NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Μαθήματα Time Management από το Αυτοκίνητο του Steve Jobs

Μαθήματα Time Management από το Αυτοκίνητο του Steve Jobs

Μία εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική για να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου.

Έχετε ακούσει εκείνη την παράξενη και αστεία ιστορία όπου ο Steve Jobs οδηγούσε το αυτοκίνητό του, μία ασημί Mercedes SL55 AMG, χωρίς πινακίδες στα πιο ώριμα χρόνια του; Κάποιοι λένε ότι το έκανε γιατί δεν ήθελε να μπορούν να τον παρακολουθούν, άλλοι γιατί δεν ήθελε να του κόβουν συνέχεια κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα ενώ η κόρη του είχε πει ότι είναι ένας τρόπος του μπαμπά, να κάνει επανάσταση.

Οι θεωρίες αυτές καλά κρατούσαν μέχρι που βρέθηκε ο Jon Callas, ένας πρώην εργαζόμενος στην Apple και έλυσε το μυστήριο. Πρακτικά, εξήγησε ο Jon, ο Steve Jobs βρήκε ένα κενό στη νομοθεσία της Καλιφόρνια που έλεγε πως κάθε ιδιοκτήτης καινούριου αυτοκινήτου έχει περιθώριο 6 μηνών μέχρι να βγάλει πινακίδες. Οπότε τι έκανε; Είχε κανονίσει με την εταιρεία leasing κάθε 6 μήνες να γίνεται αντικατάσταση στη μία ασημί Mercedes με μία καινούρια, ολόιδια. Καλό; 

Παράθεση - epixeiro.gr

Δημιούργησε πλεονάσματα χρόνου και όχι χρέη

Πολλά υπάρχουν για να σχολιάσει κανείς σε αυτό το περιστατικό, όμως χρησιμότερο είναι να δούμε τι μπορούμε να μάθουμε από αυτήν την ιστορία. Το αναφέρω γιατί στην πραγματικότητα ο  Steve Jobs δημιουργούσε χρόνο για τον εαυτό του. Τι εννοώ; Ότι υπάρχουν πολλές κατηγοριοποιήσεις των δραστηριοτήτων μας όμως μία που μπορεί να βοηθήσει πολύ στην παραγωγικότητα και τη διαχείριση του χρόνου, είναι η εξής:

  1. Δραστηριότητες που σου δημιουργούν πλεόνασμα χρόνου.
  2. Δραστηριότητες που σου δημιουργούν χρέος χρόνου.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι δραστηριότητες τις οποίες κάνεις σήμερα και σου “σώνουν” χρόνο στο μέλλον, ενώ στη δεύτερη ανήκουν δράσεις που κάνεις σήμερα και με το που τις κάνεις, είναι βέβαιο ότι έχεις δημιουργήσει μία υποχρέωση που θα σου πάρει χρόνο στο μέλλον.

Φυσικά δεν αναφέρω τα παραπάνω εννοώντας πως οι δραστηριότητες που δημιουργούν χρονικά χρέη είναι όλες κακές. Αυτό που θέλω να τονίσω όμως είναι η ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας και στα χρέη που δημιουργούμε. Σε κάθε email ή μήνυμα που απαντάς, δημιουργείς ένα μικρό χρέος το οποίο θα πρέπει να αποπληρώσεις στο μέλλον. Για παράδειγμα έχω αυτό το κανάλι στο YouTube και επιθυμώ να έχω μία ζωντανή κοινότητα η οποία σχολιάζει τα video και μοιράζεται χρήσιμες πληροφορίες. Τι επιλογή έκανα; Να απαντώ σε όλα τα σχόλια για τα οποία θα μπορούσα να πω κάτι. Αυτή η επιλογή είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα δραστηριότητας που δημιουργεί χρέη χρόνου για το μέλλον. Κάθε σχόλιο που απαντώ δημιουργεί την ανάγκη να δώσω χρόνο στο μέλλον για να ελέγξω αν υπήρχε κάποια απάντηση στην οποία πρέπει να ανταποκριθώ ξανά κ.ο.κ. Είναι κακό αυτό; Όχι φυσικά αλλά είναι καλό να το γνωρίζω και να έχω “φωτίσει” το γεγονός ότι συμβαίνει.

Με το γραφείο που με εκπροσωπεί στις συνεργασίες μου με τις εταιρείες από την αρχή κάναμε κάτι το οποίο μας δημιούργησε πλεόνασμα χρόνου… Φτιάξαμε 4 βιογραφικά. Ένα mini βιογραφικό στα ελληνικά και στα αγγλικά και ένα εκτεταμένο στα ελληνικά και στα αγγλικά. Τα αποθήκευσε η γραμματέας σε ένα φάκελο και όταν κάποιος πελάτης θελήσει να μάθει περισσότερα για μένα, τα πάντα είναι έτοιμα και σε απόσταση τριών κλικ.

Σκέψου και προσπάθησε να δημιουργήσεις χρόνο με το να βρίσκεις συστήματα που δε δημιουργούν “χρέη”. Αν το πρόγραμμα σου και η ζωή σου είναι γεμάτη με τις δραστηριότητες της δεύτερης κατηγορίας, δεν έχει σημασία πόσο σκληρά θα δουλέψεις γιατί η όλη παραγωγικότητα σου θα μάχεται να καλύψει τις τρύπες του παρελθόντος. Δούλεψε σκληρά, αλλά προσπάθησε να ψάξεις κάθε δυνατό τρόπο για να δημιουργήσεις χρονικά πλεονάσματα. Όλοι έχουμε διαθέσιμες 24 ώρες τη μέρα αλλά ο τρόπος που τις χρησιμοποιούμε κάνει όλη τη διαφορά.

Εις το επανιδείν.  

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr