NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Το περισκόπιο του Οκτωβρίου σε θέσεις πλοήγησης και αναγνώρισης

Το περισκόπιο του Οκτωβρίου σε θέσεις πλοήγησης και αναγνώρισης

Διένυσε μερικά μίλια και από την Ύδρα, το Περισκόπιο κατέπλευσε απαρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα. Παρακολούθησε τα δρώμενα της ασφαλιστικής αγοράς από ένα σημείο με καθαρή ορατότητα. Πλοηγήθηκε και έκανε αρκετές αναγνωριστικές πορείες. Κατέγραψε πολλά μηνύματα, μεταφέρει τα πιο χαρακτηριστικά.

Ο Οκτώβριος, ο μήνας της σποράς, δεν έδωσε βροχές για τους αγρότες. Έφερε, όμως, βροχή δηλώσεων γύρω από τις αγροτικές ασφαλίσεις. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, έδωσε το στίγμα των προθέσεων του υπουργείου, φέρνοντας στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών να συνεργαστούν για πρόσθετες καλύψεις στην αγροτική ασφάλιση. Το ζητούμενο είναι οι έγκαιρες αποζημιώσεις. Όλοι τα ρίχνουν στον ΕΛΓΑ. Μέχρι τώρα, όμως, δεν έχει σχεδιαστεί η φόρμουλα. Βρέχει λόγια, ας ελπίσουμε να μην φτάσουμε σε φαινόμενα «χαλαζόπτωσης».

Μας λένε ότι ο ΕΛΓΑ καθυστερεί να αποζημιώσει, αντίθετα οι ασφαλιστικές τα ακουμπάνε στην ώρα τους. Ουδεμία αντίρρηση. Τι καλύπτουν, όμως και με τι όρους; Κάτι άκουσε το epixeio.gr για απαλλαγές 40% και εξαιρέσεις στην ασφάλιση ιχθυοκαλλιεργειών; Βρέχει λόγια και εδώ, μήπως να ανοίξουμε καμιά ομπρέλα να προστατευτούμε καλύτερα;

Ο Οκτώβριος δεν είχε έντονα καιρικά φαινόμενα, βρέθηκε όμως πολύ ψηλά στην ατζέντα του μήνα από το υπουργείο Ενέργειας, το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Το θέμα έκανε πάταγο. Όλοι μιλάνε για κλιματική αλλαγή για τους τρόπους πρόληψης, αντιμετώπισης. Οι τάσεις έρχονται από την Ευρώπη. Χιλιάδες πρόωροι θάνατοι από την μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Ευρώπη μας καλεί να διαμορφώσουμε συστήματα και επιχειρηματικά μοντέλα που να ενθαρρύνουν την πρόληψη. Έχουν πάρει θέσεις οι ασφαλιστικές που λένε ότι θέλουν να επικεντρωθούν στην πρόληψη για να μειώσουν τις αποζημιώσεις τους;

Αλλά, επειδή, μέσα στο μήνα αυτό, ακούσαμε πολλά για τεχνολογία που βοηθά στην πρόληψη, το πήγαμε και εμείς λίγο παραπέρα, μιλήσαμε, και αρχίσαμε να σκαλίζουμε...

...Oops, παρά λίγο να χάσουμε τον προσανατολισμό... αμέσως όμως καταλάβαμε καλά τι είναι πρόληψη, όταν συγκρίναμε ότι έτρεξε το μήνα αυτό σε επίπεδο πρόληψης στο εξωτερικό. Διαφορές υπάρχουν με την Ελλάδα, ομοιότητες όχι (κακό αυτό). Καταλάβαμε τι σημαίνει πραγματικά πρόληψη, βλέποντας πολλά έργα τα οποία έχουν πολύ μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.

Έσπειρε μέσα στον Οκτώβριο και να πάει να θερίσει καρπούς η ΑΧΑ Ασφαλιστική. Έβγαλε νέες υπηρεσίες για την υγεία και την περιουσία. Βρίσκεται στις επάλξεις, είναι έτοιμη να αποζημιώσει τις ζημιές σε χρόνο που δεν θα την ξεπερνά κανείς. Στην πρώτη γραμμή του μετώπου και στην πρόληψη. Πρώτη στις δηλώσεις στο συνέδριο του Economist για την κλιματική αλλαγή και τις ενέργειες για την πρόληψη.

Δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ποιος είναι ο πρώτος στο τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ασφάλισης. Η anytime, με την νέα της ταυτότητα και με τέσσερα νέα χρώματα, μπλε, κίτρινο, γαλάζιο, μοβ, θέλει να εντυπωσιάσει και να μπει σε κάθε σπίτι. Και αυτή μετά την ΑΧΑ στην πρόληψη στοχεύει σε έναν κόσμο με περισσότερη ασφάλεια και λιγότερη ασφάλιση.

Κάτι σαν να βλέπει το Περισκόπιο στην υπόλοιπη αγορά. Η ορατότητα ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη αλλά έχει πάει πάνω από ασφαλιστικές που αλλάζουν τα στρατηγικά τους σχέδια. Μία μικρή ψάχνει για επενδυτή. Κάποια άλλη ακούγεται ότι εξαγοράστηκε για να μεγαλώσει. Με πόσες θα μπορούσε να τα βρει η Vienna Insurance Group; Για όσους δεν γνωρίζουν, η VIG είναι μία γερή ασφαλιστική που έχει «χτίσει» σε Κεντρική – Ανατολική Ευρώπη, στην Βαλτική και Βαλκάνια. Δεν θα ξεκινήσει το φλερτ και με την Ελλάδα;

H Interamerican αλλάζει τις δομές της. Αλλάζουν οι καιροί. Οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν και το εργασιακό περιβάλλον. Κάποιοι γκρινιάζουν. Καλή η επιλογή των Ολλανδών, το μέλλον θα το δείξει.

Και να που το Περισκόπιο της Ύδρας πρόλαβε να τα δει όλα πριν βγουν στην φορά. Ανακοινώθηκε στις 14 Οκτωβρίου: H ERGO ασφαλιστική αποκτά τις μετοχές της DAS Hellaς, ασφαλιστική εταιρεία νομικής προστασίας. Ισχυροποιείται, έτσι, η ERGO μας είπε διευθύνων σύμβουλος της ERGO κος Θεόδωρος Κοκκάλας. Το τελευταίο διάστημα ακούσαμε έχασε μερίδια αγορά η DAS. Που πήγαν αυτά τα μερίδια;

Είναι σίγουρα ότι ισχυροποιείται η αγορά μόνο με εξαγορές; Και οι πωλήσεις τότε τι ρόλο παίζουν; Ανάπτυξη της αγοράς δεν μπορεί να έλθει με ευχές, χωρίς να αυξηθούν οι πωλήσεις.

Χρειάζεται σταθερός βηματισμός και συνδυασμός. Την ίδια ημέρα, στις 14 Οκτωβρίου, η Interlife Ασφαλιστική ανακοίνωσε την ίδρυση του ΤΕΑ Interlife. Tο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα απαρτίζεται από 3 μέλη του Δ.Σ. της Interlife, έναν υπάλληλο και ένα ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.

Μήνας ορόσημο για τον Σύνδεσμο Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ). Μετά από τόσες αναταραχές, πέτυχαν την πολυπόθητη ένωση. Η ετήσια εκδήλωση τους είχε μεγάλη επιτυχία. Το οφείλουν στο ομαδικό πνεύμα και στην συναδελφικότητα του προέδρου τους κου Μιχάλη Τζωρτζωρή. Έχουν όμως και οι μεσίτες τα θεματάκια με την Οδηγία IDD. Έχουμε μπερδέψει το ποιοι είναι Ασφαλιστικοί Πράκτορες και ποιοι είναι Μεσίτες.

Και να λίγες ημέρες αργότερα πριν κλείσει ο μήνας και το συνέδριο του ΠΣΑΣ. Ήταν και αυτό ένα συνέδριο επιτυχημένο. Να αναμένουμε εξελίξεις;

Το βαρύ πυροβολικό της χώρας παίρνει θέση. Τον Οκτώβριο μπήκε μπρος η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους θα μείνουν, κάποιοι θα βγουν εκτός. Λένε ότι το θέμα θα έχει κλείσει στις αρχές του έτους. Έχει ενδιαφέρον το αντίτιμο και οι όροι του bancassurance. Η πώληση θα σημάνει και αλλαγές στον χάρτη της αγοράς.

Και μπαίνουμε στον Νοέμβριο με νέες προσδοκίες: Στις 11 Νοεμβρίου είναι η γιορτή της Ιδιωτικής Ασφάλισης όπου η ΕΑΕΕ θα παρουσιάσει μελέτη με τίτλο «το Αποτύπωμα της Ιδιωτικής Ασφάλισης» και έρχεται και το «προφίλ» του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr