NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Thessaloniki Design Week 2023: Design & Γαστρονομία

Thessaloniki Design Week 2023: Design & Γαστρονομία

Σκεφτείτε μια πόλη να διερευνά για έξι μέρες την σχέση μεταξύ του design και της γαστρονομίας, στους δρόμους, τις πλατείες, τα στενάκια, τις αποβάθρες των λιμανιών, τα κτίρια, τα εστιατόρια, τα καφέ, τα ζαχαροπλαστεία, τις κάβες, τα οινοποιεία και τις καντίνες. Και τώρα, σκεφτείτε την Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη “βάζει στο τραπέζι” την γαστρονομία και το design

Σκεφτείτε την Αγορά Μοδιάνο αλλά και άλλους χώρους εστίασης που έχουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ή σχέση με το design και το sustainability και τους ιδιοκτήτες ή τους εμπνευστές τους, τους αρχιτέκτονες και τους designers να τους αναδεικνύουν αναλαμβάνοντας τον ρόλο “ξεναγού”, σε ένα ταξίδι που διατρέχει από τους χώρους παρασκευής έως τις συσκευασίες, από την επιλογή των επίπλων και των σκευών, έως και την ενδυμασία του προσωπικού.

Ένα διαδραστικό συμμετοχικό εργαστήριο, με φόντο την Πλατεία Εμπορίου, για το μέλλον της αστικής γεωργίας στη Θεσσαλονίκη και για το πως μπορεί να παντρευτεί με το design, τα τρόφιμα και τη γαστρονομία.

Μερικούς “πίνακες στο πιάτο”, ή αλλιώς, μια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας με θέμα την εξέλιξη του food styling στη διεθνή γαστρονομική σκηνή τα τελευταία 50 χρόνια. Εμβληματικά πιάτα από κορυφαίους σεφ του κόσμου. Από την Nouvelle Cuisine μέχρι την μοριακή κουζίνα αλλά και την αγκαλιά του comfort food, η γαστρονομία καταφέρνει κάπως έτσι να ενωθεί, με τις καλές τέχνες.

food-design.jpg?mtime=20230602155425#asset:418568


Οι ''βιβλιοφάγοι'' που παρουσιάζουν κείμενα ή βιβλία σχετικά με την ευρύτερη θεματική του φαγητού, της εστίασης, της μαγειρικής και της τροφής αλλά και τα foodhack ΜeetUps, που πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 40 χώρες στον κόσμο αποτελώντας σημεία συνάντησης και δικτύωσης μεταξύ επιχειρηματιών, ερευνητών, startups, επίδοξων φοιτητών και innovators του χώρου της αγροδιατροφής σε συνεργασία με το Elevate Greece.

Tα food concepts, η επιστροφή στις γαστρονομικές ρίζες και το εστιατόριο του μέλλοντος

Φαγητό, τροφή, διατροφή, μαγειρική, τραπέζι, εστιατόριο, γεύση, γεύμα. Σε όποια γλώσσα, σε όποιον τόπο, σε όποιον χρόνο, σε όποια κοινωνία, έχουν ισότιμη σημασία. Ενώ το design αγκαλιάζει με τρόπο ολοένα και πιο δυναμικό και επιδραστικό, κάθε πτυχή, δραστηριότητα και διαδικασία της γαστρονομίας.

Από τις 6 έως τις 11 Ιουνίου, το Thessaloniki Design Week 2023 φέρνει στο επίκεντρο της ζωής της πόλης τη σχέση του design με τη γαστρονομία.

Σχεδιάζει νοερά το εστιατόριο του μέλλοντος για να μπορέσει να δεχθεί τους next-generation επισκέπτες του που αναζητούν και ψηφιακές εμπειρίες και υπηρεσίες και συνεισφέρει στην ορθή και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στην απαίτηση για μηδενικά απόβλητα.

Διερευνά έξυπνα και καινοτόμα food concepts για το ταξίδι της τροφής από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή έως την κατανάλωση και την ανακύκλωση της τροφής όπου ο ρόλος του design είναι καθοριστικός και κρίσιμος για την εύρεση και την υλοποίηση ευφάνταστων, ευρηματικών, πρωτότυπων και ιδιαίτερων σχεδιαστικών προσεγγίσεων.

Βρίσκει τους “δρόμους” για την επιστροφή στις γαστρονομικές ρίζες και την επανασύνδεση με τις τοπικές παραδόσεις, με τις πατροπαράδοτες συνταγές και τις αρχέγονες μαγειρικές τεχνικές, με αγνά, φρέσκα και υγιεινά υλικά, αγαθά και προϊόντα τοπικής προέλευσης.

Η Θεσσαλονίκη ως "Δημιουργική Πόλη Γαστρονομίας"

Το 2021 η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στο δημιουργικό πεδίο της γαστρονομίας, αποτελώντας την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ελληνική πόλη που περιλαμβάνεται σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον ιστότοπο της UNESCO, «η Θεσσαλονίκη αναγνωρίζει ότι η γαστρονομία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, μεταξύ άλλων στην αξιοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών αγαθών, στην υποστήριξη της καινοτομίας, στην ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης, στο άνοιγμα εξαγωγικών αγορών και στην επέκταση επαγγελματικών δικτύων».

Το ThessDW 2023 επιδιώκει να υποστηρίξει, να ενισχύσει και να αναδείξει περαιτέρω τη διεθνή διάκριση και πιστοποίηση της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης, τη γαστρονομική παράδοση και αξία της πόλης και την αναγνώρισή της ως δημιουργικού γαστρονομικού κέντρου και προορισμού.

Ταυτόχρονα, στοχεύει στην προβολή και ενδυνάμωση της αξιόλογη και ζωντανής δημιουργικής κοινότητας που ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο στον κλάδο της γαστρονομίας, αλλά και στους τομείς του design και της δημιουργικής βιομηχανίας.

Το ThessDW 2023 πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από την Τρίτη, 6 Ιουνίου, έως την Κυριακή, 11 Ιουνίου ενώ το πρόγραμμα του ThessDW 2023 μπορείτε να το βρείτε εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr