NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Ξέχνα τα ανοικτού τύπου γραφεία: Σειρά έχει το δικό σου γραφείο

Ξέχνα τα ανοικτού τύπου γραφεία: Σειρά έχει το δικό σου γραφείο

Στην εποχή της τηλεργασίας, του «μένουμε σπίτι» και του «μένουμε ασφαλείς», κάθε στέλεχος μιας εταιρείας που έχει κληθεί να εργαστεί εξ αποστάσεως, για μια περίοδο που δεν ξέρουμε πότε θα φτάσει στο τέλος της, έχει αποκτήσει την ευκαιρία - ή την πολυτέλεια, αν θέλετε - να «στήσει» τον χώρο εργασίας του όπως εκείνος επιθυμεί.

Ναι, η τηλεργασία έχει διάφορες θετικές και διάφορες συζητήσιμες «πτυχές». Δεν είναι πανάκεια για όλα, μπορεί να «θολώσει» τα όρια μεταξύ προσωπικού χρόνου και εργασίας, μπορεί να αποτελέσει ακόμη και πλήγμα για την κοινωνική ζωή του εργαζομένου. Υπάρχει όμως ένα σημείο που για τους περισσότερους είναι εξαιρετικά θετικό: το γραφείο και η ελευθερία που έχει κάποιος να κάνει ότι θέλει με αυτό.

Τα ανοικτού τύπου γραφεία αποτέλεσαν ένα ισχυρό trend των τελευταίων ετών. Σε αυτά, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν τον δικό τους χώρο, αλλά βρίσκονται στο ίδιο σημείο, με όλους τους συναδέλφους τους, χωρίς πολλά διαχωριστικά, χωρίς το δικό τους απόλυτα προσωπικά γραφείο. Και είναι σαφή τα προβλήματα και οι δυσκολίες που ήρθαν μαζί με όλα αυτά στην εποχή της πανδημίας, που αποτελούν ακόμη και «ό,τι χειρότερο έχει σκεφτεί ο ανθρώπινος νους».

Δουλεύοντας από το σπίτι, ο εργαζόμενος μπορεί να διαμορφώσει όπως εκείνος θέλει τον χώρο του, με τα δικά του συστήματα, το δικό του hardware, ακόμη και τον δικό του τρόπο που θα παραμετροποιήσει τον υπολογιστή και το software αυτού (τηρουμένων των αναγκών που υπάρχουν αλλά και των μέτρων/διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν). Μπορεί να κάνει τις επιλογές που θέλει, που φυσικά δεν θα του χρησιμεύσουν μόνο για την εργασία αλλά ακόμη και για διασκέδαση.

Κάνοντας την αρχή από τις οθόνες, Και ναι, αυτές είναι πολλές, πρέπει να είναι «τις». Όταν κάποιος εργάζεται από το σπίτι, όχι μόνο είναι πιο εύκολο να έχει πολλαπλές οθόνες, αλλά ενδεχομένως θα τις χρειαστεί κιόλας. Και αυτό γιατί με την αλλαγή των διαδικασιών και η «μεταφορά» όλων των στελεχών μιας εταιρείας από το γραφείο στο σπίτι, ενδέχεται να απαιτείται κάποιος να έχει 3 και 4 παράθυρα συνεχώς ανοικτά και μπροστά του, για τις διάφορες παράλληλες εργασίες που ζητούνται (μαζί με την επικοινωνία), κάτι που με μια οθόνη είναι υπερβολικά δύσκολο.

Οι πολλαπλές οθόνες ίσως αποτελούσαν κάποτε ένα χαρακτηριστικό που εντοπιζόταν κυρίως στα συστήματα των gamers - ή κάποιων στελεχών που είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τη σχετική επένδυση. Αυτή τη στιγμή, έχουν γίνει τόσο προσιτές (και λεπτές), που με 100-150 ευρώ έκαστη μπορεί κάποιος να αποκτήσει 2 ή 3 από αυτές. Σε συνδυασμό με μια βάση - που το κόστος της κυμαίνεται γύρω στα 50 ευρώ - μπορεί να έχει μπροστά του όλα τα ανοικτά παράθυρα που επιθυμεί, κινώντας τα από τη μια άκρη στην άλλη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι υπολογιστές πενταετίας είναι σε θέση να «σηκώσουν» δύο οθόνες καλής ανάλυσης χωρίς προβλήματα, διαθέτοντας και τις απαραίτητες θύρες. Και αν αυτές δεν υπάρχουν, τότε συνήθως αρκεί ένας αντάπτορας χαμηλού κόστους για να πραγματοποιηθεί η σύνδεση. Άλλωστε, είναι σημαντικό πριν από κάθε αγορά να ελέγχονται οι συνδέσεις και οι ενδεχόμενοι αντάπτορες που απαιτούνται. Τέλος, η εμπειρία μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με εφαρμογές όπως τα Wallpaper Engine και Aquasnap.

Ένα δεύτερο σημαντικό υποσύστημα είναι το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Αυτά πάνε μαζί, γιατί αποτελούν τον τρόπο που επικοινωνεί κάποιος με τον υπολογιστή του, τον τρόπο με τον οποίο εισάγει δεδομένα και αλληλεπιδρά. Και είναι σίγουρα από εκείνα τα περιφερειακά στα οποία μια επιχείρηση δεν δίνει και πολύ μεγάλη σημασία. Δεν θα επενδύσουν πολλές επιχειρήσεις σε πανάκριβα πληκτρολόγια και ποντίκια για το προσωπικό τους. Και αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο.

Εντούτοις, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι είναι επένδυση. Εάν κάποιος εργάζεται 8 ώρες στον υπολογιστή του, βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με αυτά. Πατάει συνεχώς μερικά πλαστικά πλήκτρα και έχει όλη μέρα στο χέρι του ένα ποντίκι. Και ένα ποντίκι και πληκτρολόγιο που ταιριάζει στις ανάγκες και τα... χέρια του, μπορεί να βελτιώσει κατακόρυφα την απόδυση του (αλλά και τη διάθεση να συνεχίσει να αλληλεπιδρά με αυτά).

Και φυσικά, δεν απαιτείται να είναι πανάκριβα για να φέρουν εις πέρας τις απαιτούμενες εργασίες και να ταιριάζουν στον χρήστη, αφού υπάρχει μια πληθώρα επιλογών, από διάφορες εταιρείες και για ποικίλα budget. Βέβαια, χαρακτηριστικά όπως η ασύρματη/Bluetooth σύνδεση, τα led κάτω από τα πλήκτρα ώστε να φαίνονται ευκολότερα και ομορφότερα ή τα μηχανικά πληκτρολόγια, συνήθως κοστίζουν κάτι παραπάνω. Αξίζει όμως κάποιος να το ψάξει και μην πάει κατευθείαν σε ότι φθηνότερο βρει.

Ένα άλλο σημαντικό - στις μέρες μας - υποσύστημα είναι ο Bluetooth αντάπτορας. Μπορεί αυτό να ακούγεται «περίεργο» και να μην γεμίζει το μάτι (αφού θυμίζει τα USB που χρησιμοποιούν κάποια ασύρματα πληκτρολόγια για να συνδεθούν με τον υπολογιστή), αλλά με ένα κόστος που συνήθως δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ και με την απαίτηση για μια ελεύθερη USB θύρα, μπορεί να προσφέρει μια σειρά λειτουργιών.

Φυσικά, σε αυτό μπορεί να συνδεθεί κάθε Bluetooth συσκευή που έχουμε στη διάθεση μας, είτε είναι πληκτρολόγιο, είτε ποντίκι, είτε ασύρματα ακουστικά κτλ. Ευνοείται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άμεσες μεταφορές αρχείων μεταξύ υπολογιστή και smartphone. Παράλληλα όμως, με εφαρμογές όπως το Your Phone Companion, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κλήσεις, SMS, άμεση πρόσβαση στις φωτογραφίες, ακόμη και αλληλεπίδραση με την οθόνη ενός smartphone μέσω του υπολογιστή (για συμβατές συσκευές).

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω αφορούν κυρίως desktop υπολογιστές. Ναι, πολλά μπορούν να γίνουν και με το laptop, αλλά στην εποχή της τηλεργασίας είναι καλύτερο κάποιος να επενδύσει στον desktop του. Και αυτό, όχι μόνο γιατί μπορεί να αποκτήσει ένα ισχυρότερο σύστημα, αλλά γιατί είναι καλύτερο να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο στο σπίτι που θα λειτουργεί ως γραφείο. Δεν είναι πάντα ότι καλύτερο να θεωρεί κάποιος πως μπορεί να δουλέψει από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού, «θολώνοντας» στον απόλυτο βαθμό τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr