NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReport: Κάνουμε Meeting στην Wall Street, παρέα με ψηφιακούς νομάδες και το Reddit

TechReport: Κάνουμε Meeting στην Wall Street, παρέα με ψηφιακούς νομάδες και το Reddit

Από την Teamviewer που αναπτύσσει ένα σημαντικό προϊόν εντός συνόρων, μέχρι τα χρηματιστηριακά «παιχνίδια» που ξεκινούν από το Reddit, τους ψηφιακούς νομάδες και το cloud computing, η τεχνολογική αγορά παρουσίασε εξελίξεις για κάθε γούστο την περασμένη εβδομάδα, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Ξεκινώντας από την Ελλάδα, η είδηση που ξεχωρίζουμε είναι πως η Teamviewer, που πριν από έναν χρόνο εγκαινίασε το Hub της στα Ιωάννινα, αναπτύσσει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου και ένα βασικό κομμάτι της λειτουργίας Meeting - που προσφέρεται τόσο ξεχωριστά όσο και μέσα στο βασικό της app - αποτελώντας έναν ανταγωνιστή υπηρεσιών όπως τα Zoom και Teams. Το Hub της Teamviewer ξεκίνησε με 20 άτομα, έχει πλέον φτάσει στα 40 και ετοιμάζει περίπου 10 με 15 νέες προσλήψεις.

Μένοντας στην εσωτερική αγορά, βρίσκουμε και τη στρατηγική επένδυση στον κλάδο του «last-mile» από την Skroutz, με την εξαγορά του 100% της Myjobnow Delivery (SendX). Η επένδυση θα της επιτρέψει να αναπτύξει το κομμάτι των ταχυμεταφορών, δημιουργώντας το δικό της δίκτυο και καλύπτοντας το κομμάτι που αφορά στην παράδοση των παραγγελιών στους καταναλωτές, προσφέροντας και νέες υπηρεσίες στις επιχειρήσεις του marketplace της.

Μια τρίτη εξέλιξη που ξεχωρίζουμε από «τα δικά μας» αφορά στο Papaki, το οποίο ανακοίνωσε πως εγκαθιστά μέρος των λειτουργικών τμημάτων του στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) στο ΙΤΕ. Πέρα από τα υπόλοιπα οφέλη, σε αυτά εντοπίζεται και η ικανότητα της αδιάλειπτης λειτουργίας, καθώς το Τεχνολογικό Πάρκο είναι κέντρο «disaster recovery», κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει η υποδομή για αδιάλειπτη παροχή ρεύματος και internet, ανεξάρτητα με τις συνθήκες έξω από αυτό.

Στα διεθνή, το Reddit κατάφερε να ανεβάσει τις μετοχές μιας (μάλλον ξεχασμένης) μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων βιντεοπαιχνιδιών στις ΗΠΑ, των Gamestop, φέρνοντας ακόμη περισσότερες μετοχές εταιρειών που «πέφτουν» στο επίκεντρο (όπως η Blackberry και η αλυσίδα κινηματογράφων AMC). Με απλά λόγια, μικροεπενδυτές άρχισαν να αγοράζουν μετοχές, ανεβάζοντας αναπάντεχα την αξία τους και περιπλέκοντας τα πράγματα για όσους πόνταραν στην πτώση τους (hedge funds και short-sellers).

Φυσικά, όλο αυτό μπορεί να δείχνει μια ιστορία με επενδυτές, με διάφορα funds, με ορισμούς και αρκτικόλεξα που δείχνουν και κάπως μπερδεμένα. Η ουσία, όμως, είναι συγκεκριμένη: τα social netowrks μπορούν να φέρουν τα πάνω - κάτω στην καθημερινότητα. Αυτήν την φορά, στο επίκεντρο είναι κάποιοι μικροεπενδυτές που ανεβάζουν emoji με πυραύλους σε μερικές δημοσιεύσεις στο Reddit, «φωνάζοντας» πως «αυτή η μετοχή θα πάει στο φεγγάρι». Και πάει.

Επίσης, αυτήν την εβδομάδα ξεχωρίσαμε και κάποιες δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της Apple, ο Tim Cook, ρίχνοντας λάδι στην φωτιά της αντιπαλότητας με το Facebook. «Πάρα πολλοί εξακολουθούν να κάνουν την ερώτηση "πόσο μπορούμε να ξεφύγουμε;" Όταν πρέπει να ρωτούν "ποιες είναι οι συνέπειες;" Ποιες είναι οι συνέπειες της ιεράρχησης των θεωριών συνωμοσίας και της υποκίνησης της βίας, μόνο λόγω των υψηλών ποσοστών engagement», είπε.

Το τι επιλέγει ένας αλγόριθμός να δείξει, λαμβάνοντας υπόψιν παραμέτρους που το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να συλλάβει, είναι ένα θέμα. Ένα άλλο θέμα, όμως, κατά την άποψη αυτής της στήλης, είναι και η ανταπόκριση που έχει ο χρήστης σε αυτό που του εμφανίζει ο αλγόριθμός. Αν κάνω κλικ σε οτιδήποτε μου εξάπτει το ενδιαφέρον, όσο τραβηγμένο κι αν φαίνεται, δεν συμμετέχω στη διαδικασία; Αν σχολιάζω, κάνω engagement, αντιδρώ σε οτιδήποτε, αντί να το προσπερνάω, δεν συμμετέχω; Ή είναι ένας φαύλος κύκλος;

Υπήρξε όμως και μια έρευνα που μας τράβηξε το ενδιαφέρον την περασμένη εβδομάδα, από την Eurostat. Μπορεί όλοι να μιλάνε για το cloud computing, στην Ελλάδα παραμένει χαμηλά. Για την ακρίβεια, η χρήση του cloud computing από τις επιχειρήσεις έφτασε στο 17%, τοποθετώντας την χώρα μας τρίτη από το τέλος, πίσω από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Στην κορυφή της λίστας Φιλανδία, Σουηδία, Δανία, και στην τέταρτη θέση η Ιταλία. Κάτι που δείχνει ότι, ναι, οι Σκανδιναβικές είναι μπροστά στην ψηφιακή εποχή, αλλά στη γειτονιά μας δεν τα πάνε και άσχημα.

Κλείνουμε με το νησί στην Πορτογαλία που θέλει να γίνει το πρώτο «ψηφιακό νομαδικό χωριό» στον κόσμο. Οι ψηφιακοί νομάδες έχουν επανέλθει στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες, λόγω κορονοϊού. Εμείς, καταλήγοντας και από εκεί που ξεκινήσαμε, κρατάμε αυτό που μας είπε ο Philipp Deutscher της Teamviewer, με αφορμή τους νομάδες, την τηλεργασία κτλ: «Το μέλλον της εργασίας θα είναι ένας συνδυασμός των δύο, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και μια παρουσία στο γραφείο». Προφανώς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr