NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Ταλέντο: ένα δώρο που οφείλεις να φροντίζεις και να ενισχύεις

Ταλέντο: ένα δώρο που οφείλεις να φροντίζεις και να ενισχύεις
23_09_2022

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching, Food for Thought

Μάθε πώς θα αναπτύξεις τα ταλέντα σου!

Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε μία εποχή, όπου υπάρχουν όλα τα μέσα εκείνα (τεχνολογικά και μη), τα οποία δίνουν την δυνατότητα στον οποιοδήποτε να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του! Από μικρές ηλικίες έως και μεγαλύτεροι, όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα ιδιαίτερο χάρισμα. Ένα ταλέντο, το οποίο εάν δεν αναγνωριστεί και αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί απλά να.. παραμείνει ταλέντο.

Τι είναι όμως εκείνο που φοβίζει κάποιον να εμφανίσει τα ταλέντα του;

Γιατί να περιορίσει κάποιος μια ιδιαίτερη ικανότητα, δεξιότητα, ταλέντο, περιμένοντας ίσως κάποιον (άλλον) να το ανακαλύψει;

Τι μπορείς να κάνεις εσύ για αυτές τις ικανότητες σου και τα ταλέντα σου;

Όλοι οι άνθρωποι, και είμαι σίγουρος θα συμφωνήσεις κι εσύ, μπορούν είναι περισσότερο παραγωγικοί, αποδοτικοί δουλεύοντας με τα προσόντα και τις δυνάμεις τους, παρά αφιερώνοντας χρόνο και προσπάθεια ώστε να αλλάξουν τις αδυναμίες τους.

Το να εστιάζεις στην βελτίωση των αδυναμιών σου, ρίχνοντας όλο το βάρος της εξέλιξης σου εκεί, μπορεί να σε οδηγήσει στο να ξεχάσεις αυτά που.. κατέχεις καλά.

Σαν ένα απλό παράδειγμα θυμήσου τα σχολικά σου χρόνια. Αν είχες πάρει ένα 10, δύο 8, ένα 7 και δύο 5 στην βαθμολογία σου, ποια ήταν η αντίδραση των γονιών σου; Οι γονείς τείνουν να εμμένουν πάνω στους χαμηλούς βαθμούς. Ναι μεν υπάρχει ικανοποίηση για τους άλλους βαθμούς, αλλά στην πραγματικότητα ένα μεγάλο “γιατί” εμφανίζεται, το οποίο είναι ικανό να χαλάσει όλη την υπόλοιπη εικόνα. (και τώρα που το ανέφερα, ίσως να βλέπεις με άλλο μάτι ακόμα και το 5..).

Όπως επίσης, πόσες είναι οι φορές που ένας εργαζόμενος, παραμένει σε μια θέση για χρόνια (και όχι απαραίτητα από επιλογή), μόνο και μόνο γιατί δεν του δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμαστεί σε κάτι άλλο. Μια άλλη θέση, ένα άλλο αντικείμενο για το οποίο μπορεί να έχει μια ικανότητα παραπάνω, ένα ταλέντο ίσως αλλά να μη μπορεί να το παρουσιάσει. Το μόνο που μπορεί να ακούσεις είναι.. “χρειάζεσαι βελτίωση” και “δεν κάνεις για κάτι άλλο..” και αυτόματα να μπει μια εργασιακή ετικέτα την οποία δεν την ήθελες ποτέ.

Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις, των “δήθεν και των έτσι είναι.. ταλέντων”, οι οποίοι για κάποιο λόγο, ενώ στα μάτια των περισσοτέρων είναι καλοί σε κάτι, για κάποιους άλλους είναι.. ταλέντο. Και βέβαια στον αντίποδα, οι περιπτώσεις αυτών που έχουν ταλέντο σε κάτι, αλλά δεν το ανακάλυψαν ποτέ!

Ότι κι αν είναι, το Ταλέντο έχει χαρακτηριστεί ως Δώρο Θεού και είναι κάτι για οποίο πρέπει να αισθάνεσαι πολύ όμορφα και να δουλεύεις επάνω σε αυτό.

ΤΙ είναι αυτό λοιπόν, που μπορείς να κάνεις ώστε το ταλέντο σου να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, τι είναι αυτό που πρέπει να βελτιώνεις ώστε ο συνδυασμός των δύο να σε φέρνει ακόμα πιο κοντά στις επιθυμίες σου;

Ταλέντα και αδυναμίες. Ανάπτυξη και βελτίωση.

Ανάπτυξε τα ταλέντα σου με δεξιότητες και γνώση

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν τρία δομικά στοιχεία, για το πώς κάνουμε τα πράγματα. Τα δομικά στοιχεία αυτά είναι το ταλέντο, οι δεξιότητες και η γνώση.

Το ταλέντο είναι ένα εκ γενετής στοιχείο. Οι δεξιότητες και η γνώση είναι δύο επίκτητα στοιχεία. Μπορείς να εργαστείς ακούραστα για να βελτιώσεις τα ταλέντα σου και μόνο αυτά. Η καλύτερη όμως προσέγγιση, σύμφωνα με έρευνες, είναι η οικοδόμηση δεξιοτήτων και γνώσεων.

Συμπερασματικά, εάν δουλεύεις πάνω στα ταλέντα σου, δημιουργήσεις τις κατάλληλες δεξιότητες και λαμβάνεις την κατάλληλη γνώση γύρω από αυτά, θα φέρεις καλύτερα αποτελέσματα απ’ ότι αν δουλεύεις πάνω στις αδυναμίες σου μόνο.

Σκέψου, εσύ σε τι είσαι καλός ή καλή; Ποιο είναι το ταλέντο σου;

Εάν έχεις ταλέντο στη ζωγραφική, στη ποίηση, ή ακόμα στη διοίκηση ή την οργάνωση, θα πρέπει συνεχώς να ενισχύεις με γνώση όσα ήδη ξέρεις. Να ενημερώνεσαι συνεχώς και να εμπλουτίζεις τις δεξιότητες σου, γύρω από αυτό που κάνεις καλά. Γύρω από το ταλέντο σου. Διάβαζε σχετικά βιβλία, μάθε για νέες τεχνικές, ακολούθησε εκείνους που έχουν αναπτύξει αυτό που κάνεις κι εσύ. Κάνε ότι κάνουν και παρακολούθησε την εξέλιξη σου.

Μην αγνοείς τις αδυναμίες σου

Ο καλύτερος τρόπος, για να αντιμετωπίσεις το κομμάτι της ζωής σου που ονομάζεται “αδυναμίες”, είναι να μπορείς να τις διαχειριστείς και να τις αντισταθμίσεις, ώστε να φτάσεις στο σημείο να τις ελαχιστοποιήσεις.

Μην ξεχνάς, ότι η αυτογνωσία είναι ζωτικής σημασίας, για την προσωπική σου ανάπτυξη. Βρες τον τρόπο, να βάζεις τις αδυναμίες σου και τα αρνητικά σου στοιχεία, κάτω από την λίστα με τα ταλέντα σου. Μετά.. δούλεψε σκληρά πάνω στα ταλέντα σου.

Και θα μου πεις “Μα Μάνο είναι σωστό αυτό για μένα;” Ναι είναι σωστό. Όσο περισσότερο μαθαίνεις για τα ταλέντα σου, τόσο περισσότερο μπορείς να αναπτύξεις τρόπους και δεξιότητες, για να φέρεις πιο δυνατά και μεγάλα αποτελέσματα.

Έχεις λοιπόν ένα.. Δώρο Θεού. Ένα ταλέντο. Και κάτι πρέπει/θέλεις να κάνεις για αυτό (βασικά.. πρέπει).

Αρχικά να μη φοβάσαι να το παρουσιάσεις.

Ενίσχυσε το όσο περισσότερο μπορείς, με γνώση και δεξιότητες

Μην αγνοείς τις αδυναμίες σου, αλλά μάθε περισσότερα για το ταλέντο σου.

Να θυμάσαι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις, είναι ότι ενδιαφέρεσαι για την προσωπική σου ανάπτυξη και βελτίωση, γι’ αυτό είσαι εδώ και διαβάζεις αυτό το άρθρο.

Και γι’ αυτό και θα τα καταφέρεις να φέρεις στη ζωή σου τα αποτελέσματα που θέλεις και αξίζεις!


Αρχική δημοσίευση από Μανώλη Ισχάκη, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr