NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Επισκεπτόμαστε τo νέo website για τον Αλέξανδρο Ιόλα

Επισκεπτόμαστε τo νέo website για τον Αλέξανδρο Ιόλα

Η νέα ιστοσελίδα www.iolasofficial.com που δημιούργησε η ανιψιά του, η Κλινική Ψυχολόγος και συγγραφέας Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα, για τον Αλέξανδρο Ιόλα μας προσφέρει μια αφορμή για περιήγηση, μας ταξιδεύει στη ζωή και το έργο του γνωστού συλλέκτη.

Σημαντικά ντοκουμέντα, σπάνιες φωτογραφίες, βίντεο από εκπομπές, τίτλοι βιβλίων, λίστα με Μουσεία και Συλλογές που συνδέθηκαν μαζί του ανασυνθέτουν μια ψηφιακή επίσκεψη στην μνήμη του.

Ενώ κάθε «κλικ» συνοδεύεται από τη μουσική του Ενρίκο Καρούζο, του αγαπημένου συνθέτη του Αλέξανδρου Ιόλα και τη μουσική που έγραψε ο συνθέτης Γιάννης Κονσολάκης για τις ανάγκες της παρουσίασης του βιβλίου της Ελένης Κουτσούδη-Ιόλα, με τίτλο «Ο θείος μου Αλέξανδρος Ιόλας – Ο άνθρωπος πίσω από τον Μύθο» (Εκδόσεις Μίνωας, 2021).

Η ιστοσελίδα φιλοδοξεί να μυήσει το κοινό του διαδικτύου στην ζωή και το έργο του αλλά και στο έργο των σημαντικών καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν μαζί του καθώς και να παρουσιάσει την πολυσχιδή προσωπικότητα του εμβληματικού συλλέκτη, καταρρίπτοντας μύθους, φήμες και ανακρίβειες.

Η κ. Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα δήλωσε σχετικά: «Με τη δημιουργία της ιστοσελίδας www.iolasofficial.com φέρνω σε πέρας την υπόσχεση που είχα δώσει κάποτε, ν’ αφηγηθώ με εμπεριστατωμένο τρόπο την ιστορία του θείου μου, όπως τον έζησα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που δημιουργούμε μια ψηφιακή πλατφόρμα αποκλειστικά αφιερωμένη στο έργο του Αλέξανδρου Ιόλα, η οποία είναι προσβάσιμη απ’ όλους».

Μια σύντομη ιστορία για τον Αλέξανδρο Ιόλα

Σύμφωνα με το βιογραφικό που υπάρχει μέσα στο νέο website www.iolasofficial.com, o Αλέξανδρος Ιόλας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ως Κωνσταντίνος Κουτσούδης .Έδειξε από νωρίς την κλίση του στις τέχνες κι έτσι το 1928 αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του μετακομίζοντας στην Αθήνα καθ’ υπόδειξη του Κωσταντίνου Καβάφη.

Στην Ελλάδα, ο Αλέξανδρος Ιόλας συναναστρέφεται με έναν σημαντικό καλλιτεχνικό κύκλο ανθρώπων, όπως ο Κωστής Παλαμάς και η κόρη του Ναυσικά, ο Άγγελος Σικελιανός και η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού.

Το 1930 έφυγε για το Βερολίνο, όπου αφιερώθηκε στις σπουδές χορού. Η αναδιάρθρωση του ονόματός του ήταν δικής του επινόησης. Ως Jolas Coutsoudis είχε ήδη εμφανιστεί στα θεατρικά προγράμματα από το 1931, πολύ πριν πάει στην Αμερική και γνωρίσει την Theodora Roosevelt.

Τον Νοέμβριο του 1932, ο Ιόλας μετακόμισε στο Παρίσι όπου συνέχισε να μελετά μπαλέτο, ενώ παράλληλα παρακολούθησε και κάποια μαθήματα Τέχνης στη Σορβόννη.

Το 1935, ο Αλέξανδρος Ιόλας πήγε στη Νέα Υόρκη. Εκεί, υπέγραψε συμβόλαιο με τον χορευτικό θίασο Ballet Productions και έκανε το ντεμπούτο του στο Metropolitan Opera House χορεύοντας στην Traviata. Στις 19/11/1945 ο Αλέξανδρος Ιόλας ορκίστηκε Αμερικανός πολίτης υπογράφοντας ως Constantine Coutsoudis ενώ σταδιακά το Ιolas έλαβε τη θέση του επιθέτου.

Tην 1 Σεπτεμβρίου 1945 ιδρύθηκε επίσημα στη Νέα Υόρκη η πρώτη γκαλερί, η οποία έφερε την ονομασία «Hugo Gallery», προς τιμήν του François Hugo, τελευταίου συζύγου της Donna Maria Ruspoli, στενής φίλης του Ιόλα. Εκείνη ήταν που τον βοήθησε σε δύσκολα χρόνια. Ο Ιόλας ξεκίνησε εκθέτοντας έργα από Ευρωπαίους σουρεαλιστές καλλιτέχνες, όπως τους René Magritte, Max Ernst, Giorgio de Chirico, Victor Brauner κ.α. Στην γκαλερί της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε το 1952 και την πρώτη έκθεση του Andy Warhol.

Ο Αλέξανδρος Ιόλας αποτέλεσε έναν από τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη ενός «δικτύου» από αίθουσες τέχνης ανά την Ευρώπη, δορυφόρους μιας κεντρικής γκαλερί. Ξεκίνησε από την Γενεύη (1963) και ακολούθησαν οι γκαλερί στο Παρίσι (1964), στο Μιλάνο (1966), στη Ζυρίχη, στη Μαδρίτη και στη Ρώμη.

Παράλληλα, προώθησε στο εξωτερικό Έλληνες καλλιτέχνες, όπως τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα, τον Βαγή, τον Μόραλη και τον Τσαρούχη. Συνεργάστηκε επίσης με τη νεότερη γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ήταν ο Τσόκλης, ο Παύλος, ο Takis, ο Ακριθάκης, ο Φασιανός, η Μάρα Καρέτσου, ο Γιάννης Μπουτέας, η Μαρίνα Καρέλλα, ο Κώστας Πανιάρας κ.α.

Η χρυσή εποχή της καριέρας του ξεκίνησε το 1965 και τελείωσε το 1976. Εξέδωσε καταλόγους τέχνης, τους οποίους προλόγισαν, μεταξύ άλλων, ο André Breton και ο Pierre Restany, δώρισε έργα σε μεγάλα μουσεία, όπως το MOMA της Νέας Υόρκης, το Centre Georges-Pompidou στο Παρίσι ( 1977), την Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας (1971) και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονίκη (1984).

Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με διάφορες γκαλερί όπως οι Ζουμπουλάκη, Μέδουσα, Βίκυ Δράκου, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Σκουφά.

Το 1987, ο Αλέξανδρος Ιόλας απεβίωσε, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, νικημένος από τη νόσο του AIDS.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr