NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Rockefeller Center: Μετατρέπεται σε επί-κεντρο γαστρονομίας της Νέας Υόρκης

Rockefeller Center: Μετατρέπεται σε επί-κεντρο γαστρονομίας της Νέας Υόρκης

Το Rockefeller Center είναι ένα μεγάλο συγκρότημα κτιρίων μεταξύ της Πέμπτης και της Έκτης Λεωφόρου της Νέας Υόρκης, τα οποία χωρίζονται από μια μεγάλη πλατεία, την Rockefeller Plaza.

Το 1928, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια που τότε κατείχε την περιοχή, μίσθωσε τη γη στον Τζον Ντ. Ροκφέλερ και έτσι το 1931 ξεκίνησε η κατασκευή του Rockefeller Center με τα πρώτα του κτίρια να ανοίγουν το 1933. Το Rockefeller Center έγινε ορόσημο της Νέας Υόρκης το 1985 και Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο το 1987.

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα παγοδρόμιο, το NBC, έντυπα μέσα, πολλά καταστήματα και διάφορες εκφάνσεις της τέχνης σχεδόν σε όλα τα κτίρια αλλά είναι ιδιαίτερα διάσημο για τον ετήσιο φωτισμό του Χριστουγεννιάτικου Δέντροu ενώ αποτελεί και κομβικό spot για τα γυρίσματα ταινιών.

Πρόσφατα όμως συντελείται μια αλλαγή και στην εστιατορική του σκηνή καθώς τη θέση διάφορων αλυσίδων φαγητού παίρνουν εστιατόρια με chefs που έχουν ιδέες και κάτι να πουν. Ενώ θέση στα τραπέζια τους δεν παίρνουν πια μόνο οι τουρίστες ή υπάλληλοι των γύρω γραφείων αλλά και οι Νεοϋρκέζοι που αναζητούν αυτό που θα μπορούσαμε να θέσουμε ως “γαστρονομική ευαισθησία”.

Τα συστατικά που αρχίζουν να δένουν

Από το 2019 έχουν ανοίξει δεκαεννέα εστιατόρια και σημεία που προσφέρουν φαγητό σε πακέτο στο Rockefeller Center. Όταν η εταιρεία ακινήτων Tishman Speyer προσπαθούσε να πείσει τους σεφ να συμμετάσχουν, χρησιμοποίησε “δολώματα’ όπως τα χαμηλότερα ενοίκια, οι προνομιακές τοποθεσίες ακόμα και βοήθεια στα έξοδα κατασκευής. Αλλά πάνω από όλα προσπάθησαν να κάνουν τους σεφ να το οραματιστούν ως ένα επίκεντρο γαστρονομίας στην πόλη της Νέας Υόρκης.

'Ένα από αυτά είναι και το Limani που υπόσχεται με τις θαλασσινές του γεύσεις να ταξιδεύει τους Νεοϋορκέζους στις ακτές των ελληνικών νησιών.

Τα τελευταία τρία όμως χρόνια, άνοιξαν συνολικά δώδεκα εστιατόρια και επτά μέρη για φαγητό και ποτό με takeout λογική, ενώ σύντομα αναμένεται να προστεθούν άλλα τέσσερα.

Τα νέα αυτά εστιατόρια φέρουν το στίγμα των σεφ που τα διευθύνουν και ενώ υπάρχουν ακόμα κάποιες αλυσίδες, όπως το Ace's Pizza με πίτσα όπως την φτιάχνουν στην Σικελία, το Fuku με τα burgers του διάσημου κυρίως λόγω Netflix, David Chang ή το Amazon Go από όπου μπορεί κανείς να ψωνίσει τρόφιμα χωρίς να περιμένει στην ουρά με τεχνολογία όμοια με εκείνη που χρησιμοποιούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα, μια στροφή στη φιλοσοφία φαίνεται να συμβαίνει και στα καταστήματα λιανικής του Rockefeller Center όπου πλέον υπάρχουν αρκετά καταστήματα με “χαρακτήρα”.

Από τα Anthropologie, Kate Spade, Nintendo NY και Lego έως το κατάστημα των NBC Studios, το Girl Knew York της καλλιτέχνιδας Mira Mariah, το βιβλιοπωλείο McNally Jackson και το Paper Source που εμπνέει τους πελάτες του ώστε να κάνουν κάτι δημιουργικό κάθε μέρα, διαφαίνεται μια ενδιαφέρουσα “ποικιλομορφία” στην φιλοσοφία των καταστημάτων του συγκροτήματος.

Ο γαστρονομικός δρόμος για έναν προορισμό που θα “μυρίζει” Νέα Υόρκη

Στο Rockefeller Center βλέπουμε σιγά σιγά όλα τα στοιχεία που συνδιαμορφώνουν τον χαρακτήρα της Νέας Υόρκης, τα πλήθη, την πολυπολιτισμικότητα, τον όγκο των κτιρίων και τα απίστευτα ύψη τους.

Τα νέα εστιατόρια, το Lodi, το μικρό μιλανέζικο καφέ απέναντι από το NBC Studio που εμπνέεται από τις καφετέριες στη βόρεια Ιταλία και σερβίρει ιταλικά κρουασάν και κέικ πολέντα με λεμόνι από τον chef Ignacio Mattos, το Le Rock, το μεγάλο πολύβουο γαλλικό εστιατόριο των chef Lee Hanson και Riad Nasr και το Jupiter, η νέα ιταλική προσθήκη έξω από το παγοδρόμιο με έμφαση στην pasta και τον συνδυασμό της με το κρασί.

Ο σκοπός είναι η νέα σύνθεση του κέντρου να εμπλουτιστεί με εστιατόρια που να αντιπροσωπεύουν και άλλες χώρες και περιοχές όπως την Κίνα, την Ινδία, το Μεξικό, την Καραϊβική και γενικότερα να αντικατοπτρίσει τις κουζίνες των μεταναστών της Νέας Υόρκης, την “μαγιά”, την ψυχή, την πολυπολιτισμική ταυτότητα που έχει εμποτίσει τα θεμέλια αυτής της μεγαλούπολης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr