NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Gaming: Η νέα λεωφόρος της μάθησης

Gaming: Η νέα λεωφόρος της μάθησης

​Κατηφορίζω στην 5η λεωφόρο, μεσημέρι Τρίτης και ο κόσμος γύρω μου κινείται γρήγορα και μιλάει ζωηρά. Ουρές για ντόνατς και καφέ, ζωντανές ομιλίες με λέξεις που ακούγονταν οικείες και ξένες μαζί, είχαν ταχύτητα και παλμό. «Έτσι πρέπει να μαθαίνεται μια γλώσσα», σκέφτηκα. Αυτή η ζωντάνια των ήχων, η διάδραση και οι αυθόρμητες απαντήσεις είναι το ζητούμενο.

Ποιος τρόπος, όμως, θα μπορούσε να είναι κοντά σε αυτή την πραγματικότητα που έβλεπα και άκουγα στο κέντρο της Νέας Υόρκης; Πως θα καλύπταμε την απόσταση από το «έχω πτυχίο» στο «Sure, how can I help you?» και κυρίως πώς θα άλλαζε αυτή η ελληνική προφορά σε κάθε Αγγλική λέξη που μας κάνει να ακουγόμαστε τόσο παράξενα που οι Αμερικανοί κάπως «κολλάνε» όταν μας ακούνε;

Η επαφή με την αυθεντική γλώσσα, με τον παλμό και τη μουσικότητά της έλειπε και που θα μπορούσε να βρεθεί όλο αυτό; Ποιο περιβάλλον θα μπορούσε να απορροφήσει κάποιον να τον ταξιδέψει στους δρόμους της Νέας Υόρκης, στη Σαχάρα και στην Αρχαία Αθήνα και να του δώσει το κίνητρο να χρησιμοποιήσει τα Αγγλικά του, ξεχνώντας κάθε ενδοιασμό; Ποιο περιβάλλον θα τον έκανε να περιμένει τη στιγμή να μεταφερθεί σε έναν άλλο κόσμο, να περιπλανηθεί σε αυτόν μόνος του ή με τους φίλους του και να επικοινωνήσει γρήγορα, διατηρώντας παράλληλα ένα συγκεκριμένο στόχο;

Το προφίλ εκείνων που, πρακτικά, τα Αγγλικά τους ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, θα μου έδινε την απάντηση ή με άλλα λόγια.. «Καλωσήρθατε στον κόσμο του Gaming», αυτή ήταν η απάντηση. Οι gamers τείνουν να έχουν ένα εκτενές λεξιλόγιο, ενώ δεν «ανοίγουν βιβλίο». Γιατί όμως το gaming προσφέρεται ώστε να μάθει κάποιος εκείνα που είχε ανάγκη εδώ και τώρα; Διότι το gaming δίνει το κίνητρο να μπει κάποιος σε μια κοινότητα ή να παίξει ατομικά κάτι που για εκείνον έχει ενδιαφέρον.

Ο gamer ασχολείται όσο εκείνος θέλει, μαθαίνει χωρίς να το καταλάβει (incidental learning), νιώθει δυνατός και περήφανος που τα καταφέρνει, συνομιλεί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ακούει τους αυθεντικούς ήχους της γλώσσας, επιβραβεύεται για τα επιτεύγματά του, χρησιμοποιεί τη γλώσσα για να γράψει ή/και να μιλήσει αγνοώντας κάθε δισταγμό. Αυτοί είναι μόνο ορισμένοι λόγοι που δίνουν στο gaming το superpower να μεταμορφώσει τη μάθηση, τόσο τη γλωσσομάθεια όσο και μία σειρά από δεξιότητες απαραίτητες για να διακριθεί στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως για παράδειγμα η κριτική σκέψη και η λήψη αποφάσεων. Το gaming είναι εδώ και αλλάζει το σκηνικό τη μάθησης.

Στον κόσμο των ενηλίκων, το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μετράει ουσιαστικά, διότι θέλουν να μπορούν να επικοινωνούν σωστά, με αυτοπεποίθηση και χωρίς να διστάζουν. Θέλουν να γίνονται κατανοητοί και να πετυχαίνουν το στόχο τους και το θέλουν όσο πιο άμεσα γίνεται. Έχουν ήδη προσπαθήσει και στο παρελθόν να μάθουν Αγγλικά αλλά κάτι δεν πήγε καλά γιατί δεν το πήραν σοβαρά, τους πίεζαν από το σπίτι να μάθουν, ο καθηγητής τους αποθάρρυνε, και μέσα σε όλα αυτά είχαν να αποστηθίζουν λίστες με λέξεις χωρίς να κάνουν ασκήσεις προφοράς. Όλο αυτό που οδήγησε; Είτε στο να μη γνωρίζουν σχεδόν τίποτα σήμερα, είτε στο να μιλάνε Αγγλικά για να επικοινωνούν με Έλληνες...

Αν αυτή είναι η πραγματικότητα για το μεγαλύτερο ποσοστό των άνω των 30 σήμερα, πως μπορεί να αλλάξει; Η απάντηση βρίσκεται όχι στο στόχο, αλλά στην ευχαρίστηση που προέρχεται από τη διαδικασία επίτευξης του στόχου. Θα ήθελες να μη χάνεις ευκαιρίες να εξελιχθείς στη δουλειά σου, να ολοκληρώσεις αυτό που κάποτε ξεκίνησες και να μάθεις να μιλάς σωστά, ωραία ως εδώ; Τώρα, πρέπει όλο αυτό να γίνει με έναν τρόπο που θα σε διασκεδάζει και κυρίως το να μαθαίνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις. Το Gaming και ειδικά τα games με καλό storyline και plot, μαζί με την καθοδήγηση ενός coach, θα σε βοηθήσει να λύσεις θέματα που έχεις στη γραμματική σου. Ταυτόχρονα, θα σου δείξει πως να οργανώνεις τις σκέψεις σου, όταν θέλεις να γράψεις ένα email ή ένα offer. Χρειάζεται να προσθέσεις το παιχνίδι στη μάθηση, να του δώσεις λίγο χρόνο, την αφοσίωσή σου και αυτό που θες θα γίνει.

Τί με κάνει να πιστεύω σε αυτή τη διάσταση του Gaming; Το είδα να συμβαίνει ξανά και ξανά με ανθρώπους που σχεδόν κλαίγοντας μου εξιστορούσαν το πώς έχασαν τις ευκαιρίες να βρουν μια καλύτερη δουλειά, να κάνουν ένα μεταπτυχιακό, να ταξιδέψουν επειδή δε μιλούσαν τη γλώσσα. Τα video games έγιναν το όχημα, η σχεδία με την οποία διέσχισαν τη θάλασσα της ανασφάλειάς τους. Όταν προσπαθείς να μάθεις μία γλώσσα, θα φτάσεις στο στόχο σου, εάν έχεις εμπειρία και τριβή με τη γλώσσα. Χρειάζεται να βάλεις τα Αγγλικά στην καθημερινότητά σου, να κάνεις κάτι στα Αγγλικά που σε απορροφά, που παίρνει το μυαλό από τις σκέψεις σου και να μαθαίνεις παίζοντας και ακούγοντας. Τα μωρά όταν γεννιούνται δε μιλάνε από την πρώτη στιγμή, όμως ακούνε συνεχώς, εμείς γιατί περιμένουμε να μάθουμε να μιλάμε διαβάζοντας κείμενα χωρίς ήχο; Όσο πιθανό είναι να μάθει κάποιος να παρκάρει διαβάζοντας βιβλία για το παρκάρισμα, άλλο τόσο πιθανό είναι να μάθει Αγγλικά μέσα από τις ασκήσεις γραμματικής των βιβλίων.

Κάθε στιγμή που περνάει, η τεχνολογία μεταμορφώνει την πραγματικότητά μας. Το metaverse θα φέρει στο φως δυνατότητες ασύλληπτες. Αν αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και δεν την αφήσουμε να μας χρησιμοποιήσει, θα έχουμε κερδίσει. Το Gaming δεν είναι ένας χώρος, όπου χιλιάδες παίκτες καίνε τα εγκεφαλικά τους κύτταρα - δεν είναι μόνο αυτό. Το Gaming είναι μία γλώσσα από μόνη της, είναι η πρόγευση του Metaverse. Ταυτόχρονα, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι θα αποκτούν δεξιότητες και θα εκπαιδεύονται τα επόμενα χρόνια. Just mark my words. Το κατάλληλο video game, από το Football Manager ως το Assassin’s Creed, με τη σωστή καθοδήγηση δε θα σου κάψει κύτταρα. Αντίθετα θα σου δημιουργήσει νέες συνάψεις και αυτές τις συνάψεις τις θες για το παρακάτω της ζωής σου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr