NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

ChatGPT: Πρόσβαση, βασικές λειτουργίες και «μυστικά»

ChatGPT: Πρόσβαση, βασικές λειτουργίες και «μυστικά»

H OpenAI άλλαξε τα πάντα στο χώρο των έξυπνων βοηθών και του εκδημοκρατισμού της ΑΙ στις 30 Νοεμβρίου 2022, όταν παρουσίασε στο ευρύ κοινό το ChatGPT με τεράστιες δυνατότητες και επιλογές για τους επαγγελματίες κυρίως χρήστες. Βέβαια η πρώτη χρήση του ChatGPT έγινε από μαθητές και φοιτητές για να ετοιμάσουν εργασίες άμεσα και γρήγορα, με το ChatGPT να έχει εξαιρετικές δυνατότητες σε αυτόν τομέα. Αλλά ας δούμε βήμα – βήμα πώς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση και να χρησιμοποιήσουμε το ChatGPT για κάθε ανάγκη και σκοπό.

Πρόσβαση και έναρξη χρήσης

Η βασική πύλη πρόσβασης στο ChatGPT είναι μέσω πλοηγού web στη διεύθυνση https://chat.openai.com. Θα πρέπει να κάνετε login με τα στοιχεία σας και αμέσως βρίσκεστε σε μια σελίδα όπου στο κάτω μέρος υπάρχει το πεδίο εισαγωγής ερωτήσεων και αριστερά υπάρχουν οι ρυθμίσεις και το ιστορικό των ερωτήσεών σας. Ανάλογα τη διαθεσιμότητα το ChatGPT θα απαντήσει άμεσα σε όποια γλώσσα του πείτε.

Δωρεάν, αλλά κάπως περιορισμένη, πρόσβαση στην τελευταία έκδοση του ChatGPT προσφέρεται επίσης μέσω του πλοηγού web Edge αλλά και μέσω του πλοηγού Opera. Στον πλοηγό Edge, στην τελευταία έκδοσή του, πατάτε το κουμπί, επάνω δεξιά, και θα εμφανιστεί ο Copilot with Bing chat στα δεξιά.

Στον πλοηγό Opera το σήμα του ChatGPT θα εμφανιστεί στην αριστερή εργαλειοθήκη μετά από επιλογή και εγκατάσταση, ενώ στον ίδιο πλοηγό web προσφέρεται και η Aria, ένα άλλο Chatbot που βασίζεται στο ChatGPT.

Πρόσβαση στο ChatGPT προσφέρεται και μέσω της εφαρμογής bing για Android (επιλέγετε την καρτέλα Συνομιλία).

Σαν αυτόνομη εφαρμογή – app το ChatGPT προσφέρεται τόσο στο Android όσο και στο iOS, προσφέροντας μάλιστα και συγχρονισμό ιστορικού μεταξύ των συσκευών.

Σε κάθε περίπτωση θα προτείναμε η πρόσβαση να γίνεται μέσω της βασικής ιστοσελίδας του ChatGPT. Η πρόσβαση είναι δωρεάν για όλους, αλλά το μοντέλο είναι το παλιότερο ChatGPT-3.5, υπάρχει βέβαια και η επιλογή του ChatGPT Plus με συνδρομή 24,8 δολάρια τον μήνα (20 + ΦΠΑ) με σαφώς περισσότερες δυνατότητες και πρόσβαση στα νεότερα μοντέλα.

ChatGPT-01.jpg?mtime=20231114143114#asset:445816

ChatGPT Plus

H OpenAI προσφέρει την επιλογή για την συνδρομητική υπηρεσία Plus, η οποία δίνει πρόσβαση σε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών με μεγαλύτερη ταχύτητα και τεχνική υποστήριξη, αλλά το πιο σημαντικό είναι η πρόσβαση στις τελευταίες εκδόσεις του ChatGPT, π.χ. στο GPT-4 Turbo, και ειδικά στα plugins και τις νέες δυνατότητες. Τα plugins προέρχονται είτε από την ίδια την OpenAI είτε από τρίτους και εμπλουτίζουν σημαντικά τις δυνατότητες του ChatGPT. Για παράδειγμα υπάρχουν plugins αναζητήσεων προϊόντων για αγορά μέσω Klarna και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες, plugin πρόσβασης στις μαθηματικές – υπολογιστικές υπηρεσίες της Wolfram Alpha, σε χρηματο-οικονομικά δεδομένα, ακόμα και σε αναζητήσεις ξενοδοχείων μέσω της ελληνικής Startup Travel Myth. Φυσικά υπάρχουν και plugins για διαχείριση έργων, για την υποστήριξη πελατών, αναλύσεων marketing, προβλέψεις πωλήσεων, ανάλυση PDFs και πολλά ακόμα, τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερη εξατομίκευση και ακόμα περισσότερες δυνατότητες, πάντα μέσω γραπτού λόγου. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε επαγγελματικά το ChatGPT, η συνδρομή είναι αναγκαία και αξίζει τα χρήματά της.

Web Browsing & Code Interpreter

Δύο από τα πιο σημαντικά και πολύ χρήσιμα plugins του ChatGPT είναι το Web Browsing και ο Code Interpreter. To Web Browsing plugin είναι αυτό που προσφέρει στο ChatGPT πρόσβαση στο web με συνέπεια να μπορεί να δώσει σαφώς πιο ενημερωμένες πληροφορίες.

O Code Interpreter είναι στην ουσία ένας υπολογιστής μέσα στο Chatbot ο οποίος προσφέρει πάνω από 300 scripts Python για να εκτελέσετε διάφορες λειτουργίες, όπως, για παράδειγμα, επεξεργασία και ανάλυση κειμένων, ανάλυση διαφόρων δεδομένων, επεξεργασία αρχείων video ή να γίνει debug τον κώδικα που γράψατε, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι και ένας εξαιρετικός δάσκαλος της γλώσσας Python και όχι μόνο. Σε γενικές γραμμές το ChatGPT μπορεί να παράγει κώδικα υψηλού επιπέδου, αλλά όπως και στα κείμενα, θα πρέπει να πραγματοποιείται ο απαραίτητος έλεγχος από τον (έμπειρο) χρήστη.

ChatGPT-4 Turbo

Η OpenAI κυκλοφόρησε το πιο προηγμένο μοντέλο AI, το ChatGPT-4 Turbo, το οποίο είναι 3 φορές φθηνότερο από το GPT-4, με 128k tokens με βελτιωμένη απόδοση στην αντίληψη πολύ μεγάλων κειμένων, ακόμα και ολόκληρων βιβλίων. Το μοντέλο έχει ενημερωθεί με στοιχεία και δεδομένα μέχρι τον Απρίλιο του 2023 και είναι διαθέσιμο από σήμερα στις συνδρομητικές υπηρεσίες Plus.

Assistants API

Η OpenAI παρουσίασε το Assistants API που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν τις δικές τους «εμπειρίες που μοιάζουν με agents». Οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν agents που ανακτούν εξωτερικές γνώσεις ή «καλούν» ειδικές λειτουργίες προγραμματισμού για μια συγκεκριμένη ενέργεια. Πρόκειται για μια λειτουργικότητα που ζητούσαν οι προγραμματιστές και μπορεί να ξεκλειδώσει πολλές και νέες εφαρμογές.

Δημιουργήστε τα δικά σας GPTs

Ίσως το πιο σημαντικό νέο στοιχείο το οποίο θα επιτρέψει στους χρήστες να δημιουργήσουν τις δικές τους εκδόσεις GPT απλά για διασκέδαση ή για δουλειές γραφείου. Οι χρήστες ήδη δημιουργήσουν αυτά τα bots μόνο μέσω prompts, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν κώδικα για διάφορα θέματα όπως συνταγές, ψυχολογική υποστήριξη κ.ά. Η εταιρεία θα επιτρέψει επίσης στους εταιρικούς πελάτες να δημιουργούν GPT agents εντός του πλαισίου της εταιρείας, οι οποίοι θα βασίζονται στην εκάστοτε βάση γνώσεων της εταιρείας. Θα δημιουργηθεί ειδικό Store μάλιστα, με τους χρήστες να πληρώνονται για τους πιο πετυχημένους agents που θα δημιουργήσουν. Αυτή η δυνατότητα είναι μια απάντηση στους agents τoυ Facebook, ενώ πολλές εταιρίες και Startups που προσφέρουν παρόμοιες λειτουργίες ενδεχομένως θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις προσφορές τους.

Οι πανίσχυροι ρόλοι και οι διαθέσιμες εντολές

Η βασική χρήση του ChatGPT περιλαμβάνει την αποστολή ερωτημάτων ή απλών προτάσεων μέσω του πεδίου εισόδου (Prompt) και την προβολή των απαντήσεων που παρέχονται από το chatbot. Μπορείτε να γράψετε οτιδήποτε σχετίζεται με εσάς ή την επιχείρησή σας, όπως ερωτήσεις για προϊόντα, οδηγίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης ή γενικές συμβουλές. Βέβαια δεν θα πρέπει ποτέ να εισάγετε ευαίσθητα προσωπικά ή επαγγελματικά δεδομένα μια και η OpenAI και τα στελέχη αξιολόγησης και εκπαίδευσης μπορεί να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Οι ρόλοι και οι εντολές αποτελούν προηγμένες λειτουργίες του ChatGPT, πέρα από τη βασική αλληλεπίδραση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες εντολές για να ζητήσετε από το μοντέλο να εκτελέσει συγκεκριμένες εργασίες βάσει συγκεκριμένου πλαισίου και ρόλων ή να παρέχει πληροφορίες με βάση τα δεδομένα που έχουν εισαχθεί.

Για παράδειγμα:

Εντολή: /set_context business_plan ή εισάγετε «Μπορείτε να με βοηθήσετε με τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού σχεδίου;»

Εντολή: /toggle_persona ή εισάγετε «Μπορείτε να αναλάβετε τον ρόλο ενός επαγγελματία πωλήσεων;»

Εντολή: /summarize ή εισάγετε «Παρακαλώ συνοψίστε το άρθρο που έγραψα για τη νέα μας προωθητική ενέργεια».

Εντολή: /translate ή εισάγετε «Μεταφράστε το κείμενο αυτής της επιστολής στα ελληνικά».

Εντολή: /recommend ή εισάγετε «Προτείνετε μια λίστα εργαλείων που μπορώ να χρησιμοποιήσω για τη διαχείριση του προγράμματος μου.»

Εντολή: /analyze_sentiment ή εισάγετε: «Αναλύστε την ανταπόκριση των πελατών μας στο νέο προϊόν μας βάσει των xxx δεδομένων»

Σε γενικές μπορείτε να ζητάτε από το ChatGPT να λειτουργήσει σε έναν συγκεκριμένο ρόλο, για μια συγκεκριμένη εργασία και να παρουσιάσει τα αποτελέσματα με ένα συγκεκριμένο φορμά. Μερικά παραδείγματα ρόλων: Act as Journalist, as Steve Jobs, as Marketing Assistant and write a blog post about «AI στις επιχειρήσεις» ή SEO Keywords ή CTA τίτλους σε φορμά λίστας ή Excel, HTML, περίληψης κ.ο.κ.

Η παραμετροποίηση που προσφέρεται φτάνει σε λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ο τόνος του παραγόμενου περιεχομένου (δημοσιογραφικός, ενθουσιώδης, διπλωματικός κ.λπ.), αν θέλουμε να εξηγήσουμε ένα πολύπλοκο αντικείμενο σε ένα δεκάχρονο παιδί ή αν θέλουμε επιχειρήματα ή αποδείξεις για κάποιο θέμα. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το περιεχόμενο το ChatGPT μπορεί να παράγει μεταξύ άλλων: SWOT αναλύσεις, λόγους, σενάρια ταινιών, ποιήματα, συνεντεύξεις, σονάτες, Haiku, εγχειρίδια χρήσης, FAQs, αστεία, Δελτία Τύπου, παρουσιάσεις πωλήσεων, White Papers κ.ά. Σε γενικές γραμμές οι επαγγελματίες και τα στελέχη επιχειρήσεων έχουν εκατοντάδες συνδυαστικές επιλογές για να καλυφθεί κάθε ανάγκη περιεχομένου που έχει να κάνει με τόσο με την ιδιότητά του όσο και με το αντικείμενο και την απόδοσή του.

Ο απόλυτος βοηθός

Με μια αναζήτηση στο Internet με λέξεις κλειδιά «ChatGPT cheat sheet» θα βρείτε δεκάδες PDF με παραδείγματα και εντολές, αλλά το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι το ίδιο το ChatGPT μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το ιδανικό prompt-εντολή για την εργασία που θέλετε, αλλά και για άλλα παρόμοια εργαλεία παραγωγής εικόνων μέσω εισαγωγής κειμένου, όπως για παράδειγμα το Midjourney και το Dall-E. Σε κάθε περίπτωση στην συνδρομητική έκδοση του ChatGPT υπάρχει και ειδικό plugin για αυτό ακριβώς το σκοπό, αλλά και άλλες υπηρεσίες που θα σας παρουσιάσουμε στο σχετικό άρθρο.

Αντιλαμβάνεστε ότι η ποιότητα των αποτελεσμάτων που θα πάρουμε από κάθε δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη εξαρτάται από την αρτιότητα της ερώτησης – prompt, ενώ ήδη έχουν δημιουργηθεί εφαρμογές που κάνουν ακριβώς αυτό, αλλά και μια νέα γενιά ειδικών που ειδικεύονται στο να δημιουργούν για εσάς ή για την επιχείρησή σας το «τέλειο» prompt.

Προσοχή στις «φαντασιώσεις» και την επιβεβαίωση στοιχείων

Αν και το ChatGPT-4 έχει μεγάλες βελτιώσεις, ωστόσο λόγω της φύσης του μοντέλου που πρέπει πάντα να μας απαντά με όσο πιο πλήρη και σωστό τρόπο υπάρχει το ενδεχόμενο να «δημιουργήσει» πληροφορίες και λέξεις που δεν υπάρχουν! Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνετε όλες τις απαντήσεις που σας δίνει το ChatGPT, αλλά και κάθε άλλο παρόμοιο chatbot. Στο επόμενο άρθρο θα σας παρουσιάσουμε μερικά εργαλεία για αυτό το σκοπό μαζί με μερικές πολύ χρήσιμες υπηρεσίες και εργαλεία που βασίζονται στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη.

Δείτε επίσης:

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr