NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Η μέρα της Φανουρόπιτας

Η μέρα της Φανουρόπιτας

Κάπου ανάμεσα στη μυρωδιά κέικ αναμεμειγμένης με εκείνη του πορτοκαλιού, της κανέλας και του γαρύφαλλου φουρνίζεται η πίτα που λίγο-πολύ σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού. Η τελευταία γλυκιά ανάμνηση δημιουργείται παραδοσιακά στο όνομα του Αγίου Φανουρίου.

Η φανουρόπιτα και οι αφορμές

Λίγο τα κλειδιά, λίγο το δαχτυλίδι ή το σκουλαρίκι που χάθηκε... δεν είναι λίγες οι αφορμές που ζεσταίνουν τον φούρνο συχνά-πυκνά, ειδικά στα νησιά και σε άλλες μικρές περιοχές της Ελλάδας για τον αλάνθαστο τρόπο φανέρωσής τους μέσα στους αιώνες.

Ακόμα και αν υπάρχει κάποια υπόνοια για το που μάλλον βρίσκονται τα απολεσθέντα αντικείμενα. Η χαρά της ανακάλυψης με την προσφορά των κομματιών μιας γλυκιάς και μοσχομυρωδάτης πίτας έξω από μια εκκλησία ή στην οικογένεια και στους οικείους, δίνει μια ευχάριστη γεύση στη συνέχιση της παράδοσης πολλές φορές μέσα στο χρόνο.

Στις 27 Αυγούστου όμως δεν χρειάζονται αφορμές. Είναι η μέρα της φανουρόπιτας, της πίτας που μοιάζει με κέικ, δεν έχει φύλλο και διαβάζεται στην εκκλησία στην γιορτή του Αγίου Φανουρίου.

Τα υλικά που δημιουργούν την παράδοση


fanouropita-2.jpg?mtime=20220826220108#asset:367921


Μια ποδιά με λουλούδια, γάντια φούρνου, ένα στρογγυλό ταψί και εφτά ή εναλλακτικά εννιά συστατικά αρκουν για να διατηρήσουν την παράδοση.

Από τους θρησκευτικούς λόγους ως την αγάπη για τα έθιμα και την παράδοση και από την νοσταλγία και την επαναφορά ευχάριστων αναμνήσεων στο σήμερα έως την αγάπη για την γαστρονομία του τόπου μας, μια φανουρόπιτα θα βρει πολλούς λόγους να εμφανιστεί σε ένα τραπέζι, να μοιραστεί σε κομμάτια μέσα σε πιάτα, αλουμινόχαρτα ή χαρτοπετσέτες.

Και εν τέλει το μοίρασμα είναι το βασικό συστατικό της συνέχισης των παραδόσεων αλλά και η μαγιά των πιο γλυκών αναμνήσεων.

Τα "συστατικά"

Τα βασικά υλικά που δεν μπορούν να παρεκκλίνουν είναι θεωρητικά το λάδι, το αλεύρι και η ζάχαρη. Πρακτικά αναζητώντας συνταγές θα βρείτε ακόμα και συνταγές χωρίς ζάχαρη αλλά πιθανότατα δημιουργώντας ένα ακόμα υγιεινό σνακ να αφαιρείται η γλύκα από την όλη διαδικασία. Το αφήνουμε λοιπόν στην κρίση σας.

fanourpita-1.jpg?mtime=20220826220359#asset:367914


Τα επόμενα συστατικά που θα χρειαστείτε είναι ο χυμός πορτοκαλιού, τα καρύδια, οι σταφίδες και τα κανελογαρίφαλα. Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή θέλει το ημίγλυκο κρασί στη θέση του χυμού πορτοκαλιού και τον γλυκάνισο στη θέση από την κανέλα και τα γαρύφαλλα.

Ενώ όταν καταλήξετε στον αριθμό των υλικών και την παραλλαγή- μείγμα υλικών που σας αρέσει, θα λείπει, σύμφωνα με την παράδοση, ένα ακόμα συστατικό. Η ευχή που θα πρέπει να διαβάσετε όσο θα την ετοιμάζετε.

Καλό χειμώνα!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr