NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

3 νέα αθηναϊκά εστιατόρια

3 νέα αθηναϊκά εστιατόρια

Άνοιξαν λίγες μέρες πριν και λίγες μέρες μετά την έλευση του νέου έτους. Και αν και πολύ θα θέλαμε να σας γράψουμε με τόνο ειρωνικό το άκρως αστείο δημοσιογραφικό κλισέ “μπήκαμε πρώτοι στο…”, δεν θα το κάνουμε.

Πρώτον γιατί δεν το κάναμε. Δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα σε όλα τα “sexy” τους πιάτα. Και αν αναρωτιέστε ποιός είναι ο λόγος ύπαρξης αυτού του άρθρου, εδώ θα είμαστε ειλικρινείς.

Παρακάτω σας αναφέρουμε τρία εστιατόρια που πράγματι άνοιξαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα (τα είδαμε και μερικά τα επισκεφθήκαμε) και το όνομα τους προκαλεί το γνωστό και μη εξαιρεταίο “σουσούρο”. Αυτό που σε αρκετές περιπτώσεις μας βάζει μπροστά σε νόστιμα πιάτα, ιδανικά με τη συνοδεία ενός ποτηριού με καλό κρασί που να τους ταιριάζει.

Σας μεταφέρουμε λοιπόν απλά το ποιά είναι, το τι ακούσαμε για αυτά, τι είδαμε, τι δοκιμάσαμε και, κακά τα ψέματα, γιατί είναι τα πρώτα στη λίστα μας για να γευτούμε στην αρχή αυτής της χρονιάς.

Linovatis

linovatis.jpeg?mtime=20230106112941#asset:391599


Ο Linovatis μάθαμε πως είναι ένα νέο wine bistro, με χαλαρή ατμόσφαιρα και αγάπη για τα αφρώδη. Ότι το κρασί και το φαγητό συνδυάζονται χωρίς τις πολλές “επισημότητες” και τον ελιτισμό που μέχρι πρότινος περιστρεφόταν γύρω από το κρασί.

Το κρασί και η απόλαυσή του, βρίσκονται στο επίκεντρο και τίποτα άλλο. Από την άλλη στον Linovatis δεν θέλουν να κρύψουν την αδυναμία τους για τις σαμπάνιες. Στη λίστα τους θα βρείτε αρκετές σαμπάνιες, Grand Cru και Premier Cru, Cremant, αλλά και Cava, Prosecco και ελληνικά αφρώδη.

Θα βρείτε όμως και πολλά ήσυχα κρασιά από τον διεθνή και ελληνικό αμπελώνα. Κρασιά που προέρχονται από αμπελώνες βιολογικής ή βιοδυναμικής γεωργίας κι έχουν δεχτεί ελάχιστες παρεμβάσεις κατά την οινοποίηση τους. Το μενού τους βασίζεται πολύ σε όστρακα, θαλασσινά και ψάρια και διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχικότητα των πρώτων υλών.

Ikigai

Το “Ikigai" πρόκειται για το ολοκαίνουργιο concept Japanese food store του Άρη Βεζενέ που συνδυάζεται με την ομάδα του «Birdman».

Λέξεις κλειδιά εδώ είναι η soya sauce (και μάλιστα και σε παλαιωμένες εκδοχες), miso, τα φύκια αλλά και τα γιαπωνέζικα malt ουίσκι και τζιν, φυσικά τα sake ακόμα και τα tableware αντικείμενα και ο σχετικός μαγειρικός εξοπλισμός.

Πέρα από την ενδιαφέρουσα συλλογή ιαπωνικών delicatessen υπάρχει και η συνύπαρξη με το «Birdman» και μια ανοιχτή κουζίνα όπου ψήνονται τα “piecies” του μενού που έρχονται σε τεμάχια ή και σε ξυλάκια και μικρά ή μεγαλύτερα πιατάκια ανάλογα με τον αριθμό τους.

Αν καθήσετε στην όμορφη μαρμάρινη μπάρα οι ενδιαφερουσες φιάλες κρασιών, η αλληλεπίδραση με το προσωπικό και μερικά αντικείμενα που θυμίζουν Star Wars πιστεύουμε πως θα σας κερδίσουν.

Pharaoh

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη εστιατορική άφιξη για την όποια είχε χυθεί πολύ μελάνι και… pixels πολύ πριν ανοίξει με αποτέλεσμα όλοι να θέλουν να την επισκεφθούν.

Από αυτά που μάθαμε μας κέρδισε η αγάπη και διερεύνηση για τα φυσικά και “ανεπιτήδευτα” κρασιά, η μουσική από βινύλια και σύγχρονη ακουστική, η χρήση της λέξης "μαγεριό", οι γάστρες και η ύπαρξη ξυλόφουρνου.

Στα πλας βάζουμε και την τοποθεσία σε απόσταση αναπνοής από το Αρχαιολογικό Μουσείο ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε μια περιοχή που για την ώρα θα χαρακτηρίζαμε ως “γκρίζα ζώνη” ανάμεσα στα Εξάρχεια, το Πεδίον του Άρεως που έχει ζωντανέψει και την Κυψέλη που μοιάζει να αναζωογονείται.

Αφού στα πιο τρελά μας όνειρα για την πόλη μας, αυτές οι περιοχές μπορούν να συνδεθούν νοερά, μέσα ενδιαφέρουσες γαστρονομικές και πολιτιστικές επιλογές, με το κέντρο της πόλης.

Εμείς αν και δεν προλάβαμε ακόμη να δοκιμάσουμε, ρίξαμε μια ματιά και ο χώρος αλλά κυρίως η ατμόσφαιρα που αποπνέει δείχνουν να έχουν ενδιαφέρον.


Εν κατακλείδι το “τέλειο εστιατόριο” δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως ενδιαφέρουσες επιλογές που φτιάχνουν ωραίες εμπειρίες και αναμνήσεις και που καλώς δίνουν πάλμο στην πόλη, μας κάνουν να λέμε αναπόφευκτα “μπήκαμε από τους πρώτους στο..”

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr