NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Μultitasking: η άλλη πλευρά του νομίσματος

Μultitasking: η άλλη πλευρά του νομίσματος
21_10_2022

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Food for Thought, Coaching & Training, Personal Coaching

Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι επιβαρυντικό για τον εργαζόμενο.

Mπορώ να το κάνω και είμαι βέβαιη ότι το ίδιο κι εσύ! Να μιλάω στο τηλέφωνο με επαγγελματικό συνεργάτη, ενώ ταυτόχρονα διορθώνω κείμενο στον υπολογιστή, σημειώνω στην ατζέντα μου τη μέρα και ώρα της πρόσκλησης που μόλις έλαβα σε e-mail, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού μου προσπαθώ να αποφασίσω ποια θα ήταν η πιο σοφή ενδυματολογική επιλογή για το απογευματινό event.

Η ικανότητα να διαχειρίζεται κάποιος πολλαπλές διαφορετικές εργασίες ταυτόχρονα και συχνά κάτω από την ασφυκτική πίεση του χρόνου θεωρείται σήμερα ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα στον εργασιακό τομέα. Κάτι, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει αλλάξει τώρα τελευταία, όσον αφορά στην αξία και το λόγο ύπαρξης του multitasking. Και επειδή το πιθανότερο είναι ότι είσαι κι εσύ multitasker, βιάζομαι να σε ενημερώσω σχετικά με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σχετικά με αυτό. Αν πάλι δεν είσαι οπαδός του, μπορείς να συνεχίσεις να διαβάζεις, μια και θα ανακαλύψεις ότι δε χρειάζεσαι να αισθάνεσαι πλέον μειονεκτικά, επειδή είσαι ο τύπος που προτιμά να συγκεντρώνεται σε ένα πράγμα τη φορά, αντί σε πολλά και διάφορα ταυτόχρονα. Σε ενημερώνω, λοιπόν, ότι η εποχή της απομυθοποίησης του multitasking έχει πλέον ανατείλει, δεδομένου ότι όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι επιβαρυντικό για τον εργαζόμενο, όταν γίνεται συστηματικά και υπό συνθήκες πίεσης.

Πώς και γιατί σε αποδυναμώνει εγκεφαλικά

Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan Dr David E. Meyer, ο εγκέφαλος δεν έχει κατασκευαστεί για multitasking. Μπορεί οι άνθρωποι να έφτιαξαν υπολογιστές για να επεξεργάζονται πληροφορίες ταυτόχρονα, αλλά ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται να το κάνει αυτό με μια διαδοχικότητα, έστω κι αν η χρονική απόσταση από τη μία εργασία στην άλλη μετριέται σε μερικά λεπτά ή δευτερόλεπτα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που το «κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα» δε μας ταιριάζει τελικά και τόσο πολύ.

Πιο συγκεκριμένα, οι τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι η ταυτόχρονη εκτέλεση εργασιών μπορεί τελικά να αποδυναμώσει τις γνωστικές ικανότητες, να ασθενήσει την ικανότητα αυτοελέγχου και να οδηγήσει σε νοητική και ψυχική υπερφόρτωση, αλλά και σε πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου. Όσο για την παραγωγικότητα, παρόλο που μπορεί να νομίζεις ότι το multitasking σε βοηθάει να είσαι πιο παραγωγικός φαίνεται ότι τελικά μπορεί να μειώσει έως 40% την απόδοσή σου, ενώ, όταν εφαρμόζεται σε χρόνια βάση, μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση, στο λεγόμενο “burnout”.

Μην ξεχνάς την αποφόρτιση

Τι μπορεί να κάνεις, όμως, αν -είτε γιατί έτσι έχεις συνηθίσει είτε γιατί έτσι επιβάλλεται- χρειάζεται να διαχειριστείς πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα; Σύμφωνα με τη Μοσχούλα Μπέστα, Σύμβουλο Αυτοβελτίωσης, NLP Practitioner και Life και Health Coach, αν επιδίδεσαι συχνά στο multitasking, είναι σημαντικό να φροντίζεις καθημερινά να εξασφαλίζεις τα απαραίτητα διαλείμματα και τις οάσεις ηρεμίας και χαλάρωσης που θα σε αποφορτίσουν από την ένταση τoυ να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Σημαντικό είναι κάποιες ώρες μέσα στη μέρα να κάνεις στροφή σε χαλαρές δραστηριότητες και πράγματα που σε ευχαριστούν ή απλά να ξεκουράζεσαι και να χαλαρώνεις. Όταν, επίσης, κάνεις διάλειμμα για φαγητό, συγκεντρώσου αποκλειστικά σε αυτό, χωρίς να τρως βιαστικά ή να κάνεις ταυτόχρονα κάτι άλλο. Τέλος, επiδίωξε να ενσωματώσεις την άσκηση στην καθημερινή σου ρουτίνα. Η σωματική άσκηση, όχι μόνο ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου, αλλά σου εξασφαλίζει και την απαραίτητη αποσυμφόρηση από τις όποιες νοητικές πιέσεις.

Παρόλο που μπορεί να νομίζεις ότι το multitasking σε βοηθάει να είσαι πιο παραγωγικός φαίνεται ότι τελικά μπορεί να μειώσει έως 40% την απόδοσή σου, ενώ, όταν εφαρμόζεται σε χρόνια βάση, μπορεί να οδηγήσει στο λεγόμενο “burnout”.

Αρχική δημοσίευση από Φλώρα Κασσαβέτη, Δημοσιογράφο Υγείας και Ευεξίας, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr