτά μηνών, εκτοπίζοντας πολλούς εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων των 264 που επιλέχθηκαν τυχαία για την ανάλυση. Η συγκεκριμένη εταιρεία διέθετε συστήματα που επέτρεπαν στους υπαλλήλους της να συνεχίσουν να εργάζονται από εναλλακτικές τοποθεσίες εργασίας (για παράδειγμα από το σπίτι ή ακόμη και από κάποιο ξενοδοχείο) κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης από καταστροφές.

Η ερευνητική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Texas A&M διαπίστωσε ότι η ανθεκτικότητα των εργαζομένων και της εταιρείας μπορεί να βελτιωθεί μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει η εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών και άλλων γεγονότων που προκαλούν μετατόπιση στο χώρο εργασίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η μετατόπιση από το χώρο εργασίας λόγω του τυφώνα είχε σημαντικό αλλά προσωρινό αντίκτυπο στην χρήση υπολογιστών. Ενώ οι συνολικές ημερήσιες ώρες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μετατόπισης, ο αριθμός των ενεργών ωρών μειώθηκε αμέσως μετά την απόκριση στον τυφώνα και αυξήθηκε σταθερά κατά την περίοδο μετατόπισης. Δεν παρατηρήθηκαν άλλες αλλαγές στην απόδοση.

Τα ευρήματά υποδηλώνουν ότι αν και μπορεί να υπάρξει άμεσος αντίκτυπος κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών και άλλων γεγονότων, δεδομένης της διαθεσιμότητας εναλλακτικών συνθηκών εργασίας, η παραγωγικότητα μπορεί να επιστρέψει στα αρχικά επίπεδα σχετικά γρήγορα. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η απομακρυσμένη εργασία επιτρέπει στους υπαλλήλους να επιστρέψουν σε τυπική χρήση υπολογιστή ακόμη και χωρίς τη δυνατότητα επιστροφής στον παραδοσιακό χώρο εργασίας τους. Η μελέτη ενδέχεται να είναι η πρώτη που ποσοτικοποιεί τη διακοπή της χρήσης του υπολογιστή από τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής και την επακόλουθη επιστροφή τους.

Η μελέτη, όμως, προχώρησε και πέρα από την αξιολόγηση της παραγωγικότητας και έφτασε στην εξέταση των αιτιών των τραυματισμών στο χώρο εργασίας. Διαπιστώθηκε ότι είναι σημαντικό για τους εργαζόμενους να κάνουν τακτικά διαλείμματα για να αποφύγουν τέτοια ατυχήματα στη δουλειά. Η έρευνα λέει ότι εάν κάποιος εργάζεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, με συγκεκριμένο ρυθμό και για μια συγκεκριμένη διάρκεια, είναι πιο πιθανό να τραυματιστεί. Αλλά αν εργάζεται λίγο λιγότερο ή λιγότερο συχνά ή αλλάζει ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά, όπως η στάση του σώματος, τότε είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει κάποιο πρόβλημα όταν πραγματοποιεί μια δουλειά γραφείου.

Η μελέτη προτείνει στους εργοδότες να ωθήσουν τους εργαζόμενους να πραγματοποιούν τακτικά διαλείμματα και να «επαναφορτίζουν» πριν ολοκληρώσουν την εργασία τους. Αυτό, όπως τονίζεται, θα δημιουργεί ένα πιο υγιές και δημιουργικό εργατικό δυναμικό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr