NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Τα μικρά οινοποιεία, τα μεγάλα κρασιά και τα tips της Γιοβάννας Λύκου

Τα μικρά οινοποιεία, τα μεγάλα κρασιά και τα tips της Γιοβάννας Λύκου

Ηλικίες, υφές, εντάσεις αλλά και περιοχές, θερμοκρασίες, αρώματα… Τι μπορεί να σημαίνουν οι λέξεις αυτές όταν συνδυάζονται με τις λέξεις κρασί, τυρί και ψωμί; Και τελικά πως μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά μεταξύ τους όλα τα παραπάνω;

Ξέχωρες η Χημεία, η γνώση, η τέχνη και η αγάπη μπορούν να πουν πολλά. Σε συνδυασμό όμως, τα πάντα! Η γαστρονομική κουλτούρα είναι μια “γεύση” που κρύβει μέσα τις όλες τις άλλες.

Παρακάτω ετοιμαζόμαστε για την έκθεση «Μικρά Οινοποιεία, Μεγάλα Κρασιά» διαβάζοντας τα “συνδυαστικά” tips που έδωσε η οινοχόος Γιοβάννα Λύκου.

H οινική έκθεση «Μικρά Οινοποιεία, Μεγάλα Κρασιά»

Μια έκθεση οίνου που θα παρουσιάσει 50 πολύ μικρά οινοποιεία της χώρας μας. Τοπικοί παραγωγοί από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ποικιλομορφία, ποιότητα και πρωτόγνωρες γευστικές δοκιμές.

Πόσες γεύσεις θα μπορέσει να κρύψει αλλά και να φανερώσει το ποτήρι γευσιγνωσίας μας στην έκθεση «Μικρά Οινοποιεία, Μεγάλα Κρασιά» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος στις 12 και 13 Φεβρουαρίου;

Αλλά και ποιες περιοχές θα προφτάσουμε να επισκεφθούμε νοερά μέσα από την μυρωδιά και την γεύση των κρασιών; Πόσους οινοποιούς θα γνωρίσουμε από κοντά και τι θα μας αποκαλύψουν για την περιοχή, τη γη και το κρασί τους;

σμοε.jpg?mtime=20230209164614#asset:397597


Φέτος, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Σεράφειο, το συγκρότημα Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας 3.500 τετραγωνικών μέτρων του Δήμου Αθηναίων και παράλληλα θα φιλοξενήσει ποικίλες εκδηλώσεις, συζητήσεις και δραστηριότητες.

Ανάμεσα στις οποίες και το workshop της Γιοβάννας Λύκου με θέμα το κρασί, το τυρί και και το ψωμί.

“Το απόλυτο γαστρονομικό τρίπτυχο" από την Γιοβάννα Λύκου

Επιλεγμένα ελληνικά τυριά συνδυάζονται με ελληνικές ποικιλίες κρασιών και χειροποίητο βιολογικό ψωμί.

Η γαστρονομική “αγία” τριάδα που οδηγεί σε έναν από τους βασικότερους αλλά και κορυφαίους γευστικούς συνδυασμούς παρουσιάζεται σε ένα workshop από την γνωστή, κυρίως από την συνεργασία της με το εστιατόριο Σπονδή αλλά και με το online shop House of Wine, οινοχόο Γιοβάννα Λύκου.

Λίγο πριν την έκθεση ζητήσαμε από την Γιοβάννα να μας προετοιμάσει και εκεινη μας αποκάλυψε τα βασικότερα tips ταιριάσματος κρασιού, τυριού και ψωμιού.

Οι “συνδυαστικές” συμβουλές της Γιοβάννας από το 1 έως το 10


SMOE_Jiovanna_DeltioTypou.jpg?mtime=20230209164717#asset:397598


1. Συνδυάστε κρασιά και τυριά με την ίδια ένταση.

Δημιουργήστε τους ιδανικούς συνδυασμούς ακολουθώντας τον κανόνα της αρμονίας. Ένταση, αρώματα, σώμα και οξύτητα θα σας δείξουν το δρόμο για ένα ισορροπημένο πάντρεμα.

2. Τα συνομήλικα τα πάνε καλύτερα.

Επιλέξτε παρόμοιες ηλικίες στο συνδυασμό κρασί με τυρί. Φρέσκα τυριά λαχταρούν νεαρά και ‘τραγανά’ κρασιά και αντιστοίχως συμπεριφέρονται τα παλαιωμένα. Να θυμάστε πως η ηλικία τους θα επηρεάσει και τις ηλικίες των αρωμάτων τους.

3. Παίξτε και με τις υφές.

Συνδυάστε, πέρα από εντάσεις και γεύσεις, υφές. Το γνωρίζατε πως κολλώδη, ‘βρωμερά’ τυριά ταιριάζουν απίθανα με παχύρευστα γλυκά κρασιά;

4. Κρασί και τυρί από τον τόπο τους.

Καθόλου τυχαίο το what grows together goes together. Πολλή ενέργεια, κάμποση διατροφική κουλτούρα και λίγο μικροκλίμα οδηγούν στην αρμονική συνύπαρξη αγαθών από τον ίδιο τόπο.

5. Βρείτε την ιδανική θερμοκρασία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν και ιδρώνουν το τυρί. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπλοκάρουν τα αρώματα και οι πολύ χαμηλές καταστρέφουν τη γεύση.

6. Αφήστε τη φλούδα στη θέση της.

Είτε σας αρέσουν ή όχι, οι περισσότερες φυσικές φλούδες είναι βρώσιμες και λειτουργούν προστατευτικά. Βάλτε τες στο παιχνίδι της συνδυαστικής και απολαύστε.

7. Προσοχή στα μαχαίρια.

Έχετε ένα μαχαίρι για κάθε τυρί ή καθαρίζετε το κάθε φορά που αλλάζετε κοπή. Με αυτόν τον τρόπο δε θα μπερδεύετε τις γεύσεις αλλά και θα εντυπωσιάζετε με το στήσιμο του πλατό.

8. Δώστε έμφαση στα συνοδευτικά.

Το ποιοτικό τυρί δεν χρειάζεται πολλά περισσότερα από ψωμί και ίσως βούτυρο. Αν θέλετε όμως δώστε γεύση και χρώμα με φρούτα, λαχανικά, μαρμελάδες, τουρσιά, chutneys και ξηρούς καρπούς.

9. Λίγα και καλά.

Όταν δημιουργείτε ένα πλατό τυριών, προσπαθήστε να έχετε καλής ποιότητας τυριά. Να τα τοποθετείτε σε απόσταση μεταξύ τους στο σερβίρισμα και μόνα τους στην αποθήκευση.

10. Μην ακολουθείτε κανέναν κανόνα.

Γίνετε δημιουργικοί και πειραματιστείτε. Ο ιδανικός συνδυασμός είναι υποκειμενικός.

*Η δοκιμή θα περιλαμβάνει κρασιά παραγωγών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ), τυριά από το Τυροκομείο Κωσταρέλος και ψωμί από το Betty's Bakery.

Κυριακή 12 & Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου

Σεράφειο Δήμου Αθηναίων,

Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, 11854, Αθήνα

11:00-19:00

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr