NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Βρες τον ελεύθερο χρόνο που ψάχνεις και αξιοποίησέ τον δημιουργικά

Βρες τον ελεύθερο χρόνο που ψάχνεις και αξιοποίησέ τον δημιουργικά
16_08_2022

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching, Food for Thought

Σκέψου την τελευταία φορά που δεν βιαζόσουνα. Που δεν είχες τίποτα να κάνεις. Είναι δύσκολο να το κάνεις και πίστεψέ με δεν είσαι ο μόνος. Με όλα τα μηνύματα που δεχόμαστε καθημερινά, ο ελεύθερος χρόνος μοιάζει πολυτέλεια και φυσικά ποτέ δεν είναι αρκετός.

Σκέψου το αυτό σαν μία παρακίνηση, για να ξεκινήσεις να ανακτάς τον χαμένο σου χρόνο. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει να κοιτάς για 5 λεπτά τα σύννεφα ή να κάνεις μία βόλτα στον κήπο σου. Όπως λέει ο ήρωας του Matthew Broderick στο κλασικό έργο του 1980 Ferris Bueller’s Day Off «Η ζωή τρέχει. Αν δεν σταματάς και δεν κοιτάζεις κάθε τόσο γύρω σου, μπορεί να σε προσπεράσει».

Πώς θα εξασφαλίσεις λίγες στιγμές χρόνου

  • Ξύπνησε 15 λεπτά νωρίτερα
  • Μην κοιτάς τα email ή τα social media πριν φας πρωινό
  • Αντί να χρονοτριβείς στην δουλειά, σήκω και κάνε κάτι άλλο για 5 λεπτά
  • Κάνε κάτι δημιουργικό στο lunch break σου
  • Κλείσε τα notifications του κινητού σου και αποφάσισε εσύ πότε θέλεις να τα τσεκάρεις
  • Μοιράσου την φροντίδα των παιδιών σου, για να μπορείς να έχεις λίγο χρόνο και για τον εαυτό σου
  • Επίλεξε τι θα δεις στην τηλεόραση και μην σερφάρεις.

Ωραία όλα αυτά. Και έχεις εξασφαλίσει τον χρόνο που χρειάζεσαι. Και τώρα τι κάνεις;

Κοίτα τα σύννεφα. Όχι μόνο αδειάζει το μυαλό, αλλά μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Αν το γραφείο σου είναι σε κτίριο, κοίταξε έξω από το παράθυρο ή βγες έξω και κοίτα πάνω. Παρατήρησε τα σύννεφα. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και χαλάρωσε.

Απόλαυσε με ηρεμία τον καφέ ή το τσάι σου. Ακούγεται αρκετά απλό στην θεωρία, αλλά πραγματικά ποια ήταν η τελευταία φορά που απόλαυσες μία κούπα καφέ ή τσάι χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα, όπως για παράδειγμα να τσεκάρεις τα email σου ή να διαβάζεις ειδήσεις;

Το να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου ρόφημα είναι ένας τρόπος να ξεκινάς ωραία την ημέρα σου. Αντί να αποσπάς την προσοχή σου, δώσε σημασία στην πλούσια γεύση του καφέ ή του τσαγιού σου, στην θέα από το παράθυρό σου, ακόμα στο πόσο άνετη είναι η καρέκλα σου.

Κάθισε έξω και αφουγκράσου. Χωρίς βιβλίο, κινητό ή κουβεντούλες. Κλείσε τα μάτια και αφουγκράσου. Η φύση έχει τη δύναμη να βελτιώνει την πνευματική σου υγεία και να κάνει καλό στο μυαλό και το σώμα σου.

Αφιέρωσε χρόνο στα ζωάκια. Το να περνάμε χρόνο με το κατοικίδιό μας κάνει καλό και στην πνευματική μας υγεία, αλλά και σε εκείνα. Πήγαινε με τον σκύλο σου μία μεγάλη βόλτα ή χουχούλιασε στον καναπέ με την γατούλα σου.

Μάθε ένα μουσικό όργανο. Δεν έχει σημασία αν παίζεις oboe ή ηλεκτρική κιθάρα. Ούτε πόσο καλός είσαι σε αυτά. Το να μάθεις ένα μουσικό όργανο θα κάνει πολύ καλό στο μυαλό σου. Απλά θα πρέπει να αφοσιωθείς απόλυτα σε αυτό και να μην ασχολείσαι με τίποτα άλλο! Μην ανησυχείς, αν δεν έχεις πολύ χρόνο ακόμα και μία μικρή εξάσκηση έχει σημαντικά οφέλη.

Δημιούργησε. Είτε αυτό σημαίνει να ζωγραφίζεις σε καμβά, είτε σε χαρτί στο τραπέζι της κουζίνας, είναι πολύ καλό για τον εαυτό σου, γιατί του δίνεις την ευκαιρία να δημιουργεί. Και όχι, δεν έχει σημασία αν δεν θεωρείς τον εαυτό σου καλλιτέχνη. Απόλαυσε την διαδικασία και μην σκέφτεσαι το τελικό αποτέλεσμα.

Κράτα ημερολόγιο. Δεν χρειάζεται να είναι αριστούργημα. Ούτε φυσικά ένα τυπικό «αγαπητό μου ημερολόγιο». Πάρε απλά ένα στυλό και ξεκίνα να γράφεις. Δες τι θα συμβεί. Δοκίμασε να φτιάξεις μία λίστα ευγνωμοσύνης.

Περπάτα σε ένα όμορφο μέρος. Βρες κάποιο δημόσιο πάρκο κοντά σου. Κλείσε το κινητό σου, περπάτα αργά και σταμάτα να επεξεργάζεσαι όλα όσα βλέπεις. Και ναι, απόλαυσε την μυρωδιά των λουλουδιών.

Αρχική δημοσίευση από Ελίνα Δελενίκα, Head of Content Thrive Greece, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr