NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Μια βόλτα στα ιστορικά cafe της Κωνσταντινούπολης

Μια βόλτα στα ιστορικά cafe της Κωνσταντινούπολης

Μπορεί τα περισσότερα παλαιότερα cafe της Κωνσταντινούπολης να έχουν κλείσει οριστικά, ή να έχουν πλέον μετατραπεί σε σύγχρονα cafe, ωστόσο ορισμένα υπάρχουν ακόμα και είναι ιδανικά για να μας ταξιδέψουν στον χρόνο και την αίγλη παλαιότερων εποχών, συνοδεία καλού καφέ και απαρέγκλιτα… απολαυστικών συζητήσεων.

Άλλωστε οι ζωντανές συζητήσεις των παλαιότερων μέσα στα cafe αποτελούσαν ανέκαθεν το επίκεντρο γύρω από τα επιμέρους “κέντρα” και το γευστικό περιεχόμενο των στρογγυλών φλιτζανιών. Η ατμόσφαιρα αυτή αναβιώνει σήμερα μέσα στα εναπομείναντα cafe που μας ταξιδεύουν στην ιστορία, σε άλλες εποχές, γουλιά-γουλιά.

Ιστορικά στέκια, αναμνήσεις και συζητήσεις

ismail-aga-cafe-in-kanlica.jpg?mtime=20220610131828#asset:354057

Ξεκινώντας από την παραλία επισκεπτόμαστε το İsmail Ağa Coffee House στην Kanlıca που είναι ένα ήρεμο και γαλήνιο μέρος, κυριολεκτικά δίπλα στο νερό.

Ιδρύθηκε το 1870 από τον İsmail Ağa, ενώ συνήθιζε να το επισκέπτεται ο Mustafa Kemal Atatürk, ο ιδρυτής του τουρκικού κράτους. Μετά το 1930 άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές για το περίφημο γιαούρτι της περιοχής που προσέφερε με το όνομα Kalinca.

kalinca-giaourti-konstantinoupoli.png?mtime=20220610132523#asset:354072

Αν και κατά καιρούς έχουν γίνει κάποιες απαραίτητες μικρές αλλαγές ώστε να μπορεί το cafe να αναβιώνει στο 21ο αιώνα, έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την αρχική του όψη. Ο σημερινός του ιδιοκτήτης, εγγονός του İsmail Ağa, Aras Sipahioğlu πέρασε την παιδική του ηλικία μέσα στο cafe και θυμάται τον παππού του να του λέει ότι το μέρος αυτό φιλοξενούσε τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της Κωνσταντινούπολης.

Συγγραφείς, ποιητές, διανοούμενοι, πραγματικοί gentlemen συνήθιζαν να συζητούν ζωηρά, να δίνουν πνοή στο καφέ, έναν αέρα που ακόμα “πλανάται” στο μέρος.

Τα στέκια των Ελλήνων και του καλού καφέ

hazzopoulo-passage.jpg?mtime=20220610132841#asset:354074

Το αμέσως επόμενο ιστορικό cafe που πρέπει να επισκεφθεί κανείς στην Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε το 1871. Βρίσκεται μέσα στη στοά με το όνομα του Κυριάκου Ιωάννη Χατζόπουλου, ενός από τους πιο γνωστούς Έλληνες τραπεζίτες της Κωνσταντινούπολης ο οποίος την δημιούργησε.

Μέχρι και σήμερα οι ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων της συγκεκριμένης στοάς είναι κυρίως Έλληνες αλλά και Αρμένιοι. Το λεγόμενο ως “Hazzopulo Passage’ διαθέτει μια απίστευτα νοσταλγική ατμόσφαιρα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην ίδια τη στοά.

Επίσης στο cafe θα παρατηρήσετε πως όλοι συζητούν με όλους, κάτι που μοιάζει σχεδόν με αυτοσκοπό, αφού δεν υπάρχει μουσική, παρά μόνο ζωηρές συζητήσεις και φυσικά απολαυστικός καφές.

Πολλοί από τους ντόπιους και τους θαμώνες του υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να βρεις καλύτερο καφέ στην πόλη από τον καφέ του Mandabatmaz που βρίσκεται απέναντι από τα ξακουστά κτήρια, Mısır Apartments.

Το συγκεκριμένο cafe βρίσκεται εδώ για περισσότερα από εκατό χρόνια και η γεύση του καφέ του κάνει τους θαμώνες του, πολλοί από τους οποίους είναι γνωστοί καλλιτέχνες, πολιτικοί και ηθοποιοί, να το επισκέπτονται καθημερινά ακόμα και σήμερα.

Cafe σε κήπους και το πρώτο που χρησιμοποίησε άμμο

cafe-konstadinouloli.jpg?mtime=20220610131924#asset:354059

Η επόμενη στάση για καφέ στην Κωνσταντινούπολη μετρά πάνω από εκατό χρόνια ζωής και βρίσκεται στους κήπους Firuz Ağa Mosque στο Cihangir.

Το συγκεκριμένο cafe, στο οποίο συνήθιζαν να συναντιούνται μέλη της ελληνικής κοινότητας ονομάζεται Firuz Ağa Tea Garden και θυμίζει περισσότερο τα cafe που βρίσκονται στην εξοχή, όπου γενικότερα επικρατεί ένα όμορφο κλίμα, μια “ζεστασιά” που διαμορφώνεται από τους ανθρώπους και την αλληλεπίδρασή τους που συχνά λείπει από τα πολυτελή καφέ της πόλης.

Το Kuğu Kıraathane στο Kuzguncuk είναι ένα ακόμα έξοχο παράδειγμα καφενείου που δεν έχουν αλλοιωθεί στον χρόνο. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση πολλών ετών, όμως οι σημερινοί της ιδιοκτήτες διατηρούν άθικτο τον χαρακτήρα του παλιού καφενείου. Έχει επιλεγεί πολλές φορές άλλωστε για τα γυρίσματα γνωστών τούρκικων τηλεοπτικών σειρών.

Τελευταία στάση στο Şark Coffee House στο Beyazıt, το πρώτο καφέ που χρησιμοποίησε άμμο στην προετοιμασία του καφέ κάτι που αποτυπώνεται “γλαφυρά” στην γεύση του καφέ που είναι κυριολεκτικά ανεπανάληπτη. Από εκείνες τις γουλιές που πίνονται “με κλειστά τα μάτια” και δεν ξεχνιούνται ποτέ.

Όπως άλλωστε και το οδοιπορικό στα ιστορικά καφέ της Κωνσταντινούπολης, μια “γεύση” που θα παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο και τις αναμνήσεις σας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr