NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Μήπως πρέπει να σταματήσεις να παραείσαι «καλός» με τους συναδέλφους σου;

Μήπως πρέπει να σταματήσεις να παραείσαι «καλός» με τους συναδέλφους σου;
02_09_2022

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching, Food for Thought

​Λες πάντα την αλήθεια; Ή μήπως κάποιες φορές λες και μερικά μικρά ψέματα από καλή πρόθεση; Τα μικρά, λευκά ψέματα ωραιοποιούν ή αποκρύπτουν την αλήθεια με σκοπό να μην πληγώσουν ένα άτομο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι λέγοντας ψέματα για να μην πληγώσεις ή για να προστατεύσεις κάποιον, τελικά ενδέχεται να κάνεις περισσότερο κακό, παρά καλό.

Όταν για παράδειγμα καλύπτεις την ανεπάρκεια ενός συναδέλφου σου, σίγουρα το κάνεις από καλή πρόθεση, αλλά τελικά δεν κάνεις καλό σε κανέναν.Αντίθετα αν είσαι ειλικρινής και ευθύς θα σε βοηθήσει να διατηρείς τον έλεγχο και τα πιστεύω σου και να έχεις εποικοδομητικές συζητήσεις με τους συναδέλφους σου.

Ακολουθούν 4 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι το να παραείσαι καλός μερικές φορές και να καλύπτεις τους συναδέλφους σου, μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα και για εσένα και για εκείνους.

Μην προσπαθείς να διορθώσεις τα λάθη των συναδέλφων σου

Μήπως προσπαθείς να διορθώσεις τα λάθη των συναδέλφων σου; Αυτό είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να τους δείξεις με ποιον τρόπο μπορούν να βελτιωθούν. Να είσαι ξεκάθαρος, σαφής και αναλυτικός. Να μιλάς με αριθμούς, παραδείγματα και ιδέες έτσι ώστε αφενός να τους βοηθήσεις να μην ξανακάνουν λάθη και αφετέρου να μην χρειαστεί να τους καλύψεις ξανά.

Μην αποκρύπτεις πράγματα

Κάποιες φορές μπορείς να αποκρύπτεις πληροφορίες που μπορεί να βλάψουν και να κάνουν κακό σε έναν συνάδελφό σου. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Όμως ίσως πρέπει να μοιράζεσαι τα κακά νέα. Με ηρεμία, ψυχραιμία και μεγάλη κατανόηση, περνάς το μήνυμα που θέλεις χωρίς να τους χρυσώνεις το χάπι. Και έτσι δημιουργείς ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας για όλους.

Βρες τη σωστή λύση

Κάποιες φορές ίσως ωραιοποιείς ή διαστρεβλώνεις την αλήθεια, βρίσκεις δικαιολογίες και πείθεις τον εαυτό σου ότι φταίνε παράγοντες πέρα από τον έλεγχο τον δικό σου ή των συναδέλφων σου. Ανάλυσε την κατάσταση όσο καλύτερα μπορείς και ενημέρωσε τους συναδέλφους σου για τα συμπεράσματά σου, ακόμα και αν αυτά δείχνουν πως σας έχει διαφύγει κάτι. Μόνο έτσι μπορείτε να έρθετε κοντά, να βρείτε την καλύτερη λύση και να καταλήξετε στο επόμενο βήμα σας.

Λέγοντας ψέματα για να μην πληγώσεις ή για να προστατεύσεις κάποιον, τελικά ενδέχεται να κάνεις περισσότερο κακό, παρά καλό.

Μην αυτοθυσιάζεσαι

Ίσως το θεωρείς πολύ σωστό να κάνεις μία αυτοθυσία και να παίρνεις όλη την ευθύνη για την αποτυχία ενός συναδέλφου σου, ειδικά αν εσύ ηγείσαι της ομάδας. Αν όμως το κάνεις αυτό, δεν δίνεις ποτέ στους άλλους τη δυνατότητα να μάθουν από τα λάθη τους. Μπορεί κάποιες φορές να πληγωθούν αλλά αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Kansas, αποδεικνύει πως μία αποτυχία σε βοηθάει να βελτιωθείς την επόμενη φορά που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις κάτι παρόμοιο.

Το πρόβλημα όταν παραείσαι καλός είναι ότι στερείς από τους άλλους τη δυνατότητα να εξελιχθούν και να γίνουν καλύτεροι. Γι΄αυτό μάθε να είσαι ειλικρινής και ευγενικός. Οι εποικοδομητικές συζητήσεις θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις δυνατές σχέσεις. Και οι συνάδελφοί σου θα σε βλέπουν σαν ένα άτομο που μπορούν να εμπιστευτούν και να θεωρούν ακόμα και αρχηγό τους.


Αρχική δημοσίευση από Brian de Haaff, σύμβουλος επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr