NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς θα μεταμορφώσει τη ζωή μας και τις επιχειρήσεις

Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς θα μεταμορφώσει τη ζωή μας και τις επιχειρήσεις

​Οι δυνατότητες της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης μπορούν όχι μόνο να αλλάξουν μια για πάντα ολόκληρους κλάδους της οικονομίας, αλλά και τον τρόπο χρήσης των υπολογιστών, όπως τον ξέρουμε, και όλοι αυτή τη στιγμή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, αλλά και να εκμεταλλευτούν τα νέα δεδομένα.

Το ChatGPT-4 και τα άλλα παρόμοια μοντέλα από την Google και την Meta, είναι στην ουσία το βασικό υπόβαθρο για να χτιστούν πάνω τους ακόμα πιο εξειδικευμένες και χρηστικές υπηρεσίες για ιδιώτες και επιχειρήσεις από τις μεγάλες και μικρές τεχνολογικές εταιρείες. Κάθε εβδομάδα εμφανίζονται δεκάδες νέες και παλιές Startups οι οποίες προσφέρουν διάφορες εξαιρετικά χρήσιμες και χρηστικές υπηρεσίες, όπως, για παράδειγμα: αυτοματοποιημένη παραγωγή κειμένων, ακόμα και δημοσιογραφικών, δημιουργία web sites, ανάλυση και απόδοση σε κείμενο PDFs και video, παραγωγή μικρών video, φωτογραφιών, γραφικών 3D, ήχων και μουσικής και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε! Ενώ και οι μεγάλοι παίκτες αναβαθμίζουν τις προσφορές τους, όπως, για παράδειγμα, έκανε πρόσφατα η OpenAI με το ChatGPT-4 Turbo και το marketplace ΑΙ Chatbots.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τις αγορές και τους κλάδους που μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από τα νέα δεδομένα της δημιουργικής ΑΙ.

Προσωπικοί φίλοι, ειδήμονες δικηγόροι και γιατροί αλλά και ΑΙ καθηγητές

Το ChatGPT στην ουσία απαντά σε αυτόνομες και ποικίλες ερωτήσεις και θυμάται το πλαίσιο της συζήτησης, αλλά δεν έχει φτιαχτεί για να είναι ένας πιο προσωπικός βοηθός. Αυτό κατάφερε να κάνει η Inflection AI, μια Startup από το Palo Alto, η οποία έφτιαξε τον προσωπικό βοηθό – «φίλο» και σύμβουλο heypi.com και μέσα σε ένα έτος από την ίδρυσή της σήκωσε χρηματοδότηση 1,2 δισ. δολαρίων! Αντιλαμβανόμαστε ότι σύντομα θα μπορεί να αναμετρηθεί με ίσους όρους με την OpenAI και την Google με αυτούς τους πόρους.

AskPI.jpg?mtime=20231114141315#asset:445795

To ChatGPT έχει στις βάσεις δεδομένων του τεράστιους όγκους πληροφοριών από δικαστικές αποφάσεις, νομολογίες, νομικά αρχεία κ.ά. κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παράγει περιλήψεις, συγκρίσεις και λίστες για νομική έρευνα υψηλού επιπέδου, αλλά και νομικά κείμενα. Ενδεχομένως, κάποια στιγμή, να εμφανιστεί ένα «LawGPT» το οποίο θα έχει πιστοποιήσει τις νομικές πληροφορίες πλήρως κάτι που δεν προσφέρει ακόμα το ChatGPT και φυσικά όπως προειδοποιεί η OpenAI δεν θα πρέπει τα κείμενα του ChatGPT να χρησιμοποιούνται πουθενά χωρίς έλεγχο από ειδικούς.

Η Google ετοιμάζει ήδη το MED-PaLM 2, μια έκδοση της δικής της δημιουργικής ΑΙ, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές σε νοσοκομεία των Η.Π.Α., τα πάει πολύ καλά στις ιατρικές συμβουλές, φτάνοντας τις επιδόσεις των ιατρών μάλιστα. Θα αντικαταστήσει η AI τους γιατρούς; Φυσικά και όχι, αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα είναι ένας πολύ σημαντικός βοηθός και θα μπορεί για παράδειγμα άνετα να κάνει τη πρώτη διαλογή στις εφημερίες των νοσοκομείων ή να προσφέρει βασικές ιατρικές συμβουλές σε απομακρυσμένους και αποκλεισμένους πληθυσμούς, αλλά και να βοηθά τους γιατρούς προς μια 100% σωστή διάγνωση.

Η εκπαίδευση γενικά και ειδικά η απομακρυσμένη, επίσης μπορεί να επωφεληθεί τα μέγιστα από τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη μια και οι παραδόσεις μαθημάτων, όλων των κατηγοριών και ειδών, από δασκάλους ΑΙ είναι επίσης στον πυρήνα δυνατοτήτων υψηλής ποιότητας της νέας αυτής τεχνολογίας.

Εξυπηρέτηση πελατών

Ακόμα πιο εξελιγμένα Chatbots από τα υπάρχοντα, όπως η Siri, θα μπορούν να συνομιλήσουν πολύ φυσικά και φιλικά με τους πελάτες, αλλά και να δημιουργούν περιεχόμενο με φωτογραφίες και βίντεο, αλλά και απαντήσεις που προσαρμόζονται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες πληροφορίες και ανάγκες των πελατών σε πραγματικό χρόνο βάσει υπαρχόντων δεδομένων.

ΑΙ σε ρόλο αρτίστα

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης εφαρμογή και τεράστιες δυνατότητες σε δημιουργικούς τομείς, όπως η ζωγραφική, το 2D/3D design, το video και η μουσική. Μπορεί να ενδυναμώσει καλλιτέχνες και σχεδιαστές βοηθώντας τους να δημιουργήσουν νέες ιδέες, σχέδια και συνθέσεις απλά περιγράφοντας με λέξεις τις ανάγκες τους. Αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, οι δημιουργοί μπορούν να εξερευνήσουν αχαρτογράφητες περιοχές, να ξεπεράσουν δημιουργικά εμπόδια και να ξεκλειδώσουν καινοτόμες δυνατότητες. Δείτε για παράδειγμα το https://openai.com/dall-e-3 και το https://www.midjourney.com και το πώς μπορούν να παράγουν εικόνες επαγγελματικού επιπέδου με τις προδιαγραφές και την καλλιτεχνική ματιά ενός φωτογράφου ή κάποιου γνωστού ζωγράφου ή ακόμα και ενός απλού χρήστη που να έχει εκπαιδευτεί να περιγράφει αυτό που θέλει με το κατάλληλο κείμενο εισόδου – prompt.

MidjourneyPhoto.jpg?mtime=20231114140813#asset:445790

Εικονικοί κόσμοι στο λεπτό

Οι εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR) μπορούν να δεχτούν τεράστια ώθηση με τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη. Οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν καθηλωτικά και ρεαλιστικά περιβάλλοντα, προσφέροντας στους χρήστες διαδραστικές εμπειρίες που θολώνουν τα όρια μεταξύ του εικονικού και του φυσικού κόσμου και μάλιστα με ανθρώπινα μοντέλα γνωστών ηθοποιών, με την ίδια φωνή και συμπεριφορά, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκεται στο μέρος του γυρίσματος. Ήδη, η Jennifer Lopez γύρισε ένα διαφημιστικό για την Virgin Voyages, ενώ με τον ίδιο τρόπο γνωστά και άγνωστα μοντέλα πραγματοποιούν φωτογραφίσεις για καταστήματα online ή για παρουσιάσεις μόδας στo metaverse.

JenAI.jpg?mtime=20231114140520#asset:445789

Εξατομικευμένο μάρκετινγκ και ο τέλειος copywriter

Αναλύοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων, η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει, αυτοματοποιημένα μάλιστα, εξατομικευμένο περιεχόμενο όλων των ειδών, (ακόμα και δημοσιογραφικά κείμενα), προϊόντα και εμπειρίες προσαρμοσμένες στις ατομικές προτιμήσεις. Αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσφέρουν εξαιρετικά εξατομικευμένες υπηρεσίες ταχύτατα και πιο φθηνά από το ανθρώπινο δυναμικό, βελτιώνοντας παράλληλα την ικανοποίηση των πελατών και προωθώντας ισχυρότερη αφοσίωση στο εκάστοτε brand.

Ανάλυση δεδομένων και λήψη αποφάσεων

Όπως προαναφέραμε, η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων, δημιουργώντας πληροφορίες, προβλέψεις και συστάσεις για κρίσιμες επιχειρηματικές αποφάσεις. Με την αυτοματοποίηση των διαδικασιών ανάλυσης δεδομένων, οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να εντοπίσουν τάσεις και να λάβουν αποφάσεις με ισχυρή σιγουριά θα λέγαμε, αλλά και με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Ήδη έχουν εμφανιστεί αρκετά εργαλεία online που κάνουν ακριβώς αυτό, ενώ η συνδρομητική υπηρεσία του ChatGPT προσφέρει το Code Interpreter, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να γίνουν εξαιρετικοί αναλυτές, δημιουργώντας γραφήματα, οπτικοποιήσεις δεδομένων και γραφικά, να αναλύουν λίστες αναπαραγωγής μουσικής, να δημιουργούν διαδραστικά αρχεία HTML, να καθαρίζουν σύνολα δεδομένων και να εξάγουν παλέτες χρωμάτων από εικόνες από υλικό που ανεβάζουν στο ChatGPT.

Αυτοματοποίηση εργασιών – Εταιρικοί Copilots

Με την ανάθεση επαναλαμβανόμενων και χρονοβόρων εργασιών σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, οι επιχειρήσεις μπορούν να απελευθερώσουν ανθρώπινους πόρους, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να επικεντρωθούν σε πιο σύνθετες και στρατηγικές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βγάλει αυτόματα από την αγορά τις Startups Robotic Process Automation, κάτι που κάνει ήδη το AutoGPT και το AgentGPT, τα οποία επιτρέπουν να φτιάχνουμε ειδικούς ΑΙ agents που εκτελούν αυτόματα εργασίες κατόπιν εντολών μας, όπως για παράδειγμα να ελέγχουν και να απαντάνε τα email μας, ή τα emails δεκάδων λογαριασμών, αλλά και στα μηνύματα στα Social Media δεκάδων πελατών π.χ. σαν να απαντούσε άνθρωπος, να οργανώνουν ταξίδια, να ψάχνουν sites για πληροφορίες και να φτιάχνουν ερευνητικά άρθρα.

Πολλές Startups, μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες παρουσιάζουν καθημερινά σχεδόν υπηρεσίες B2B με χρήση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση ψηφιακών εγγράφων, βάσεων πληροφοριών και δεδομένων για σήμανση, έλεγχο, δημιουργία νεών κειμένων, συμβολαίων, δημιουργία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να στείλουν οι πωλητές στους πελάτες, αυτοματοποιημένες προσφορές κ.ά. Η πρόσφατη αναβάθμιση του συνδρομητικού ChatGPT-4 προσφέρει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα επίσης.

Σε κάθε περίπτωση οι agents είναι το κοντινό μέλλον της ΑΙ και είναι αυτοί που θα αλλάξουν τα πάντα και στο πώς χειριζόμαστε τους υπολογιστές και τα smartphones.

Η φυσική γλώσσα η νέα γλώσσα προγραμματισμού

Όπως οι σχεδιαστές και οι ψηφιακοί καλλιτέχνες ήδη χρησιμοποιούν πολύπλοκες προτροπές κειμένου για να σχεδιάσουν πρόσωπα, τοπία, γραφικά και εικόνες έτσι και οι προγραμματιστές του κοντινού μέλλοντος θα χρησιμοποιούν τις προτροπές κειμένου και λόγου για να παράγουν κώδικα ή, ακόμα καλύτερα, το αποτέλεσμα που επιθυμούν, με την ΤΝ να γράφει τον κώδικα και να τον ελέγχει. Αυτό ήδη γίνεται στο ChatGPT-4 και πλέον μπορούμε ακόμα και με την είσοδο μιας φωτογραφίας ενός μέρους ενός app να μας παράγει τον αντίστοιχο κώδικα – αποτέλεσμα!

Προκλήσεις και ηθικοί προβληματισμοί

Καθώς η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις και δεοντολογικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μια βασική ανησυχία είναι η πιθανή κατάχρηση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία εικόνων και video deepfakes, ψευδών ειδήσεων ή μη εξουσιοδοτημένης χρήσης υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Σε γενικές γραμμές ο καθορισμός του ποιος κατέχει τα δικαιώματα σε περιεχόμενο που παράγεται από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης εγείρει πολύπλοκα ερωτήματα σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία και την ορθή χρήση. Για παράδειγμα ήδη έχει χρησιμοποιηθεί η AI από κακόβουλους χρήστες για να αντιγράψει τη φωνή ενός γνωστού YouTuber ο οποίος έστειλε μήνυμα στους γονείς του ότι κάτι του έτυχε και ήθελε επειγόντως χρήματα.

Επιπλέον, η μεροληψία που τυχόν υπάρχει στα δεδομένα με τα οποία εκπαιδεύεται η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαιωνιστεί και στις απαντήσεις της. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από ομάδες ειδικών έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μοντέλα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύονται σε ποικίλα, δίκαια και χωρίς αποκλεισμούς σύνολα δεδομένων, προωθώντας τη δικαιοσύνη και αποτρέποντας την ενίσχυση των υφιστάμενων προκαταλήψεων.

Επίσης οι εταιρείες, ακόμα και η Microsoft, απαγορεύουν τη μη ελεγχόμενη πρόσβαση στο ChatGPT για λόγους ασφάλειας των εταιρικών δεδομένων μια και μεταφέρονται εκτός εταιρείας, κάτι που θα αντιμετωπιστεί με τα κλειστά – εταιρικά ChatGPT που αναπτύσσει και προσφέρει ήδη η OpenAI και άλλες μεγάλες εταιρείες και Startups.

Καθώς η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, η ανάγκη για ισχυρούς κανονισμούς και κατευθυντήριες γραμμές καθίσταται υψίστης σημασίας. Η θέσπιση δεοντολογικών πλαισίων, μέτρων προστασίας της ιδιωτικής ζωής, των εταιρικών πληροφοριών, αλλά και μηχανισμών ελέγχου είναι ουσιαστικής σημασίας κάτι που είναι ήδη σε εξέλιξη σε επίπεδο ειδικών, τεχνολογικών εταιρειών, κρατών και οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ.

Τα επαγγέλματα που θα «αντικατασταθούν» άμεσα από την ΑΙ

Παραγωγή Περιεχομένου: Η παραγωγική ΑΙ μπορεί να δημιουργήσει άρθρα, αναφορές, ακόμη και δημιουργικά κομμάτια γραφής, τα οποία συχνά δεν διακρίνονται από το ανθρώπινο γραπτό περιεχόμενο.

Data Entry: H παραγωγική AI μπορεί να επεξεργαστεί και να εισάγει δεδομένα αποτελεσματικά, εξαλείφοντας την ανάγκη για χειροκίνητη εισαγωγή δεδομένων από ανθρώπους, γεγονός που μειώνει τα σφάλματα και αυξάνει την αποτελεσματικότητα.

Εκπρόσωποι εξυπηρέτησης πελατών: Τα chatbots και οι εικονικοί βοηθοί που υποστηρίζονται από AI μπορούν να χειριστούν βασικά ερωτήματα πελατών και να παρέχουν υποστήριξη, μειώνοντας την ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση.

Telemarketers: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει εξατομικευμένα μηνύματα μάρκετινγκ και να εκτελέσει αυτοματοποιημένες εξερχόμενες κλήσεις, αντικαθιστώντας την ανάγκη για ανθρώπινους τηλεπωλητές και μειώνοντας το κόστος για τις επιχειρήσεις.

Μεταφραστές: Οι προηγμένοι αλγόριθμοι μηχανικής μετάφρασης και οι δυνατότητες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης μπορούν όλο και περισσότερο να παράγουν ακριβείς μεταφράσεις και ειδικά απομαγνητοφωνήσεις.

Διορθωτές κειμένων: Οι αλγόριθμοι AI μπορούν να αναλύσουν κείμενο και να ανιχνεύσουν λάθη γραμματικής, ορθογραφίας και στίξης πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας ενδεχομένως την ανάγκη για ανθρώπινους διορθωτές σε ορισμένες περιπτώσεις.

Νομικοί βοηθοί: Τα συστήματα που λειτουργούν με AI μπορούν να επεξεργαστούν νομικά έγγραφα, να διεξάγουν νομική έρευνα και να βοηθήσουν στην προετοιμασία υποθέσεων, μειώνοντας τον φόρτο εργασίας των νομικών βοηθών και, ενδεχομένως, αντικαθιστώντας ορισμένα από τα καθήκοντά τους.

Χρηματιστές και οικονομικοί αναλυτές: Οι αλγόριθμοι AI και τα συστήματα συναλλαγών υψηλής συχνότητας είναι ήδη διαδεδομένα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Αυτά τα μοντέλα μπορούν να αναλύσουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, να εντοπίσουν μοτίβα και να λάβουν γρήγορες αποφάσεις συναλλαγών. Καθώς η AI συνεχίζει να εξελίσσεται, αναμένεται να ξεπεράσει τους ανθρώπινους εμπόρους και αναλυτές όσον αφορά την ταχύτητα, την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα.

Λογιστές: Η βασική διαχείριση των λογιστικών βιβλίων επιχειρήσεων, η εισαγωγή δεδομένων πωλήσεων και τιμολογίων, αλλά και οι φορολογικές δηλώσεις θα πραγματοποιούνται με πιο αυτοματοποιημένο τρόπο.

Δείτε επίσης:

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr