NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Δυναμική κατανομή ταλέντου: Το νέο μοντέλο που μετασχηματίζει την εργασία

Δυναμική κατανομή ταλέντου: Το νέο μοντέλο που μετασχηματίζει την εργασία

Αν θέλαμε να βρούμε τη λέξη που μπόρεσε να ξεκλειδώσει τις προκλήσεις που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια και στην εργασιακή μας πραγματικότητα, αυτή δεν θα ήταν άλλη από την “ευελιξία”.

Περνώντας μέσα από μία διετία πρωτοφανών εξελίξεων που άλλαξαν πολλά από όσα θεωρούσαμε δεδομένα, εκείνοι που βγήκαν κερδισμένοι ήταν, αναμφίβολα, όσοι μπόρεσαν να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει. Ένα επιπρόσθετο μάθημα που πήραμε, βέβαια, μας οδηγεί στη σκέψη ότι τα παραδοσιακά μοντέλα εργασίας του παρελθόντος ίσως ήρθε η ώρα να αντικατασταθούν.

Η τυποποίηση των διαδικασιών παραγωγής, όπως συνέβη στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο που άλλαξε τον χώρο της εργασίας και, σε μία μεγάλη πλειοψηφία εταιρειών και οργανισμών του προηγούμενου αιώνα, ακολουθείται έως και σήμερα. Η φιλοσοφία που ακολουθεί αυτή η προσέγγιση βασίζεται στην ύπαρξη πολύ συγκεκριμένων ρόλων για τους εργαζομένους μίας εταιρείας με βάση τις δεξιότητές τους, αλλά και στον σχηματισμό πολύ καλά δομημένων τμημάτων.

Στο σύστημα αυτό κάθε τμήμα αξιοποιείται σειριακά, με το ένα να αναλαμβάνει όταν ολοκληρώσει τον ρόλο του το προηγούμενο, ενώ, την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει ιδιαίτερη αλληλεπίδραση ανάμεσά τους. Πρόκειται για έναν τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων που έχει υπάρξει ιδιαίτερα αποδοτικός μέσα στον προηγούμενο αιώνα, όμως, πρέπει να σκεφτούμε πως έχει έρθει η στιγμή να ακολουθηθεί μία περισσότερο σύγχρονη προσέγγιση.

Νέες εποχές, νέοι τρόποι εργασίας

Ζούμε σε μία εποχή ευελιξίας και αυτή η πραγματικότητα πρέπει να μπορεί να βρίσκει εφαρμογή σε κάθε επίπεδο της ζωής και, φυσικά, στην εργασία μας. Το να ακολουθεί μία εταιρεία γραμμική προσέγγιση όσον αφορά στην αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού της είναι κάτι που πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν. Ο μετασχηματισμός της εργασίας επιβάλλει το να ανοίξουμε τα μάτια μας σε διαφορετικά μοντέλα που μπορούν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα της εποχής: την εκθετική ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη δυναμική του ρόλου των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Ζώντας σε χρόνια κατά τα οποία αναδεικνύεται η σημασία της εστίασης στους ανθρώπους, τόσο η εισχώρηση νέων ταλέντων στους οργανισμούς, όσο και η σωστή αξιοποίηση αλλά και το upskilling της υπάρχουσας ομάδας, αποτελούν προτεραιότητες. Το πιο σημαντικό από όλα, ωστόσο, είναι η συνολική κατανόηση των εξελίξεων και του κομβικού ρόλου που αυτές μπορούν να διαδραματίσουν στον μετασχηματισμό ενός οργανισμού και στην πορεία του προς το μέλλον.

Η “ανατολή” ενός νέου εργασιακού μοντέλου

Σε μία προσπάθεια ώστε ένας οργανισμός να οδηγηθεί στα επόμενα βήματά του αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, ήρθε η ώρα να αναδείξουμε τις δυνατότητες και την προοπτική που μπορεί να έχει ένα διαφορετικό εργασιακό μοντέλο. Μία flow-to-work προσέγγιση, σε αντίθεση με μία σειριακή, έχει τη δυνατότητα, ανάλογα με τις προτεραιότητες που υπάρχουν κάθε χρονική στιγμή, να διαμορφώσει ομάδες, επιλέγοντας μέσα από τους πόρους που είναι διαθέσιμοι, με βάση έναν συνδυασμό δεξιοτήτων (hard και soft skills) των εργαζομένων. Mετά την ολοκλήρωση ενός project, αυτές οι ομάδες, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, ανακατανέμονται με βάση τις νέες προτεραιότητες που θα προκύψουν και αυτό είναι κάτι που αποτελεί τον βασικό τρόπο λειτουργίας ενός οργανισμού. Αυτό το μοντέλο έχει ως πλεονέκτημα ότι μπορεί να κατευθύνει ανά περίσταση εργαζομένους προς σημαντικές εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν, χωρίς η αξιοποίησή τους να εμποδίζεται από αυστηρές δομές και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Το μοντέλο δυναμικής κατανομής ταλέντου, όπως ονομάζεται, αποτελεί μία φρέσκια λύση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, καθώς, ουσιαστικά, μπορεί να αξιοποιεί εργαζόμενους υψηλών δεξιοτήτων σε περισσότερες ανάγκες μίας εταιρείας, χωρίς να τους περιορίζει σε αυστηρά συγκεκριμένους ρόλους. Επιπρόσθετα από την καλύτερη αξιοποίηση, αυτή η δυνατότητα περαιτέρω ευελιξίας δίνει στους εργαζόμενους τις δυνατότητες να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, αλληλεπιδρώντας με άλλους, αλλά και να γνωρίζουν περισσότερα όσον αφορά τον οργανισμό που εργάζονται, το όραμα, και τις προοπτικές του, αλλά και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr