NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Οι CFOs κόβουν τις δαπάνες: Λύση η υβριδική εργασία

Οι CFOs κόβουν τις δαπάνες: Λύση η υβριδική εργασία

Στις μέρες μας οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι πιέσεις στις διεθνείς χρηματαγορές και οι δυσμενείς οικονομικές προβλέψεις κάνουν τους οικονομικούς διευθυντές να αναζητούν λύσεις στο περιορισμό των δαπανών - Λύση η υβριδική εργασία.

Λύση σε αυτό αποτελεί η έμφαση στην υβριδική εργασία, μια τάση βέβαια που έχει ξεκινήσει από το ξέσπασμα της πανδημίας. Δεν έχει καθιερωθεί αποκλειστικά απ' όλους. Αναζητείται ακόμη όμως η «χρυσή τομή».

Μέχρι τότε, είτε πιλοτικά σε μικρή κλίμακα, είτε θεσμοθετημένα σε μεγαλύτερη, οι οικονομικές διευθύνσεις είχαν την ευκαιρία για περιορισμό του κόστους: Μείωση στο κόστος ενέργειας, μικρότερα γραφεία - μείωση ενοικίου, πώληση assets (γραφεία κ.α)

Ύφεση προ των πυλών

Οι προσπάθειες των CFOs αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς 9 στους 10 θεωρούν πως η ύφεση είναι αναπόφευκτή. Ειδικότερα, 1 στους 3 οικονομικούς διευθυντές πιστεύει πως αυτό θα συμβεί στα τέλη του 2022, με το 97% ήδη να προχωρά σε μείωση κόστους κατά 10%. Υπό αυτό το πρίσμα, 8 στους 10 CFOs προκρίνουν την υβριδική εργασία ως μια ικανή λύσει που θα μειώσει τα κόστη.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνει η έρευνα CFO SURVEY 2022 της IWG, αναδεικνύθοντας πως η υβριδκή εργασία μπορεί να μειώσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος, ενώ παράλληλα ξεκλειδώνουν πολλά οφέλη για τους υπαλλήλους και τις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όπως αναφέρει η έρευνα, η υβριδική εργασία θα μπορούσε να εξοικονομήσει στις επιχειρήσεις περισσότερα από 11.000 δολάρια ανά εργαζόμενο ετησίως, ενώ δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 82% των CFO πιστεύουν ότι η υβριδική εργασία αποτελεί ένα πιο προσιτό επιχειρηματικό μοντέλο.

ΗΠΑ: Σχεδόν 8 στους 10 θα «μειώσουν» τους χώρους γραφείων

Όπως αναφέρει η IWG, μεταξύ των παγκόσμιων CEO του Fortune 500, το 74% δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τους χώρους γραφείων, με τα δύο τρίτα (65%) των CFO να στοχεύουν σε μείωση δαπανών εγκαταστάσεων άνω του 10% ετησίως. Επιπρόσθετα, 8 στους 10 CFOs βλέπουν ως λύση την υβριδική εργασία.

Αυτό επιβεβαιώνεται από έρευνα στις ΗΠΑ, που διεξήχθη από τον πάροχο λογισμικού στο χώρο εργασίας Robin, η οποία διαπίστωσε ότι το 83% των στελεχών αναμένει ότι η υβριδική εργασία θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση κόστους και ότι το 60% σχεδιάζει να μειώσει τους ιδιόκτητους χώρους γραφείων του κατά 50% ή και περισσότερο.

Η εταιρεία τεχνολογίας Cisco έκανε ακριβώς αυτό, προχωρώντας σε υβριδικό μοντέλο εργασίας πριν από πέντε χρόνια και μείωσε το 50% το αποτύπωμά της σε ακίνητα, με αποτέλεσμα να εξοικονομήσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον χώρο γραφείων αναποτελεσματικά, αλλά με την περικοπή των προϋπολογισμών, είναι λογικό ότι το κόστος που σχετίζεται με αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Πράγματι, το 39% των CFO σκέφτεται τώρα να μετακομίσει εξ ολοκλήρου σε κοινόχρηστους χώρους γραφείων και το 50% αναφέρουν ότι έχουν ήδη εγγραφεί για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ή κοινόχρηστους χώρους εργασίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr