NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού ανθρώπου

Τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού ανθρώπου

​Ούτε η ομάδα, ούτε το πάθος, ούτε το networking, ούτε μια φοβερή ιδέα, ούτε τα πτυχία, ούτε η τεχνολογία, αποτελούν στοιχεία απαραίτητα για έναν επιχειρηματία.

Αυτά όλα είναι ακαδημαϊσμός-με-το-στανιό για ιδρυματοποιημένους managers και φύκια για μεταξωτές κορδέλες που ταΐζει η επιχειρηματική αφήγηση στην φυλή των εντρεπρενούρηδων για να τους πουλήσει τον Πυρετό του Χρυσού.

Ο επιχειρηματικός άνθρωπος χαρτογραφήθηκε στο κατώφλι του πρώιμου καπιταλισμού όταν πάμφτωχοι άνθρωποι πάλευαν για να ανακαλύψουν ευκαιρίες και να δημιουργήσουν πλούτο ανάμεσα σε κακουχίες, αρρώστιες και πόλεμο. Ξέρουμε ποιος είναι! Δουλειά του είναι ο εντοπισμός της ευκαιρίας, η ανάληψη ρίσκου και η ικανότητα μετασχηματισμού των πόρων για δημιουργία αξίας. Το επιχειρείν δεν είναι θερμοκοιτίδες, πανεπιστήμια και οικοσυστήματα αλλά μοναξιά, ανέχεια, πίκρα, sidehustles, ατελείωτη αμφιβολία και δίψα για υπεροχή! Χρειάζεται αυτονομία, όχι φορμαλισμό. Όποιος λοιπόν επιθυμεί να τα καταφέρει επιχειρηματικά πρέπει να αναπτύξει τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

Αντοχή στην αμφιβολία!

Η απόλυτη υπερ-δύναμη! Εκείνο που αυτομάτως εξαιρεί το 99% των υπολοίπων. Αυτό που συνήθισες χτες, αύριο μπορεί να μην υπάρχει. Αυτό που σήμερα γλέντησες, αύριο μπορεί να το κλαις και μεθαύριο να πρέπει να το ξαναφτιάξεις. Ο σπόρος που φύτεψες σήμερα μπορεί να φυτρώσει μετά από χρόνια. Αντέχεις να υπομένεις; Αντέχεις να πιστεύεις; Αντέχεις να μένεις αγέρωχος ενώ οι άλλοι γεμίζουν τα βρακιά τους;

Παρατήρηση!

“Keep your eyes on the market” φώναζε ο Drucker! Όταν οι άλλοι χαζεύουν εσύ θα «αγοράζεις». Όταν ο κόσμος επιπλέει στα ρηχά, εσύ θα καταδύεσαι στα βαθιά! Που είναι ένα παράπονο; Που είναι μια κακή εξυπηρέτηση; Που εμφανίστηκε ένα νέο κοινό; Τι συμβαίνει σήμερα που θα γεννήσει αύριο; Ο King Gillette βρήκε την ευκαιρία παρακολουθώντας εργάτες εμφιάλωσης να αλλάζουν καπάκια, η Kay Zufall μετέτρεψε ένα ξεπερασμένο καθαριστικό ταπετσαρίας σε πλαστελίνη για παιδιά (Play Doh), τα αδέρφια McDonald’s μετέφεραν την γραμμή παραγωγής του Ford σε αναλογία κουζίνας. Άνοιξε τα μάτια σου!

Φιλικότητα στην αλλαγή!

Πριν από κάθε νέα αξία προηγείται ένα μικρό χάος. Η αγορά είναι μια συνεχής δημιουργική καταστροφή, ή θα την φέρεις ή θα την καβαλήσεις. Ο καλός ναυτικός δεν σοκάρεται που άλλαξε ο άνεμος αλλά σηκώνεται και τριμάρει τα πανιά. Ο άνθρωπος είναι βελτιστοποιημένος για αλλαγή αλλά τώρα τελευταία σκόνταψε στον Homo Araxtoulis Volemenous.

Πλήρης αδιαφορία για την γνώμη των άλλων!

Στον πλανήτη αυτόν δεν υπάρχει χαΐρι που δεν αμφισβητήθηκε από κάποιον «ειδικό». Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανασφαλείς καβαντζωμένους που κούρνιασαν σε μια αυθεντία και φρίττουν στην ιδέα να συμβεί κάτι που την ξεπερνάει. Όταν σου μιλάνε να μην ακούς. Τον εαυτό τους προστατεύουν, όχι εσένα.

Ευρηματικότητα!

Μαγκαϊβερισμός! Ποτέ να μην εξαρτάσαι από τα εργαλεία σου. Μάθε να ανοίγεις δρόμο ανάμεσα στα πουρνάρια ενώ οι άλλοι γκρινιάζουν για το λεωφορείο που άργησε. Να μην σε φρενάρει εκείνο που λείπει ούτε να σε περιορίζει αυτό που υπάρχει. Ελβετικός σουγιάς να είσαι, να κάνεις τα πάντα με οτιδήποτε.

Ευρυμάθεια!

Το μυαλό έχει μια εξαιρετική λειτουργία που λέγεται transferable knowledge και τη δυνατότητα να δημιουργεί συνεχώς νέες συνάψεις. Εσύ τάιζε το κι αυτό ξέρει ποια από τα εισερχόμενα θα στα κάνει λύσεις και ποια θα τα στείλει στο junk folder. Το management προήρθε από το military strategy, το marketing είναι βασική ψυχολογία, το coaching είναι Σωκρατισμός, το motivation είναι Maslow. Μην περιορίζεσαι μέσα στο γνωστικό σου λαγούμι. Μάθε!

Απλότητα!

Κάθε περίπλοκο εργαλείο, θεωρία, σύστημα, που ξεφεύγει από τα basics είναι άχρηστο γιατί δεν επιβιώνει το στρες του επιχειρείν. Μόνο τα απλά πράγματα δουλεύουν πάντα. Το business ήταν και παραμένει βαθιά αντι-επιστημονικό και εξωφρενικά απλό: τι θέλει ο πελάτης και ποια τιμή είναι διατεθειμένος να πληρώσει! Όλα τα άλλα είναι να χαμε-να λέγαμε για ανεπιχείρητους προφέσορες και σταρ-τάπερ που χωρίς ντιτζιταλισμό δεν πουλάνε ούτε μερέντα σε 6χρονο.

Αποφασιστικότητα!

Μόνο η εμπειρία μπορεί να διδάξει σωστές αποφάσεις και η εμπειρία δεν διδάσκεται. Αποκτιέται! Μάθε να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις. Οι σωστές αποφάσεις έρχονται με την εμπειρία και η εμπειρία έρχεται με τις λάθος αποφάσεις. Οι αργές αποφάσεις είναι υπερανάλυση, προκαλούν παράλυση και διδάσκουν αναβλητικότητα, όχι σοφία. Η ταχύτητα όμως διδάσκει δυναμισμό. Μάθε να αποφασίζεις γρήγορα για όλα τα μικρά, και όταν έρθουν τα μεγάλα θα είσαι εξασκημένος.

Στωικισμός!

No drama! Θα φας πολλές ήττες, θα χρειαστείς πολλές υπομονές, θα βαρεθείς να βλέπεις το κράτος να ζει μέσα στην τσέπη σου και τον HomoAraxtoulis να βγάζει γούστα ενώ εσύ ακόμα σκάβεις. Δεν θα τα καταφέρεις ποτέ αν αντιδράς συναισθηματικά σε κάθε φουρτούνα. Ναι, εσένα το λέω μεγάλε που είσαι πιο κλαψολύγμης από κερατωμένη παρθενοπιπίτσα σε Βραζιλιάνικο σήριαλ. Πάρτυ κάνει μέσα στο κεφάλι σου η Μαϊμού! Τα μισά από όσα θεωρείς προβλήματα είναι απλώς δυσφορία επειδή κάτι σε χάλασε. Get used to it! And getover it!

Μονοσήμαντο focus!

Το μόνο που υπάρχει είναι αυτό που θες. Αν δίπλα σ’ αυτό που θες βλέπεις κι άλλα τότε δεν το θες αρκετά. Και θα το χάσεις. Μάθε να αποκλείεις οτιδήποτε δεν είναι αυτό που κυνηγάς. Όλα τα άλλα απλώς βρίσκονται εκεί. Αλλά εκείνο που ΕΙΝΑΙ, είναι μόνο εκείνο που θες. Μέχρι τέλους!

Επιχειρηματικός άνθρωπος είναι εκείνος που αντέχει στην πίεση και βρίσκει λύσεις εκεί που όλοι οι άλλοι βλέπουν μόνο προβλήματα. Και από τότε που -200 χρόνια πριν- η βιομηχανική επανάσταση σφύριξε την έναρξη στον αιώνα του πλούτου και της αφθονίας, αυτός και μόνο αυτός συνεχίζει να στέφεται πρωταθλητής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr