NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Χριστίνα Φυτέα: Ηγετική Φωνή στην Ασφαλιστική Αγορά - Ο Ρόλος των Γυναικών και το Μέλλον της Επιχειρηματικότητας

Χριστίνα Φυτέα: Ηγετική Φωνή στην Ασφαλιστική Αγορά - Ο Ρόλος των Γυναικών και το Μέλλον της Επιχειρηματικότητας

Θα μπορούσε μια πορεία πρωταθλητισμού στον στίβο να αποτελέσει σημαντικό εφόδιο για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία; Άραγε οι Σπουδές στην Βιομηχανική Ψυχολογία δίνουν εκείνα τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά για να συνδιαλέγεται κανείς αποτελεσματικά στις - ούτως ή αλλιώς - απαιτητικές διαπροσωπικές σχέσεις στον κλάδο των ασφαλειών;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι σίγουρα θετική αν κρίνει κανείς την πορεία της Χριστίνας Φυτέα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά για σχεδόν τρεις δεκαετίες: με επιτυχίες, δυσκολίες και προκλήσεις, συνεχής εκπαίδευση και εξέλιξη σ' έναν κλάδο που μετασχηματίζεται συνεχώς.

Η Χριστίνα Φυτέα έχει ενεργό ρόλο στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση. Αρχικά ως Διακεκριμένη Ασφαλιστική Πράκτορας και Συντονίστρια Ασφαλιστικών Πρακτόρων και μετέπειτα ως συνιδρύτρια του ασφαλιστικού γραφείου ΠΑΡΟΝ με τον Θάνο Ψιμάρα: Έναν ασφαλιστικό οργανισμό σύγχρονο, άρτια οργανωμένο,ανθρωποκεντρικό, τεχνολογικά προηγμένο που αναδεικνύει την αξία του σύγχρονου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στην κοινωνία.

Παράλληλα, μέσα από την πολυετή της εμπειρία στον συντονισμό, στην υποστήριξη και στην εκπαίδευση ομάδων Ασφαλιστικών Πρακτόρων έχει αναπτύξει την δική της μεθοδολογία Μentoring και Coaching ενισχύοντας έμπρακτα την ανθεκτικότητα, την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη των συνεργατών της.

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο epixeiro.gr είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί της για τα πρώτα βήματα της στην ασφαλιστική αγορά, τις τελευταίες παρεμβάσεις από πλευράς Πολιτείας στον κλάδο, τα πιθανά κίνητρα ή τις αλλαγές που απαιτούνται και το συνολικό αποτύπωμα που μπορεί να έχει εν τέλει η ασφαλιστική αγορά στο σύνολο της οικονομίας και της χώρας. Παράλληλα, επί τάπητος τέθηκαν οι σημαντικές δράσεις της σε επιμελητηριακό - θεσμικό επίπεδο υπέρ της ενδυνάμωσης των γυναικών στην επιχειρηματικότητα.

Υπογραμμίζοντας την αξία και τον κρίσιμο ρόλο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, η Χριστίνα Φυτέα σημειώνει πως το όραμα της εταιρείας είναι μια κοινωνία μια ανθρώπων που είναι απόλυτα εκπαιδευμένοι στο να προστατεύουν πρωτίστως την ίδια τους την ύπαρξη, καθώς και όλα τα κεκτημένα τους, μέσω της σωστής καθοδήγησης και συμβουλευτικής που θα τους παρέχεται από επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Έχοντας καταγράψει σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών το 2023 (+17,6%), το ΠΑΡΟΝ σημειώνει ήδη για το 2024 ισχυρή άνοδο πάνω από 30%.

Πώς ασχοληθήκατε με τον ασφαλιστικό κλάδο;

Η πορεία μου στον ασφαλιστικό κλάδο ξεκίνησε απροσδόκητα, αλλά αποδείχθηκε καθοριστική για την επαγγελματική μου σταδιοδρομία.

Μόλις είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου στη Βιομηχανική Ψυχολογία, είχα κλείσει τον κύκλο του πρωταθλητισμού στον στίβο, της μεγάλης μου αγάπης μέχρι τότε και αναζητούσα δουλειά. Μία σύσταση με οδήγησε σε ένα ασφαλιστικό γραφείο χωρίς να γνωρίζω τότε την κατεύθυνση που θα έπαιρνε η επαγγελματική μου ζωή. Δεν μπορούσα να φανταστώ πώς η απόφαση μου αυτή θα με οδηγούσε τα επόμενα 28 έτη να υπηρετώ πιστά και με πάθος τον επαγγελματικό αυτό κλάδο, έναν κλάδο ζωτικής σημασίας για την οικονομία και την κοινωνία.

Στην αρχή της καριέρας μου, αντιλήφθηκα τη μοναδικότητα της εμπιστοσύνης που μου δείχνανε οι άνθρωποι μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες, τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους. Αισθανόμουν μεγάλη ικανοποίηση που μπορούσα να προσφέρω λύσεις στα θέματα που τους απασχολούσαν και παράλληλα τους προσέφερα ασφάλεια μέσω των υπηρεσιών μου.

Είχα την τύχη να εκπαιδευτώ από σπουδαίους επαγγελματίες, να ταξιδέψω σχεδόν σε όλο τον κόσμο ως επιβράβευση των προσπαθειών μου, να παρακολουθήσω πολλά εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα, να γνωρίσω και να κατανοήσω τους μηχανισμούς λειτουργίας του agency system και όλα τα σπουδαία που είχε να προσφέρει, να κάνω τα πρώτα μου βήματα ως manager. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια γνώρισα εξαιρετικούς συναδέλφους, έκανα φιλίες και ωρίμασα σαν άνθρωπος και σαν επαγγελματίας.

Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα, συνέβησαν πολλές αλλαγές, και μάλιστα βίαιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που σημάδεψε όλη την ασφαλιστική αγορά ήταν η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρίας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, εταιρίας που συνεργαζόμουν αποκλειστικά, ένα γεγονός που άλλαξε ραγδαία το περιβάλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Πιστεύω πως όλα αυτά που βίωσα τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου τότε, μας έκαναν πιο δυνατούς και μας ώθησαν να επιδείξουμε υψηλό ψυχικό σθένος και ανθεκτικότητα.

Τα επόμενα χρόνια, ίδρυσα το ασφαλιστικό γραφείο ΠΑΡΟΝ μαζί με τον Θάνο Ψιμάρα σε ένα νέο περιβάλλον με ένα θεσμικό πλαίσιο που προστάτευε και προστατεύει ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και ασφαλισμένους. Μέσα από ένα κλίμα ανοικτής επικοινωνίας, βασικό μας μέλημα ήταν και είναι η ενθάρρυνση των συνεργατών μας, η δημιουργία των προϋποθέσεων βελτίωσης των υπαρχουσών δεξιοτήτων τους, η ανάδειξη των εντελώς νέων δεξιοτήτων τους (upskilling, reskilling), η δημιουργία πλαισίου ώστε να προσαρμόζονται στις αλλαγές μέσω εκπαιδευτικών/επιμορφωτικών προγραμμάτων και επικαιροποιημένων εργαλείων.

Δεν σταμάτησα ποτέ να εκπαιδεύω και να καθοδηγώ τους συνεργάτες μου, να τους ενθαρρύνω, να τους υπενθυμίζω πόσο άξιοι και άριστοι επαγγελματίες είναι και να τους τονίζω πως για να μπορούν καθημερινά να στέκονται δίπλα σε κάθε πρόβλημα των ασφαλισμένων τους πρέπει παράλληλα με ότι κάνουν να φροντίζουν την ψυχική τους ευεξία και να εξασκούν την ψυχική τους υγεία. Χαρακτηριστικά, αυτό που τους τονίζω πάντα είναι πως με πάθος και με αφοσίωση σε αυτό που κάνουμε, επιτυγχάνουμε υψηλά επίπεδα απόδοσης.fytea_paron.jpeg?mtime=20240609152601#asset:484156


Πείτε μας λίγα λόγια για το ΠΑΡΟΝ. Σε ποιους κλάδους ασφάλισης ειδικεύστε και ο ρόλος των συνεργατών σας.

Η εταιρεία ΠΑΡΟΝ είναι ένας οργανισμός που δραστηριοποιείται στην ανεξάρτητη ασφαλιστική διαμεσολάβηση και καλύπτει όλους τους κλάδους ασφάλισης, με εξειδίκευση στον κλάδο Ζωής και Υγείας. Η εταιρεία μας επιδεικνύει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανταποκρινόμενη δυναμικά στις προκλήσεις της αγοράς και αξιοποιώντας νέες ευκαιρίες, πιο συγκεκριμένα το 2023 κλείσαμε με 17,6% ενώ ήδη το 2024 τρέχουμε με 31,6%.

Στον πυρήνα του οργανισμού μας βρίσκεται ο συνεργάτης. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στους συνεργάτες μας όλη την υποστήριξη και όλα τα μέσα, ώστε να μπορούν να επιτελούν απρόσκοπτα το σπουδαίο έργο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Αυτό το έργο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και πολυδιάστατο, καθώς απαιτεί συνδυασμό δεξιοτήτων, γνώσεων και προσωπικών χαρακτηριστικών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς και των πελατών.

Στρατηγικά, μας ενδιαφέρει η ενδυνάμωση των συνεργατών μας, η βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους, η απόκτηση ευελιξίας στο χειρισμό θεμάτων, η αύξηση της αυτοπεποίθησής τους και η προσωπική τους ανάπτυξη. Σύμμαχοί μας σε αυτά τα επιτεύγματα είναι η επικοινωνία, η καινοτομία, η τεχνολογία, η εκπαίδευση και η επιστήμη.

Επιθυμούμε να κάνουμε τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε σε οποιοδήποτε επίπεδο χαρούμενους και να αποτελούμε για αυτούς πηγή έμπνευσης και εξέλιξης. Οι συνεργάτες μας είναι για εμάς πολύτιμοι και μοναδικοί.

Το όραμά μας είναι μια κοινωνία ανθρώπων που είναι απόλυτα εκπαιδευμένοι στο να προστατεύουν πρωτίστως την ίδια τους την ύπαρξη, καθώς και όλα τα κεκτημένα τους, μέσω της σωστής καθοδήγησης και συμβουλευτικής που θα τους παρέχεται από επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Πώς αξιολογείτε τις πρόσφατες θεσμικές παρεμβάσεις (έκπτωση ΕΝΦΙΑ - ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών) στον ασφαλιστικό κλάδο;

Εδώ και αρκετά χρόνια, τόσο τα σωματεία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, όσο και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, καθώς και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών μέσω των εκπροσώπων τους, έχουν υποβάλει προτάσεις στην πολιτεία για την ανάγκη δημιουργίας φορολογικών κινήτρων. Στόχος αυτών είναι να κινητοποιηθούν οι πολίτες και να προχωρήσουν στη σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων, που θα προστατεύουν τόσο τους ίδιους και τις οικογένειές τους, όσο και την περιουσία τους.

Η αρχή έγινε στις 29 Ιουλίου 2023, με την ψήφιση του νόμου 5045/2023, ο οποίος εισήγαγε έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για την ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών. Αυτό το μέτρο είναι σημαντικό για τους ασφαλισμένους, καθώς προσφέρει ένα πρώτο κίνητρο για την ασφάλιση των περιουσιακών τους στοιχείων, μειώνοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με το οικονομικό βάρος από φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, για να γίνει η ασφάλιση ακόμη πιο ελκυστική, το μέτρο αυτό χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Είναι γνωστό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, η κρατική υποστήριξη δεν καλύπτει πάντα όλες τις ζημιές, ενώ συχνά παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας οι πολίτες να κατανοήσουν τη σημασία και τα οφέλη της ασφάλισης για την προστασία της περιουσίας τους. Επιπλέον, πρέπει να εξοικειωθούν με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες, έχοντας στο πλευρό τους τους επαγγελματίες ασφαλιστικούς πράκτορες. Πρέπει να μας εμπιστευτούν και να μας επιτρέψουν να τους εκπαιδεύσουμε, ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τις αλλαγές στη νομοθεσία και να προχωρήσουν στη σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων με ολοκληρωμένες παροχές.

Παράλληλα, ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιριών είναι κρίσιμος. Οι εταιρίες πρέπει να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα προγράμματα ασφάλισης με προσιτές τιμές, επιτρέποντας έτσι σε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν. Επίσης, πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις μεθόδους εκτίμησης των κινδύνων που αναλαμβάνουν, ώστε να μην αποκλείουν μεγάλο αριθμό ακινήτων λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας ή παλαιότητας. Αυτές οι αλλαγές θα συμβάλουν στην αύξηση της ασφαλιστικής βάσης και στην ενδυνάμωση του κλάδου.

Εύχομαι τα κίνητρα να μην σταματήσουν εδώ αλλά να ενισχυθούν και να διευρυνθούν και σε άλλες μορφές ασφάλισης. Για να μπορέσουμε όλοι - πολιτεία, ασφαλιστικές εταιρίες και ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές - να συμβάλουμε στην ενίσχυση και ανάπτυξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης, πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πολίτες, να επιβραβεύσουμε τις καλές πρακτικές και να δημιουργήσουμε πολιτικές διείσδυσης της ασφάλισης στην κοινωνία, συμμετέχοντας έτσι στη δημιουργία ενός πιο σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος.


Fitea-photo-2-1.png?mtime=20240611193123#asset:484696


Τι άλλα κίνητρα εκτιμάτε ότι χρειάζονται από την Πολιτεία;

Για την ενίσχυση του ασφαλιστικού κλάδου και την επέκταση της ασφαλιστικής βάσης, είναι απαραίτητη η παροχή κινήτρων από την πλευρά της Πολιτείας. Για παράδειγμα, έγινε μεν ένα πρώτο βήμα με την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για την ασφάλιση κατοικιών κατά φυσικών καταστροφών ωστόσο το ποσοστό της έκπτωσης πρέπει να αυξηθεί και να επεκταθεί σε περισσότερους τομείς ασφάλισης, όπως οι ασφαλίσεις ζωής και υγείας. Επιπλέον, θα μπορούσαν να προσφερθούν κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντάς τες να συνάπτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια που θα προστατεύουν τις εγκαταστάσεις, τα μέσα παραγωγής και τα προϊόντα τους. Παράλληλα με τον σωστό συντονισμό και μεθοδολογία από τους αρμόδιους, μπορεί να οργανωθεί μια σειρά δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ασφάλισης και προστασίας της υγείας, των οικογενειών τους και της περιουσίας τους αυτό όμως που έχει αξία για εμένα είναι να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στην αξία της ασφάλισης. Με την υποστήριξη της πολιτείας μπορούμε οι επαγγελματίες από τον ασφαλιστικό κλάδο να μιλήσουμε στους μαθητές και να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας. Παράλληλα μπορούν να δημιουργηθούν πιλοτικά προγράμματα που θα ενσωματώσουν δια δραστικές δραστηριότητες και παιχνίδια και θα βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν την ασφάλιση με ευχάριστο και πρακτικό τρόπο.

Τι αλλαγές - προσαρμογές πρέπει να λάβουν χώρα στην ασφαλιστική αγορά;

Η ασφαλιστική αγορά πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Οι ασφαλιστικές εταιρίες οφείλουν να δημιουργήσουν ευέλικτα προγράμματα ασφάλισης, βασισμένα στις ανάγκες των καταναλωτών, με χαμηλότερο κόστος και μικρότερη διάρκεια. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στις αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων των προγραμμάτων, ανεξαρτήτως κλάδου ασφάλισης, με έμφαση στα προγράμματα ζωής και υγείας. Η διατήρηση των ασφαλιστηρίων είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους ασφαλιστικούς πράκτορες και τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Οι υπεύθυνοι για τον καθορισμό των ασφαλίστρων των ασφαλιστικών προγραμμάτων έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν να διατηρούν τα ασφαλιστήριά τους ενεργά, δημιουργώντας υγιείς συνθήκες. Παράλληλα, είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την παροχή κινήτρων στους πολίτες ώστε να υιοθετούν καλές και βιώσιμες πρακτικές. Για παράδειγμα, η χρήση ποδηλάτου θα μπορούσε να επιβραβεύεται με χαμηλότερα ασφάλιστρα, ενώ η τήρηση καλών πρακτικών, όπως το ετήσιο check-up, η γυμναστική και το περπάτημα, θα μπορούσε, μέσω ψηφιακών εργαλείων, να έχει θετική επίδραση στο ετήσιο κόστος των προγραμμάτων υγείας.

Τέλος, σημαντικό ρόλο θα παίξει η απλοποίηση των προϋποθέσεων και των όρων ασφάλισης. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες θα μπορούν να κατανοούν πλήρως τις καλύψεις, τις αναμονές και τις εξαιρέσεις των ασφαλιστηρίων, διευκολύνοντας την πρόσβαση και την κατανόηση των ασφαλιστικών προϊόντων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της πολιτείας και του ασφαλιστικού κλάδου για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενισχύει την ασφάλιση. Ένα τέτοιο περιβάλλον θα πρέπει να προσφέρει στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις αυξημένη προστασία, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις. Η συνεργασία αυτή θα συμβάλει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών και προσιτών ασφαλιστικών λύσεων, ενισχύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στον ασφαλιστικό θεσμό.

Πείτε μας για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και τον κρίσιμο ρόλο που έχει

Το έργο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών είναι εξαιρετικά απαιτητικό. Πρέπει να διαθέτουν εκτενή γνώση των διάφορων ασφαλιστικών προϊόντων, περιλαμβανομένων των χαρακτηριστικών, των καλύψεων και των εξαιρέσεών τους, και να μπορούν να εξηγούν τα προϊόντα στους πελάτες με σαφήνεια και ακρίβεια. Επίσης, είναι αναγκαίο να είναι ενήμεροι για τις πιο πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές και να διασφαλίζουν ότι οι πρακτικές τους συμμορφώνονται με αυτές. Πρέπει να αξιολογούν τις ανάγκες των πελατών και να προτείνουν τις κατάλληλες ασφαλιστικές λύσεις, προσαρμοσμένες στις ατομικές συνθήκες του καθενός. Επιπλέον, πρέπει να είναι ικανοί να δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες, να ακούν προσεκτικά τις ανησυχίες τους και να παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση. Συχνά εργάζονται υπό πίεση για να επιτύχουν στόχους πωλήσεων, να εξυπηρετήσουν απαιτητικούς πελάτες και να διαχειριστούν περιπτώσεις απαιτήσεων. Η διαχείριση του άγχους και της πίεσης είναι ζωτικής σημασίας. Επίσης, πρέπει να είναι δεσμευμένοι στη δια βίου μάθηση και να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα για να παραμένουν ανταγωνιστικοί και ενημερωμένοι. Οφείλουν να ενεργούν με υψηλά ηθικά πρότυπα και να διασφαλίζουν ότι οι συμβουλές τους είναι προς το συμφέρον των πελατών τους.

Ο επαγγελματικός μας ρόλος είναι πολυσυνθετικός και όπως προανέφερα ιδιαίτερα απαιτητικός γιαυτό τον λόγο ο κλάδος μας χρειάζεται την στήριξη της πολιτείας και παράλληλα την υποστήριξη των ασφαλιστικών εταιριών μέσα από σύγχρονα εργαλεία, προσιτά και "έξυπνα" ασφαλιστικά προγράμματα και πόρους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και την αποτελεσματική διαχείριση των απαιτήσεων.


IMG_8155.jpeg?mtime=20240610104037#asset:484165


Ένα μήνυμα για την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας, συναρτήσει και της δυναμικής του ασφαλιστικού κλάδου;

Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, με σημαντικές επενδύσεις και αναπτυξιακά έργα σε εξέλιξη. Ωστόσο, η ανάγκη για συνεχείς μεταρρυθμίσεις παραμένει επιτακτική. Προτεραιότητά της Πολιτείας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η μείωση της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, χρειάζονται άμεση στήριξη. Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και πόρους για την ανάπτυξη και την καινοτομία τους είναι κρίσιμης σημασίας. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν αυτές οι επιχειρήσεις, με τα εργαλεία και τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο. Με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια ισχυρότερη και πιο ανθεκτική οικονομία. Η ανάπτυξή τους θα οδηγήσει σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενίσχυση της καινοτομίας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Η συμβολή των γυναικών σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η ένταξή τους σε όλους τους τομείς της αγοράς εργασίας προσθέτει αξία και προωθεί την ισότητα. Το κράτος ωστόσο, πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η δια βίου μάθηση θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς εργασίας, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Όσον αφορά στον ασφαλιστικό κλάδο είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουμε προτεραιότητα στην ενίσχυση της διαφάνειας, της εμπιστοσύνης και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών μας. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι κρίσιμα για την κάλυψη των σύγχρονων απαιτήσεων της αγοράς και για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθεκτικού μέλλοντος για τον κλάδο μας. Η διαφάνεια είναι η βάση της εμπιστοσύνης. Η ξεκάθαρη επικοινωνία και η σαφήνεια στις διαδικασίες μας θα ενδυναμώσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των συνεργατών μας. Παράλληλα, η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα του κλάδου. Μόνο έτσι, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος θα ανθίσει, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προάγει την ανάπτυξη και την καινοτομία. Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι το μέλλον να μας βρει έτοιμους να αντιμετωπίσουμε κάθε νέα πρόκληση με αξιοπιστία και σταθερότητα.

Πάνω από όλα ωστόσο είναι, η ενότητα και η συνεργασία, αυτά είναι τα κλειδιά για την επίτευξη των στόχων μας. Ο ασφαλιστικός κλάδος, οι επιχειρήσεις, η κυβέρνηση και η κοινωνία πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Πάμε σε κάτι άλλο… ασχολείστε ενεργά με τα κοινά και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια ως Πρόεδρος της επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΕΕΑ είχατε προχωρήσει σε διάφορες δράσεις. Παράλληλα διατηρείται την θέση της ΓΓ στο Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) πραγματοποιώντας πολλές δράσεις. Μιλήστε μας για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα γενικά.

Στις 31 Οκτωβρίου 2018, με πρωτοβουλία του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, και τη δική μου, ιδρύθηκε για πρώτη φορά η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΕΕΑ. Ο βασικός στόχος της επιτροπής είναι η ενίσχυση και η ενδυνάμωση των γυναικών σε κάθε επαγγελματικό τομέα, μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που προωθούν τις ίσες ευκαιρίες. Τα χρόνια που ακολούθησαν, όλα τα μέλη της επιτροπής, σε άριστη συνεργασία με τον πρόεδρο και τα μέλη της διοικητικής επιτροπής του ΕΕΑ, εργαστήκαμε για την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών, την κατάργηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, καθώς και την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους ανθεκτικότητας. Έμφαση επίσης, δόθηκε σε δράσεις ενίσχυσης και ανάπτυξης του ψυχικού τους σθένους.

Μέσα από τις πολυάριθμες δραστηριότητές μας, όπως τα workshops και τα workgroups, ήρθαμε κοντά σε γυναίκες διαφορετικών ηλικιακών ομάδων. Αφουγκραστήκαμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους και κατανοήσαμε την αντίληψή τους για τη θέση τους στην αγορά εργασίας και τους λόγους που επηρεάζουν την ενεργή συμμετοχή τους σε αυτή. Διαπιστώσαμε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν πού μπορούν να απευθυνθούν για να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται, την κατάλληλη εκπαίδευση και τις σωστές και άμεσες απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Η δημιουργία της επιτροπής αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντική. Προσωπικά, είμαι πολύ περήφανη για όλα όσα πετύχαμε και για τη διάδραση και αλληλεπίδραση που είχαμε με τις Επιτροπές Γυναικείας Επιχειρηματικότητας των Επιμελητηρίων όλης της Ελλάδας. Αισθάνομαι αισιόδοξη που η επιτροπή συνεχίζει με νέα σύνθεση και την ίδια δημιουργική διάθεση το σπουδαίο της έργο.

Παράλληλα, ζητήματα όπως η εξίσωση των αμοιβών, η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, η είσοδος των γυναικών στην αγορά εργασίας σε μεγαλύτερη ηλικία, και η ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων, μας απασχολούν και στο Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών. Μέλη του είναι τα Επιμελητήρια Ελλάδας, καθώς και σύλλογοι και φορείς με τους ίδιους στόχους. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις για την συμπερίληψη και τη δικτύωση των γυναικών, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων (upskilling, reskilling) με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών των γυναικών στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς, ανακοινώνουμε και υλοποιούμε προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας και υποστηρίζουμε γυναίκες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο επιχειρείν.

Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν τον σεβασμό και τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς, στην πολιτική σκηνή, στο επιχειρείν, και σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής.

Όλοι οι φορείς, πολιτεία και κοινωνία, χρειάζεται να αναλάβουμε δράσεις ώστε να μειωθούν τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την εξέλιξη των γυναικών. Η εξάλειψη των ανισοτήτων σε κάθε επίπεδο πρέπει να είναι στόχος όλων μας, και αυτό αφορά όλη την Ελλάδα, όχι μόνο την πρωτεύουσα. Χρειάζεται σωστή καθοδήγηση, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και κεφάλαια, και συνεχή δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ενδυνάμωση των γυναικών πρέπει να είναι η βασική μας προτεραιότητα. Οι γυναίκες χρειάζεται να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους, αφού μόνο έτσι θα ελαχιστοποιήσουν ή και θα μηδενίσουν κάθε φόβο που τις κρατά μακριά από την εκπλήρωση των ονείρων τους.

* Η Χριστίνα Φυτέα είναι κάτοχος Πανεπιστημιακού τίτλου στην Βιομηχανική Ψυχολογία, έχει ολοκληρώσει σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα του ασφαλιστικού κλάδου αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας από αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς φορείς, παράλληλα εκπαιδεύεται και εξειδικεύεται συνεχώς παρακολουθώντας τις νέες τάσεις της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και του επιχειρείν (High Executive Education). Συμμετέχει σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια. Μιλά αγγλικά και γαλλικά. Είναι Γενική Γραμματέας του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (2018-2023), υπήρξε μέλος του Δ.Σ του Πανελληνίου Συνδέσμου Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων από το 2017 έως το 2019. Είναι παντρεμένη με τον Θάνο Ψιμάρα και είναι μητέρα δύο παιδιών.


IMG_8154.jpeg?mtime=20240610104056#asset:484166... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr