NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Ηγέτης VS Manager

Ηγέτης VS Manager

Διαφορές ανάμεσα στους ηγέτες και στους managers.

Αν και οι διαφορές ανάμεσα στους ηγέτες και στους managers είναι χαώδης, πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν αυτές τις δύο έννοιες.

Ο Τζον Μάξγουελ στο βιβλίο του οι 21 απαράβατοι Νόμοι της ηγεσίας αναφέρει κατά λέξη ότι" το μοναδικό μέτρο της ηγεσίας είναι η επιρροή . Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο."

Για να ξεκαθαρίσουμε εδώ κάτι, όταν λέμε επιρροή εννοούμε την ικανότητα να επηρεάσεις κάποιον να κάνει αυτό που θέλεις κάνοντάς τον να θέλει πρώτα απ' όλα ο ίδιος να το κάνει.

Αυτή είναι η επιρροή του ηγέτη.

Ένας μάνατζερ που δεν είναι ηγέτης, βάζει τους υφισταμένους του να κάνουν αυτό που θέλει όχι λόγω επιρροής αλλά λόγω υψηλότερες θέσης.

Παράθεση - epixeiro.gr

Ο ηγέτης “τραβάει” τους ανθρώπους μαζί του ενώ προχωράει πρώτος ενώ ο manager “σπρώχνει” τους ανθρώπους από την τελευταία θέση

Ένας ηγέτης έχει ένα τεράστιο όραμα που στα αυτιά των περισσοτέρων ανθρώπων ακούγεται τρελό. Το όραμά του χωράει χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι λόγω της επιρροής του τον ακολουθούν. Ένας μάνατζερ από την άλλη πλευρά είναι καλός στην οργάνωση, στο στήσιμο πλάνων κλπ.

Για μία από τις μεγαλύτερες μορφές στην παγκόσμια κοινότητα του μπάσκετ, ο Μάικλ Τζόρνταν, λέγεται ότι οι ηγετικές του ικανότητες ξεπερνούσαν ακόμα και τις ικανότητές του μέσα στο γήπεδο.

Και αυτό ίσως αποδεικνύεται βλέποντας πρώτα απ' όλα την επιρροή που έχει πάνω σε όλο το άθλημα, τους παίκτες που ακολούθησαν μετά από εκείνον που τον είχαν ως παράδειγμα προς μίμηση αλλά και στην τεράστια επιτυχία του στις επιχειρήσεις μετά που “έκλεισε” την καριέρα του.

Ένας πραγματικός ηγέτης παραμένει ηγέτης με ότι και να ασχοληθεί.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την διαφορά μεταξύ management και ηγεσίας πάμε να δούμε μερικές σημαντικές διαφορές.

  1. Ο ηγέτης εμπνέει ανθρώπους, ο μάνατζερ διαχειρίζεται ανθρώπινο δυναμικό.
  2. Ο ηγέτης είναι καλός με τους ανθρώπους, ο μάνατζερ είναι καλός με τους αριθμούς.
  3. Ο ηγέτης δείχνει το δρόμο σε άγνωστα μονοπάτια, ο μάνατζερ είναι καλός στο να οδηγεί προς τα εκεί που του έχει δείξει ο ηγέτης.
  4. Ο ηγέτης πρωτοπορεί ενώ ο manager διοικεί.
  5. Ένας ηγέτης αναπτύσσει άλλους ηγέτες ενώ ένας manager αναπτύσσει υπαλλήλους.
  6. Ένας ηγέτης παίρνει ρίσκα ενώ ένας μάνατζερ πάει by the book.
  7. Ένας ηγέτης σε κάθε πρόβλημα βλέπει μία ευκαιρία ενώ ένας μάνατζερ προσπαθεί να μειώσει το αντίκτυπο ενός προβλήματος.
  8. Ένας ηγέτης δίνει ευθύνες για να μεγαλώσει τους άλλους ενώ ένας μάνατζερ απλά αναθέτει εργασίες.
  9. Ένας ηγέτης δεν δέχεται ποτέ την στασιμότητα σε αντίθεση με έναν manager την αποδέχεται.

Θα μπορούσα να γράψω πάνω από 100 διαφορές ακόμα αλλά αυτές είναι από τις πιο σημαντικές.

Ο ηγέτης είναι απαραίτητος σε οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων προκειμένου να υπάρξει πρόοδος.

Οι ηγετικές ικανότητες αναπτύσσονται και ο βαθμός ηγεσίας σου μπορεί να μεγαλώσει άμα δουλέψεις σκληρά στο να βελτιωθείς.

Αν θέλεις να σε ακολουθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, να ασκείς επιρροή, να χτίσεις κάτι μεγαλοπρεπές και να ελκύσεις άλλους ηγέτες ξεκίνα να δουλεύεις πάνω στον εαυτό σου από τώρα.

Κανένας ηγέτης δεν θα ακολουθήσει έναν άλλο με χαμηλότερο βαθμό ηγεσίας από εκείνον και κανένας άνθρωπος δεν θα ακολουθήσει κάποιον που δεν μπορεί να τον εμπνεύσει.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr