NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

3 τρόποι για να διαχειριστείς όσα δεν μπορείς να ελέγξεις στην εργασία σου

3 τρόποι για να διαχειριστείς όσα δεν μπορείς να ελέγξεις στην εργασία σου
31_05_2022 05_06_2022

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching, Καριέρα & HR, Food for Thought

​Είναι πάρα πολύ απλό. Πολλά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζεις στην εργασία σου, δεν μπορείς να τα ελέγξεις. Αν λοιπόν σκέφτεσαι συνεχώς -σε σημείο εμμονής- την παρουσίαση που έχεις να κάνεις, ή σπαταλάς όλη σου την ενέργεια και αγχώνεσαι διαρκώς για μελλοντικές προκλήσεις, πολλές φορές αναλώνεσαι σε πράγματα που δεν είναι στο χέρι σου.

Κανείς δεν σου είπε να σταματήσεις να επιδιώκεις το καλύτερο ή να ανησυχείς για το αποτέλεσμα. Εξάλλου, η ανησυχία είναι μία απολύτως φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση, όπως υποστηρίζει η Kate Sweeny, Ph.D., Professor of Psychology στο U.C. Riverside. Επειδή όμως δεν μπορείς να ελέγξεις ό,τι συμβαίνει στο γραφείο, θα πρέπει να απαλλαγείς από την περιττή ανησυχία.

Πώς θα το πετύχεις αυτό; Η Μαρία Παπάζογλου, Certified Career & Executive Coach, Trainer και NLP Master, σε συμβουλεύει να κάνεις τα εξής:

Δημιούργησε περισπασμούς

Αν κάθεσαι σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας το feedback του manager για το project που μόλις ολοκλήρωσες, ή αν γενικότερα βιώνεις καταστάσεις που ανεβάζουν τον δείκτη του άγχους στα κόκκινα, μπορείς να δοκιμάσεις την μέθοδο που ακολουθεί. Έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε The Journal of PositivePsychology, υποστηρίζει ότι μπορείς να ασχοληθείς με κάτι που θα αποσπάσει την προσοχή σου κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να είναι ένα βίντεο κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σου διαλείμματος, ένα άρθρο που μπορεί να σε εμπνεύσει, ή ακόμα και μία σύντομη βόλτα έξω από το χώρο εργασίας σου. Ο καθαρός αέρας θα σε βοηθήσει να ανασυνταχθείς, να αποβάλλεις το στρες και να επιστρέψεις με περισσότερη ενέργεια στην εργασία σου.

Αφιέρωσε συγκεκριμένο «χρόνο ανησυχίας»

Ένα μικρό βήμα για να σταματήσεις να αγχώνεσαι όλη την ημέρα είναι το εξής: αφιέρωσε συγκεκριμένο χρόνο μέσα στον οποίο θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να ανησυχεί. Αντιμετωπίζοντας αυτόν τον χρόνο ανησυχίας ως ένα κομμάτι μίας ημέρας στο γραφείο, «θα παρατηρήσεις πως σταδιακά το άγχος σου θα μειώνεται, κι εσύ, όχι μόνο θα είσαι πιο παραγωγικός, αλλά θα μπορείς να βρίσκεις λύσεις πιο εύκολα σε όλα εκείνα που σε απασχολούν, γιατί πολύ απλά το στρες δεν θα σου καταναλώνει ούτε τον χρόνο, ούτε την ενέργειά σου», υποστηρίζει ο Graham Davey, Ph.D., emeritus Professor of Psychology στο Πανεπιστήμιο Sussex.

Κάνε διαλογισμό

Πολλά από όλα αυτά που βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό μας, έχουν συμβεί στο παρελθόν ή πρόκειται να συμβούν στο μέλλον, καθώς έχουμε πληθώρα θεμάτων για να διαχειριστούμε σε καθημερινή βάση.

Δεκάδες έρευνες υποστηρίζουν ανοικτά πως ο διαλογισμός μειώνει το εργασιακό άγχος. Ο διαλογισμός έχει μία μαγική δύναμη να σε επαναφέρει στο παρόν, αποτελώντας, έτσι, ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για να διαχειριστείς όλα όσα βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό σου. Είναι το απαραίτητο διάλειμμα που χρειάζεται ο εγκέφαλος σου για να καθαρίσει έστω για λίγα λεπτά από τις ατελείωτες σκέψεις και να ξεκουραστεί.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να ασχοληθείς με αυτόν, αρκεί να βρεις τον τρόπο που ταιριάζει σε εσένα. Ακόμα και λίγα μόλις δευτερόλεπτα με βαθιές αναπνοές θα σε βοηθήσουν να απομακρύνεις ό,τι σε απασχολεί.

Αν πάλι αισθάνεσαι πως το ζήτημα δεν είναι η προσωρινή διαχείριση των απλών καθημερινών ζητημάτων στην εργασία σου αλλά πως το άγχος σου είναι μακροχρόνιο και έχει αρχίσει να επηρεάζει την ψυχική ή και σωματική υγεία σου, τότε είναι φανερό πως χρειάζεται να συζητήσεις το θέμα αυτό με κάποιον εξειδικευμένο θεραπευτή, έτσι ώστε να αναζητήσετε μαζί τις βαθύτερες αιτίες άγχους και να βρείτε τους κατάλληλους τρόπους για να απαλλαγείς από αυτές.


Αρχική δημοσίευση από Ελίνα Δελενίκα, Head of Content Thrive Greece, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr