NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

InAccel: Επιταχυντές εφαρμογών στο cloud, με επένδυση 500.000 ευρώ από την Marathon VC [Συνέντευξη]

InAccel: Επιταχυντές εφαρμογών στο cloud, με επένδυση 500.000 ευρώ από την Marathon VC [Συνέντευξη]
Φωτογραφία: Χριστόφορος Κάχρης, Ιωάννης Σταμέλος, Ηλίας Κορομηλάς

Με αφορμή την πρόσφατη επένδυση από την Marathon Venture Capital, ο Χριστόφορος Κάχρης, CEO και co-founder της InAccel, μας μιλάει για το πως η τελευταία βοηθάει τις εταιρείες να αυξήσουν την απόδοση των εφαρμογών τους και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας στο cloud, παρέχοντας έτοιμες βιβλιοθήκες για επιταχυντές.

Μιλήστε μας για την εταιρεία σας, από ποιους αποτελείται και πως ξεκινήσατε.

Η InAccel δημιουργήθηκε από την ανάγκη που υπάρχει σήμερα στις επιχειρήσεις για ταχύτερη επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. Νέες εφαρμογές, όπως η ανάλυση μεγάλων δεδομένων και η μηχανική μάθηση, έχουν τεράστιες απαιτήσεις σε υπολογιστικούς πόρους και δημιουργούν προκλήσεις στους διαχειριστές υπολογιστικών κέντρων.

Μια ανερχόμενη λύση είναι μερικά υπολογιστικά φορτία να εκτελούνται σε ειδικά ψηφιακά κυκλώματα που έχουν σχεδιαστεί ακριβώς για αυτό το σκοπό. Τα ιδρυτικά μέλη της εταιρίας (Δρ. Χριστόφορος Κάχρης, Ηλίας Κορομηλάς και Ιωάννης Σταμέλος) έχουν μεγάλη εμπειρία στη σχεδίαση ειδικών ψηφιακών κυκλωμάτων για εφαρμογές όπως η μηχανική μάθηση.

Ενδεικτικά, ήμουν από τους πρώτους που είχαν δημοσιεύσει το 2013 σχετικό άρθρο στην επιστημονική κοινότητα για την ανάγκη που υπάρχει οι επιταχυντές (hardware accelerators) να ενσωματωθούν στα κέντρα δεδομένων για την επιτάχυνση εφαρμογών νέφους, και που είχαν δραστηριοποιηθεί σε αυτό τον τομέα σε ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Πρόσφατα, μεγάλες εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες νέφους, όπως οι Amazon, IBM, Intel και Alibaba, ξεκίνησαν να διαθέτουν προς ενοικίαση, μέσω των δημόσιων υπηρεσιών cloud τους, πλατφόρμες με κυκλώματα επιταχυντών (hardware accelerators – FPGAs) που μπορούσαν να προγραμματιστούν για ειδικές εφαρμογές. Όμως, υπήρχε έλλειψη στην αγορά των κατάλληλων βιβλιοθηκών ώστε να αξιοποιηθούν αυτοί οι επιταχυντές για ευρέως διαδεδομένες εφαρμογές, όπως η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, η μηχανική μάθηση και οι βάσεις δεδομένων.

Η εταιρεία InAccel καλύπτει ακριβώς αυτό το κενό, παρέχοντας έτοιμες βιβλιοθήκες για επιταχυντές (FPGAs) στο νέφος, βοηθώντας τις εταιρείες να αυξήσουν την απόδοση των εφαρμογών τους και παράλληλα να μειώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας στο νέφος, το οποίο εξαρτάται άμεσα από το χρόνο χρήσης των πόρων.

Σε ποιος απευθύνεται η InAccel και ποιο είναι το πλεονέκτημα σας απέναντι στον ανταγωνισμό;

Η InAccel απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν απαιτητικές και χρονοβόρες εφαρμογές και θέλουν να αυξήσουν την ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων χωρίς να θυσιάσουν την ευελιξία και χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν τις εφαρμογές τους. Ενδεικτικά, ένα από τα προϊόντα που προσφέρουμε για επιτάχυνση της μηχανικής μάθησης στην ευρέως διαδεδομένη πλατφόρμα Spark, μπορεί να πετύχει περίπου τρεις φορές ταχύτερη επεξεργασία σε σχέση με τους τυπικούς επεξεργαστές και τέσσερις φορές χαμηλότερο κόστος χρήσης στο νέφος.

Το βασικότερο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εταιρίες που ξεκίνησαν πρόσφατα να δραστηριοποιούνται στο χώρο, είναι ότι η InAccel προσφέρει έτοιμες λύσεις χωρίς καμιά αλλαγή στις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται, καθώς επίσης και ότι μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένες και ευέλικτες λύσεις σε επιχειρήσεις που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες για επιτάχυνση των εφαρμογών τους (customized solutions).

Παράθεση - epixeiro.gr

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πάρα πολύ ανταγωνιστική στον τομέα την τεχνολογίας

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Marathon Venture Capital χρηματοδότησε την InAccel με 500.000 ευρώ. Πως σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε τα συγκεκριμένα κεφάλαια;

Η συνεργασία με την Marathon Venture Capital είναι στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο γιατί παρέχουν την χρηματοδότηση αλλά και γιατί, μέσω της πολύχρονης εμπειρίας τους σε αυτόν το χώρο, βοηθούν καταλυτικά στην διεθνή ανάπτυξη της εταιρίας.

Τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της εταιρίας διεθνώς, ώστε να γίνει η πρώτη επιλογή για εταιρείες που θέλουν να αυξήσουν την απόδοση των συστημάτων για μηχανική μάθηση και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων. Επίσης, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την πρόσληψη ταλαντούχων μηχανικών και προγραμματιστών, για την ανάπτυξη του marketing καθώς επίσης και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Μιλήστε μας για το Ιnvent ICT, την θερμοκοιτίδα από την οποία η εταιρεία σας έχει «αποφοιτήσει».

Η ιδρυτική ομάδα είχε την ευκαιρία να πάρει μέρος στον πρώτο γύρο του InventICT και να επωφεληθεί από όλες τις υπηρεσίες που παρέχει αυτό για την μετατροπή μια ερευνητικής ιδέας σε εμπορικό προϊόν. Το κυριότερο πλεονέκτημα είναι ότι σε βοηθάει να αλλάξεις τρόπο σκέψης και να σε μυήσει στα πρώτα βήματα της επιχειρηματικότητας. Η συμμετοχή μας σε σχετικά συνεδρία, παρουσιάσεις σε επενδυτικά σχήματα καθώς και το εξειδικευμένο mentoring που προσφέρεται είναι πολύ σημαντικά για τα πρώτα βήματα στην υλοποίηση της μετάβασης από το ερευνητικό περιβάλλον στο επιχειρηματικό.

Έχετε λάβει μέρος στο GSMΑ Mobile World Congress 2018 και στην Arch Summit 2018. Η εμπειρία σας από τα συγκεκριμένα event;

Τα συγκεκριμένα συνέδρια μας έδωσαν την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας στο εξωτερικό σε ένα από τα μεγαλύτερα συνεδρία τεχνολογίας για τις κινητές τηλεπικοινωνίες και να κάνουμε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις με πιθανούς πελάτες που ενδιαφέρονταν να αυξήσουν την απόδοση των εφαρμογών τους. Η συμμετοχή σε τέτοια συνεδρία είναι καταλυτική για να μπορέσεις να δεις την αντίδραση των πιθανών πελατών και να αξιοποιήσεις τις συζητήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των υπηρεσιών. 

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική και να εξάγει ακόμη περισσότερη τεχνολογία; Τι πιστεύετε πως θα πρέπει να αλλάξει στην χώρα μας για να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος;

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πάρα πολύ ανταγωνιστική στον τομέα την τεχνολογίας, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι ουσιαστικά βαθιά γνώση σε τεχνολογικούς τομείς, όραμα και φαντασία. Τα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία της χώρας μας παρέχουν πολύ υψηλού επιπέδου μόρφωση στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας και αυτό είναι το πιο σημαντικό για την ανάπτυξη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Φυσικά, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα θα βοηθούσε πολύ στην διευκόλυνση της ανάδειξης περισσοτέρων εταιρειών τεχνολογίας. Ενδεικτικά, η υψηλή φορολογία, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, το μη σταθερό νομοθετικό πλαίσιο και η χρονοβόρα γραφειοκρατία είναι τα κυριότερα θέματα που, αν βελτιωθούν, θα βοηθούσαν πολύ στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας εταιρειών τεχνολογίας.

Η ομάδα της InAccel αποτελείται από απόφοιτους και ερευνητές ελληνικών πανεπιστημίων. Ποια η γνώμη σας για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας; Προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια για την παραγωγή καινοτόμων προτάσεων;

Πιστεύουμε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρα μας παρέχει υψηλού επιπέδου γνώσεις, τουλάχιστον στο τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών που γνωρίζουμε. Αυτό που ίσως λείπει είναι η έλλειψη εκπαίδευσης σε τομείς όπως η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων (π.χ. προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, επιχειρηματικότητα κτλ). Ιδανικά, κάτι που θα ήταν πολύ χρήσιμο θα ήταν η σύνδεση και η στενότερη επαφή των τεχνολογικών ιδρυμάτων με τα τμήματα οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, αν υπήρχε μεγαλύτερη σύνδεση φοιτητών από τεχνολογικά ιδρύματα, για παράδειγμα πληροφορικής που είναι πάρα πολύ καταρτισμένοι σε θέματα πληροφορικής, με φοιτητές από σχολές οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων, που έχουν πολλές καλές γνώσεις marketing και management, θα βοηθούσε να σχηματιστούν πολύ δυνατές επιχειρηματικές ομάδες. Πολλές φόρες ένας μηχανικός μπορεί να έχει αναπτύξει μια πολύ καινοτόμο μέθοδο ή προϊόν και να μην ξέρει πως να το αξιοποιήσει εμπορικά ή ένας πολύ καταρτισμένος νέος ή νέα με οικονομικές σπουδές να ψάχνει μια καινοτόμο ιδέα για να την αξιοποιήσει εμπορικά. Η σύνδεση αυτών των δύο δίνει συνήθως τα καλύτερα αποτελέσματα.

Τι νεότερο μπορούμε να περιμένουμε από την InAccel στο σύντομο μέλλον;

Η InAccel είναι από τις πρώτες εταιρείες που παρέχουν έτοιμες λύσεις για την επιτάχυνση εφαρμογών μηχανικής μάθησης σε τεχνολογίες νέφους (acceleration-as-a-service). Μέσω της πρόσφατης χρηματοδότησης σκοπεύουμε σύντομα να αυξήσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουμε, να αναπτύξουμε το πελατολόγιο μας και ελπίζουμε σύντομα να προσφέρουμε τα προϊόντα μας σε μεγάλους πελάτες που δραστηριοποιούνται σε τεχνολογίες νέφους. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr