NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Workation: Μια εργασιακή αλλά και ξενοδοχειακή Εδέμ

Workation: Μια εργασιακή αλλά και ξενοδοχειακή Εδέμ

Ένα τραπεζάκι στη σκιά κάτω από τα πλατάνια στα Υστέρνια της Τήνου, με θέα στη Σύρο, στη Μύκονο ακόμα και στη Νάξο, τις καλές μέρες. Ένα παγκάκι με θέα τους ψηλούς φοίνικες στον δρόμο που ενώνει τη Venice Beach με τη Santa Monica.

Και ένας ξύλινος πάγκος πικ-νικ μέσα σε έναν αμπελώνα στο Bordeaux… Εσείς σε ποιό σημείο πάνω στη γη θα τοποθετούσατε ιδανικά το λάπτοπ σας αν μπορούσατε να επιλέξετε οποιοδήποτε για να εργαστείτε από εκεί;

Δεν ξέρουμε αν έχετε δουλειά για αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά σε περίπτωση που έχετε, σκεφτείτε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μπορείτε να εργαστείτε από μια τοποθεσία, ονειρική. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το τροπικό background της οθόνης του λάπτοπ σας με την πραγματική σας τοποθεσία. Έτσι μόλις η εργασία σας τελειώσει και το λάπτοπ σας κλείσει, θα είστε πανέτοιμοι να εξερευνήστε ένα νέο μέρος, το μέρος που ονειρευόσασταν ανάμεσα στους τοίχους οποιοδήποτε γραφείου έχετε εργαστεί ως τώρα.

Παράλληλα ο κλάδος της φιλοξενίας ετοιμάζεται σιγά-σιγά να σας υποδεχθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, και μαζί σας, την τάση του workation, του συνδυασμού της remote εργασίας με τις διακοπές.

Όταν η έκφραση “εργασιακή- ζωή” αποκτά νέο νόημα

workation.png?mtime=20220713184937#asset:361034

Η εξ αποστάσεως εργασία άνθισε μέσα στις συνθήκες της καραντίνας. Επαγγέλματα όχι μόνο από τον τεχνολογικό τομέα, αλλά ακόμη και τα πιο παραδοσιακά, δεν υπήρχε επιλογή παρά να… λειτουργήσουν εκτός γραφείου. Όπερ και εγένετο. Πολλά επαγγέλματα προχώρησαν σε ένα είδος ψηφιακού μετασχηματισμό εν μέσω πανδημίας.

Σήμερα, στον μετα-πανδημικό κόσμο ευδοκιμούν… το απομακρισμένο και το υβριδικό μοντέλο εργασίας, οι digital nomads πολλαπλασιάζονται με εκθετικό βαθμό και προσφάτως, το workation, o συνδυαασμός εργασίας και αναψυχής σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, παίρνει τη σκυτάλη. Η μόνη προϋπόθεση σε αυτή την συνθήκη, φαντάζει να είναι, το γρήγορο ίντερνετ.

Για να είμαστε ωστόσο πιο σαφείς η πιο πρόσφατα ανερχόμενη τάση του remote working, το workation δεν σημαίνει ούτε το να ελέγχει κανείς τα email του, ούτε να απαντά στο εταιρικό τηλέφωνο ενώ βρίσκεται σε άδεια. Αντιθέτως. Ένας εργαζόμενος σε workation δεν είναι σε άδεια από τη δουλειά του, αλλά μεταφέρει την εργασία του του σε οποιοδήποτε μέρος της υφηλίου επιλέξει. Φυσικά οφείλει πρακτικά να είναι συνεπής στις εργασιακές του υποχρεώσεις αλλά τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας είναι ελεύθερος να ανακαλύψει έναν νέο τόπο.

Από τα μουσεία έως τις οινογνωσίες και από το φαγητό ως τα προγράμματα ευεξίας, μπορεί να επιλέξει κανείς να κάνει ακριβώς ό,τι θα έκανε αν βρισκόταν σε διακοπές στο ίδιο μέρος. Και σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες οι νέες προσλαμβάνουσες, η επαφή με τη φυσική ομορφιά, με νέες εικόνες, κουλτούρες, ιδέες και ανθρώπους, μεταφράζεται σε αυξημένη παραγωγικότητα περισσότερη έμπνευση και περισσότερη όρεξη για ποιοτική δουλειά.

Και αν αναρωτιέστε πως αυτή η τελευταία τάση διαφοροποιείται από την εργασιακή κουλτούρα των digital nomads, το workation, διαρκεί μόλις λίγες εβδομάδες και δεν απαιτεί γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως είναι για παράδειγμα η εργασιακή βίζα ή μόνιμη μετακίνηση από την έδρα του εργοδότη.

Το workation ανοίγει τις πόρτες στην off season διαμονή

workation-8.jpg?mtime=20220713185004#asset:361035


Δεν είναι λοιπόν λίγα τα ξενοδοχεία, οι χώροι φιλοξενίας καθώς και τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι πλατφόρμες εμπειριών που πλέον διαμορφώνουν και προσφέρουν πακέτα που αφορούν στο workation.

H διαμονή σε έναν χώρο που μπορεί να λειτουργήσει και ως γραφείο και το αξιόπιστο και γρήγορο ίντερνετ ή δυνατότητα εργασίας από κάποιο co-working space με αίθουσα συσκέψεων αλλά και οι δραστηριότητες για τον ελεύθερο χρόνο αποτελούν την ραχοκοκαλιά των πακέτων αυτών.

Μάλιστα διατίθενται ήδη παρόμοια πακέτα και στην Αθήνα, κυρίως στην περιοχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας, σε νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη. Έτσι η εργασία συνδυάζεται με τη θέα και την εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα. Παρόμοια πακέτα εμφανίζονται σιγά-σιγά και σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σκανδιναβικές χώρες, Ταϊλάνδη, Μαρόκο, Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό, Ινδία, Σιγκαπούρη κ.α.

Στη χώρα μας, από τη μία το workation διαφαίνεται ως μια ελκυστικοτατη λύση για να καλύψει τη μόνιμη προσδοκία του κλάδου της φιλοξενίας για περισσότερες off season αφίξεις.

Από την άλλη, ιδιαίτερα στα νησιά μας, τα μονόκλινα δωμάτια δεν είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο. Τα περισσότερα καταλύματα είναι σχεδιασμένα για διακοπές που καλύπτουν τις ανάγκες που έχουν τα ζευγάρια, οι οικογένειες, και οι παρέες φίλων. Οι επαγγελματίες που ταξιδεύουν για workation ωστόσο, συχνά βρίσκονται μόνοι σε ένα νέο μέρος και δεν έχουν την πρόθεση να μοιραστούν το δωμάτιό τους.

Σε κάθε περίπτωση, γράφοντας σχεδόν κάθε κείμενο αυτής της στήλης σε διαφορετικό μέρος, το workation, είναι κάτι που σας προτρέπουμε να δοκιμάσετε. Απλά ιδανικά για αρχή, επιλέξτε ένα μέρος που να βρίσκεται στην ίδια ζώνης ώρας, με εκείνη της έδρας της εργασίας σας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr