NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Τα σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεσαι μια εργασιακή αλλαγή

Τα σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεσαι μια εργασιακή αλλαγή

Έχεις αναρωτηθεί πότε πια είναι τα σημάδια που σου δείχνουν... τον δρόμο προς την πόρτα για μια αλλαγή θέσης ή επιχείρησης;

Κάνε το ερωτηματολόγιο που σου αναφέρουμε παρακάτω και δες εάν ισχύει κάποιο από αυτά. Εάν βρεις έστω και ένα σημάδι, καλό θα ήταν να αναθεωρήσεις το που βρίσκεσαι τώρα, το πως βλέπεις τον εαυτό σου σε 2 χρόνια και πως σε 5 χρόνια από τώρα και, εάν χρειαστεί, να επαναπροσδιορίσεις τους εργασιακούς στόχους η ακόμα και την καριέρα σου.

Πάρε χαρτί και στυλό και σημείωνε εάν έχεις παρατηρήσει να βιώνεις κάτι αντίστοιχο.

Πηγαίνεις δουλειά με αρνητικά vibes. «Ωχ! Πάλι πρέπει να πάω για δουλειά» και άλλα τέτοια τετριμμένα. Πιάνεις τον εαυτό σου να έχε «βαρύνει» και σε κάθε νέο project/task δεν έχεις την ίδια όρεξη όπως παλιά! Κάποτε μόλις σου ανέθεταν κάθε τι νέο, είχες την χαρά να δώσεις όλη σου την ενέργεια και να δουλέψεις σκληρά για να το φέρεις εις πέρας. Κάτι που δεν συμβαίνει πλέον.

Οι συνάδελφοι σου ή οι ανώτεροι σου παρατηρούν να είσαι απρόσεκτος και να μην αποδίδεις όπως παλιά. Γενικά, έχεις χάσει το ενδιαφέρον από την εργασία σου και δεν αποδίδεις σωστά.

Το εργασιακό κλίμα άλλαξε, δεν είναι ευχάριστο και υπάρχει μια άρνηση στην ομαδική επίλυση των πραγμάτων. Επιπλέον, κάποιοι γύρω σου σε θεωρούν αντίπαλο και αντί να δουλεύετε όλοι για ένα σκοπό, πολλές φορές σου αναθέτουν δική τους δουλειά ή δημιουργούν παρακωλύσεις στην δική σου εργασία. Σε αυτή τη κατηγορία εντάσσεται και μια καινούργια είσοδος ενός ανωτέρου ή η εξαγορά της επιχείρησης που αλλάζει τις ισορροπίες και ίσως να μην ανταποκρίνονται στο δικό σου επιθυμητό εργασιακό μοντέλο.

Η αύξηση που ζήτησες πριν κάτι εβδομάδες/μήνες ή και χρόνο (!) και δεν ήρθε ποτέ. Επιθυμείς την χρηματική επιβράβευση και δεν βρίσκεις ανταπόκριση. ΟΚ καλά τα bonus, εάν υπάρχουν και αυτά, αλλά η δουλειά έχει αυξηθεί, εσύ δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό και τελικά ο εργοδότης σου δεν σε ανταμείβει όσα θα άξιζες!

Όταν εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχουν ευκαιρίες εξέλιξης, ή είναι πολύ μικρές και τις έχεις ήδη σκαρφαλώσει ή παρατηρείς ότι δεν υπάρχουν αξιοκρατικές διαδικασίες και εν τέλη βλέπεις γύρω σου άλλα άτομα να εξελίσσονται παίρνοντας τίτλους και θέσεις, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν την εμπειρία και τα προσόντα. Σε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις δημιουργούνται προβλήματα στο αντίστοιχο τμήμα με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη ομάδα να μην φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δουλεύεις αρκετές ώρες και ενώ μπορεί να ανταμείβεσαι καλά, τελικά δεν έχεις καταφέρει ακόμα να δημιουργήσεις το balance που ακούς από άλλους μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου.

Δεν σε επιβραβεύουν και δεν ακούς από τους συναδέλφους ή ανωτέρους σου ένα καλό λόγο για τα θετικά αποτελέσματα που φέρνεις. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό μεταφράζεται και σε μη υπεράσπιση σου όταν δουλεύετε σαν ομάδα και προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες πάνω σου όταν κάτι δεν πήγε όπως είχατε υπολογίσει.

Όταν παρατηρείς επανειλημμένες δυσκολίες στις πληρωμές ή η επιχείρηση που δουλεύεις παρά τις υπερπροσπάθειες να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά, διακρίνεις ότι τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, τα κέρδη της μειώνονται και υπάρχει μια ανησυχία και ένταση με ένα έντονο αίσθημα των περικοπών. Σε μια τέτοια κατάσταση καλό είναι να σε βάλει σε ένα προβληματισμό και να αρχίσεις να φρεσκάρεις το LinkedIn σου και τις επαφές σου προτού να είναι αργά.

Και τώρα που τα εντοπίσαμε τι κάνουμε;

Σίγουρα κάποια στιγμή θα έχεις παρατηρήσει να ισχύει έστω και 1 από αυτά. Το ζήτημα όμως είναι στο τι ισχύει πραγματικά, εάν είναι κάτι από σένα ή όχι και εάν παίρνει θεραπεία ή δεν αξίζει καν να χαλάς τον χρόνο σου και θα πρέπει να σκεφτείς το σενάριο μιας άμεσης εργασιακής αλλαγής.

Επιπλέον, μην ξεχνάς και την παράμετρο της αλλαγής και της δικής σου εξέλιξης, που κάποτε αυτή η θέση να είχε πολλά να σου προσφέρει, αλλά πλέον αναζητάς κάτι άλλο, κάτι νέο που θα σε ξαναβάλει στο παιχνίδι της εργασιακής χαράς!

Μην αναλώνεσαι σε καταστάσεις και σε θέσεις εργασίας που το μόνο που θα σου κάνουν είναι να σε κρατήσουν πίσω, μακριά από την δική σου ευχαρίστηση και τη δική σου επαγγελματική ανέλιξη.

Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και το να επικοινωνείς τους προβληματισμούς σου και να μιλάς. Μπορεί να κάνεις μια συνάντηση με τον διευθυντή και να σου προσφέρει κάποια νέα θέση ή αρμοδιότητες που θα σου ξαναδώσουν αυτή την ευχαρίστηση που έψαχνες. Τις περισσότερες φορές, με ένα meeting μπορείτε να ξεκαθαρίσετε τις δικές σας απαιτήσεις και αντίστοιχα τις απαιτήσεις της επιχείρησης προς εσάς και να σας προσφέρουν ένα νέο offer ή μια εξέλιξη που να σας ενδιαφέρει.

Τέλος, από την άλλη, το να κάθεσαι σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον ή έστω ένα περιβάλλον που δεν θα σε πάει μπροστά και θα σε φθείρει, καλύτερο είναι να απομακρυνθείς. Οι ανησυχίες είναι πολλές, ο φόβος του καινούργιου πάντα υπάρχει, όπως και η πιθανότητα αποτυχίας. Λάθη θα γίνουν, όμως από τα λάθη και τις δυσκολίες μαθαίνουμε και πάμε μπροστά! Με τα εφόδια, τι γνώσεις, την εμπειρία που έχεις και ένα σωστό σχεδιασμό μπορείς να βγες και να πάλεψες για να αποκτήσεις την θέση που σου αξίζει! – Όταν το καταφέρεις θα δεις ότι τελικά δεν ήταν και τόσο ακατόρθωτο όσο πίστευες!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr