NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Ώστε δεν φοβάσαι την αποτυχία;

Ώστε δεν φοβάσαι την αποτυχία;

​Τα τελευταία 20 χρόνια η ζωή έγινε πιο εύκολη από το να ψαρεύεις σε γυάλα. Κάρτες, δάνεια, πιστωτικές, όλοι με δυο αυτοκίνητα και νέο iPhone κάθε χρόνο, όλοι με 2-3 μεταπτυχιακά, το κράτος που ταΐζει επιδόματα αβέρτα, η τεχνολογία που σου δίνει τα πάντα στο πάτημα ενός κουμπιού. Ακόμα και η νέα επιχείρηση έγινε startup και απέκτησε ένα σωρό sugar daddies να την νταντεύουν, να την επιταχύνουν, να την θερμοκοιτάζουν. Η ζωή έχει γίνει τόσο εύκολη που πρέπει κυριολεκτικά να προσπαθήσεις για να μην τα καταφέρεις.

Όλα τα στάνταρ αναπροσαρμόστηκαν σε νέα ιεραρχία αναγκών. Κανένας δεν παλεύει στα υπόγεια πλέον. Όλοι αυτοπραγματώνονται, κανείς δεν βιοπορίζεται. Όλοι κάνουν καριέρα, κανείς δεν δουλεύει. Όλα γίνανε experience, τίποτα πια δεν είναι user. Η αποτυχία από σφαλιάρα έγινε χάδι. Αποτυχία δεν είναι πλέον να είσαι άφραγκος, χρεωκοπημένος, αζευγάρωτος, απόκληρος, παρίας. Όχι! Το παιχνίδι άλλαξε! Ξέρεις τι είναι αποτυχία σήμερα; Να μην έχεις διδακτορικό! Να μην έχεις «πάθος». Να μην έχεις επενδυτή. Να μην σου εγκρίνει το business plan ένας από τους εκατοντάδες διαγωνισμούς και να πρέπει να ξανα παρουσιάσεις σε άλλους! Πω πω ρε φίλε τι κόλαση ζεις! Πω πω κάτι lessons learned που θα πεις στο fireside talk του επόμενου TEDX. Πως σε πετσόκοψε έτσι η ζωή, τι πέρασες και δεν το λες! Την Σκύλλα και την Χάρυβδη επιβίωσες, ω μέγα εντρεπρενούρη, μύστη της αποτυχίας.

“Everybody has a plan until they get punched in the face.” – Mike Tyson

Έξω από αυτό το τσίρκο των Failure Posers, κάπου εκεί ανάμεσα στα Τάρταρα και την Μόρντορ ζει η πραγματική Αποτυχία! Το νόθο παιδί του Σάουρον με την Ιεζάβελ! Η αιμοδιψής βασίλισσα που μόλις την αντικρύσεις θα τρέχεις να κρυφτείς στα βουνά και στα νταμάρια για να μην σε ξεκοιλιάσει.

Η Αποτυχία είναι ο Mike Tyson να ρχεται κατά πάνω σου χωρίς γάντια. Είναι ο Δον Κορλεόνε που ήρθε να εισπράξει τον φόρο. Είναι καταιγίδα στον ωκεανό κι εσύ βγήκες για ψάρεμα μόνος με ένα καρυδότσουφλο ενώ οι φίλοι σου λιάζονται στην παραλία με μοχίτο ανά χείρας. Είναι να κολυμπάς κόντρα στο ρεύμα. Δεν υπάρχει Αποτυχία στην ασφάλεια του κονφορμισμού! Δεν υπάρχει Αποτυχία χωρίς Άλμα! Αν το κάνουν όλοι, δεν είναι Άλμα. Αν η μπάρα είναι χαμηλά, δεν είναι Άλμα! Αν από κάτω έχεις δίχτυ ασφαλείας και plan B, δεν είναι Άλμα! Αν σου χτυπάνε παλαμάκια για να σε «ενδυναμώσουν», δεν είναι Άλμα! Αν δεν σε τρομάζει, δεν είναι τίποτα. Αν δεν σε πετάει ναυαγό σε ένα ερημονήσι χλευασμού και ανεπροκοπιάς, δεν είναι τίποτα. Αν δεν σου κοστίζει κομμάτια και δεν σου αφήνει σημάδια, δεν είναι Αποτυχία. Μια γρατσουνιά είναι! Θα περάσει.

Ο σημερινός κόσμος καλοπερνάει τόσο πολύ που ξέχασε τι είναι Άλμα, περνάει τις γρατζουνιές για εγχειρήσεις και τις περιφέρει για να εντυπωσιάζονται επιδοτούμενοι Απροσπάθητοι που έχουν τον life coach στο speed dial για να περιθάλψει το γλυκερό κλαψούρισμά τους. Η Αποτυχία όμως είναι εγχείρηση ανοικτής καρδιάς! Είναι βιωματική εμπειρία. Πρέπει να πηδήξεις πάνω από το κενό για να ξέρεις αν το χεις ή όχι, αν το φοβάσαι ή όχι. Πρέπει να ανέβεις το Lonely Mountain και να επιβιώσεις από την καυτή ανάσα του Δράκου για να μάθεις πόση φωτιά αντέχεις. Μέχρι τότε είσαι άλλο ένα φαφλατάδικο Χόμπιτ που γλίστρησε λίγο στην ευθεία και εντυπωσιάζει όσους δεν πέρασαν ποτέ τίποτα σοβαρότερο.

Η επιχειρηματική αποτυχία ήταν και παραμένει φόβος και τρόμος σε κοινωνίες καβαντζωμένων όπως η δική μας όπου ο μισός πληθυσμός είναι αραχτός κι επιδοτούμενος και περνάει την ώρα του κρίνοντας εκείνους που παράγουν τον πλούτο που τον συντηρεί. Αν το άλμα σου είναι μεγαλύτερο από την περπατησιά σου, οι φίλοι σε κοιτάνε σαν να χεις λέπρα, η οικογένεια κατεβάζει Λεξοτανίλ εξαιτίας σου, το κράτος παραμονεύει στην γωνία να σε φορολογήσει λίγο ακόμα αδιαφορώντας αν το κλεισες το μαγαζί. Όσοι μιλάνε για την Αποτυχία σαν να μην τρέχει κάστανο είναι προπονητές της κερκίδας και ψαράδες της ακτής που καμαρώνουν για καπεταναίοι.

“Scars signal skin in the game.” – Nassim Nicholas Taleb

Αργά και σταθερά η κυρίαρχη αφήγηση μετατρέπεται σε ένα therapy group για wanna-be’s. Δεν υπάρχουν Ήρωες πλέον αφού δεν υπάρχουν Δράκοι! Τους σκότωσε όλους το «οικοσύστημα» που φτιάξαμε για να ισιώσουμε την Αναποδιά, να μικραίνουμε το Άλμα, να χειροκροτάμε όλο και περισσότερη Ευκολία. Δεν είναι γοητευτική η Αποτυχία φίλε! Δεν είναι άλλη μια στάση στον δρόμο. Δεν έχει soundtrack, δεν παίζει “Eye of the tiger” από πίσω για να νιώθει motivated ο εντρεπρενούρης. Η Αποτυχία ακούγεται σαν σιωπή και νιώθει σαν την άβυσσο! Το Άλμα έχει Κόστος. Και το Κόστος αφήνει σημάδια. Που είναι τα σημάδια σου λοιπόν; Που είναι η μαυρίλα από την φωτιά που έκαψε τα κλαδιά για να δυναμώσει η ρίζα; Που είναι τα πτώματα των συντρόφων που κατασπάραξαν οι Σειρήνες; Τι έχασες στον δρόμο για την Ιθάκη;

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr