NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

#malv_pineapple: H σύγχρονη όψη της τέχνης του κεντήματος

#malv_pineapple: H σύγχρονη όψη της τέχνης του κεντήματος

H Μαλβίνα Κοκοράκη αν και μεγάλωσε στην Αθήνα έχει μια μεγάλη αγάπη, το κέντημα. Η ενασχόληση της ξεκίνησε το 2016 οπότε και προέκυψε η πρώτη της επαφή με το κέντημα. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας το 2020 ξεκίνησε και το ράψιμο με ραπτομηχανή.

Πρώτα με αξεσουάρ κι έπειτα πειραματικά με ρούχα. Αν και έχει παρακολουθήσει ορισμένα μαθήματα πατρόν, τα περισσότερα τα έμαθε μέσα από πολλή εξάσκηση και πολλά λάθη.

Τα κεντήματα, τα ρούχα και τα αξεσουάρ που φτιάχνει έχουν κάτι το ανοίκεια οικείο, κάτι που θυμίζει ότι η τέχνη αυτή έχει βαθιά τις ρίζες της στην ιστορία και ταυτόχρονα κάτι πέρα για πέρα σημερινό. Κάπου ανάμεσα στο να διευρύνει κανείς τα όρια της υπομονής του και στο meditation, τα κεντημένα κοκοράκια και τα emoticons και τα κεντήματα για τον τοίχο και τα scrunchies βλέπουμε μια σύγχρονη όψη της τέχνης του κεντήματος.

Κάθε έργο αποτελεί κομμάτι μιας ιστορίας που γράφεται κάθε μέρα


Στο σήμερα, διατηρώ στην Αθήνα το brand μου και μέσα από συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις δημιουργούμε ethical, slow fashion αξεσουάρ, όπως ρούχα, τσάντες, καπέλα κ.α. Το κέντημα παραμένει η μεγάλη μου αγάπη. Μέσα απ' την τέχνη αυτή εναποθέτω όσα υπάρχουν μέσα μου, όσα έχω βιώσει ή νιώσει. Κάθε έργο αποτελεί κομμάτι μιας ιστορίας που γράφεται καθημερινά”, μας είπε η Μαλβίνα.

Επίσης, μας εξήγησε ότι η τέχνη του κεντήματος παρόλο που είναι αρκετά χρονοβόρα είναι σχετικά εύκολη για κάποιον που θα ήθελε να ξεκινήσει. Ένα κομμάτι σταθερό ύφασμα, κλωστές , βελόνες, ψαλίδι και ένα στεφάνι κεντήματος είναι τα υλικά που θα χρειαστεί και που εύκολα θα βρει είτε στα νοσταλγικά καταστήματα με είδη ραπτικής είτε on-line.

Στο youtube μπορεί να βρει κανείς επίσης αναλυτικά όλα τα βήματα καθοδήγησης για αρχάριους.

Βήμα-βήμα μαθαίνεις τις βασικές βελονιές κι έπειτα ξεκινάς τη δημιουργία πάνω στο ύφασμα. Επίσης υπάρχουν επίπεδα ευκολίας αντίστοιχα και στη ραπτική. Τι πιο δημιουργικό απ'το να ράβεις τα δικά σου αξεσουάρ;! Όπως ένα scrunchie. Το μόνο που θα χρειαστεί κάποιος είναι ένα κομμάτι ύφασμα σε διαστάσεις 13 x 55 εκ. Η δημιουργία του scrunchie μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε ύφασμα, ακόμη και με ρούχα που δεν θέλουμε. Οι οδηγίες είναι απλές και οι τρόποι επίσης πολλοί, τους οποίους τους βρίσκουμε σε πληθώρα στο internet”.

Ρίζες στην ιστορία και τον πολιτισμό, καρποί στο σήμερα. Μια όψη ελπιδοφόρα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr