NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

7 Μικροβήματα για να επιστρέψεις στο γραφείο με λιγότερο άγχος

7 Μικροβήματα για να επιστρέψεις στο γραφείο με λιγότερο άγχος
13_09_2022 14_10_2022

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching, Food for Thought

​Είσαι έτοιμος να επιστρέψεις στο γραφείο; Ίσως για κάποιους η ιδέα της επιστροφής φαντάζει συναρπαστική. Για άλλους πάλι μοιάζει μάλλον αγχωτική. Πρόσφατη έρευνα του American Psychological Association υποστηρίζει ότι το 49% των Αμερικανών αγχώνεται αναφορικά με το πώς θα μπορέσει να προσαρμοστεί τις κατ’ ιδίαν αλληλεπιδράσεις.

Αυτό δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι έχουμε να συναναστρεφούμε με κόσμο για περισσότερο από ένα χρόνο λόγω του κορονωιού. Επομένως μάλλον έχουμε ξεχάσει να κάνουμε κάτι τέτοιο. Αναμφισβήτητα η πανδημία άλλαξε τη ζωή μας και όλοι μας κληθήκαμε να ζήσουμε μία περίοδο αβεβαιότητας. Σταδιακά όμως οι ζωές μας επανέρχονται σε έναν πιο φυσιολογικό ρυθμό. Το άγχος της επιστροφής στο γραφείο ωστόσο παραμένει. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Υπάρχουν όμως βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε το άγχος της επιστροφής. Και είναι αυτά που ακολουθούν:

7 Μικροβήματα για να επιστρέψεις στο γραφείο με λιγότερο άγχος

1. Φτιάξε ένα σχέδιο

Σε αυτό μπορείς να σημειώσεις τις απαντήσεις σε ερωτήσεις τύπου «αν αρχίσω να αγχώνομαι πώς πρέπει να αντιδράσω;» Ή «τι μπορώ να κάνω για να ηρεμήσω». Ένα σχέδιο με στρατηγικές «επιβίωσης» και διαχείρισης του άγχους σου θα σε βοηθήσει πολύ.

2. Σχεδίασε την ημέρα σου

Όλο αυτό το διάστημα, σχεδίαζες την καθημερινή σου ρουτίνα με τρόπο που να εξυπηρετεί εσένα και τις ανάγκες σου. Έμαθες να κάνεις διαλείμματα, να βάζεις όρια και να μην ξεχνάς τρόπους να φροντίζεις την ευεξία σου μέσα στην ημέρα. Τα ίδια πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις και όταν επιστρέψεις στο γραφείο. Συνέχισε να σχεδιάζεις την ημέρα σου τώρα που δεν θα δουλεύεις πλέον από το σπίτι. Το γεγονός ότι επιστρέφεις στο γραφείο, δε σημαίνει ότι πρέπει να γεμίσεις το πρόγραμμά σου με συνεχή meetings και εκατοντάδες tasks.

3. Αναγνώρισε τους φόβους σου

Μπορεί να φοβάσαι για θέματα υγείας και ασφάλειας στο γραφείο αναφορικά με την πανδημία. Αυτό είναι απολύτως φυσικό μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού. Συνέχισε να τηρείς τα ατομικά μέτρα προστασίας και θα δεις ότι δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι και να φοβάσαι.

4. Σκέψου την αλλαγή σαν ευκαιρία για εξέλιξη

Από όπου και αν δούλευες όλο αυτό το διάστημα σίγουρα ήσουν πιο απομονωμένος. Η καινούργια σου καθημερινότητα δεν θα είναι όπως εκείνη που είχες συνηθίσει πριν την πανδημία. Επίσης είναι πολύ πιθανό κάποιοι συνάδελφοί σου να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι γιατί δεν νιώθουν άνετα να επιστρέψουν στο γραφείο. Η επιστροφή στο γραφείο θα είναι κάπως διαφορετική σε σχέση με παλιά. Να θυμάσαι όμως ότι κάθε αλλαγή είναι μία ευκαιρία για εξέλιξη και ανανέωση.

5. Θυμήσου τα θετικά

Το τελευταίοι διάστημα σίγουρα δεν ήταν εύκολο για κανέναν. Την ίδια στιγμή όμως όλοι μας πήραμα σημαντικά μαθήματα τόσο για τους ίδιους μας τους εαυτούς, όσο και για ό,τι πραγματικά έχει αξία για εμάς. Αν λοιπόν αναλογιστούμε όλους αυτούς τους τρόπους στους οποίους κληθήκαμε να προσαρμοστούμε και καταφέραμε να αυημερήσουμε μέσα σε αβέβαιους καιρούς γεμάτους προκλήσεις, θα γεμίσουμε κουράγιο, ελπίδα και δύναμη για να αντιμετωπίσουμε την επιστροφή μας στο γραφείο και τις νέες προκλήσεις που ενδεχομένως αυτή συνεπάγεται.

6. Κάνε μικρά βήματα και γιόρταζε τις μικρές νίκες

Δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε στο γραφείο και να είμαστε τόσο φορτωμένοι και εξουθενωμένοι όπως ήμαστε πριν φύγουμε από αυτό. Αν αυτό είναι εφικτό, ξεκίνησε με μικρά βήματα. Για παράδειγμα ξεκίνα να πηγαίνεις στο γραφείο τη μισή μέρα ή 2-3 φορές την εβδομάδα. Και όταν διαπιστώσεις ότι αυτά τα Μικροβήματα αποδίδουν, γιόρτασε κάθε μικρή σου νίκη.

7. Γύρισε στο γραφείο με περισσότερη ενσυναίσθηση

Το πιθανότερο είναι εκτός από εσένα, να αγχώνονται το ίδιο και οι συνάδελφοί σου αναφορικά με την επιστροφή τους στο γραφείο. Θα πρέπει λοιπόν να έχεις αυτό στο μυαλό σου και να σέβεσαι τα αισθήματα των γύρω σου. Μην ξεχνάς να τους δείχνεις το ενδιαφέρον σου και να τους ρωτάς πώς τα πάνε. Μία τέτοια συζήτηση μπορεί να μην είναι πάντα εύκολη. Σίγουρα όμως θα βοηθήσει το μεταξύ σας κλίμα και τη μεταξύ σας σχέση και θα κάνει την επιστροφή σας ευκολότερη.


Αρχική δημοσίευση από Jen Fisher, Chief Well-being Officer της Deloitte, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr