NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

5 tips που μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα για να εργαστείτε «εξυπνότερα»

5 tips που μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα για να εργαστείτε «εξυπνότερα»

Ο χρόνος συνεχίζει να είναι χρήμα (φυσικό ή κρυπτονόμισμα, δεν έχει σημασία), ακόμη και στις μέρες της καραντίνας, του lockdown και της εργασίας από το σπίτι. Πώς θα τον διαχειριστούμε καλύτερα και αποδοτικότερα; Ιδού 5 tips που μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα.

Pomodoro

Την συγκεκριμένη τεχνική την είδαμε την περασμένη εβδομάδα. Επί της ουσίας, αυτή προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης του χρόνου και αποδοτικότερης εργασίας μέσα σε αυτόν. Η λογική είναι απλή: χρησιμοποιώντας μια αντίστροφη μέτρηση (που μπορεί να είναι ένα φυσικό χρονόμετρο ή μια εξειδικευμένη Pomodoro εφαρμογή) εργαζόμαστε εστιασμένα για 25 λεπτά. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το 25λεπτο, κάνουμε διάλλειμα για 5 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε με ένα νέο 25λεπτο. Όταν ολοκληρωθούν τέσσερα 25λεπτα, κάνουμε ένα μεγαλύτερο διάλλειμα 10-15 λεπτών. Και μετά, πάλι από την αρχή. Φυσικά, τα 25λεπτα μπορεί να είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα, ανάλογα με τις ανάγκες τις εκάστοτε εργασίας, όπως και τα διαλλείματα, αλλά η λογική παραμένει ίδια. Η τεχνική αυτή έχει αποδειχθεί πως αυξάνει την παραγωγικότητα και αντιμετωπίζει τους περισπασμούς.

Συντομεύσεις και Αυτοματοποίηση

Για όσους εργάζονται με υπολογιστή, η γρηγορότερη πραγματοποίηση κάποιων διεργασιών αποτελεί ζητούμενο. Για όλες εκείνες τις εργασίες που απαιτούν την χρήση ποντικιού, δεν αποκλείεται να είναι ευκολότερη η χρήση συντομεύσεων πληκτρολογίου. Όπως η μετονομασία ενός αρχείου, που μπορεί να χρειαστεί 2-3 κλικ με ποντίκι, με το πληκτρολόγιο χρειάζεται ένα απλό πάτημα στο F2. Μια πλούσια λίστα τέτοιων συντομεύσεων βρίσκεται εδώ. Από την άλλη, το Robotic process automation (RPA), που αποτελεί trend των ημερών μας, δεν είναι τίποτα παραπάνω από την αυτοματοποίηση διαδικασιών. Για παράδειγμα, το Chrome extension «UI.Vision RPA» μπορεί να βοηθήσει στην αυτοματοποίηση συχνών διαδικασιών σε μια ιστοσελίδα (κλικ, εισαγωγή κειμένου κτλ).

Μουσική

Γαβγίσματα, φωνές, τηλέφωνα, μηχανήματα και διάφορες άλλες ηχητικές οχλήσεις που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή θα υπάρχουν πάντα, είτε κάποιος εργάζεται στο σπίτι ή στο γραφείο. Μια λύση για αυτό είναι η «κάλυψη» των θορύβων με άλλους ήχους. Ναι, μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει μουσική για να το κάνει αυτό, αλλά η μουσική, πολλές φορές, αποσπά από μόνη της την προσοχή. Η λύση είναι online υπηρεσίες και εφαρμογές που δίνουν την δυνατότητα ακρόασης «περιβαλλοντικών ήχων» - όπως μια θάλασσα, ήχους από το δάσος ή κάτι άλλο - ακόμη και ηχογραφημένο «θόρυβο» από ένα γραφείο (βοηθά στην τηλεργασία). Με την χρήση noise cancelling ακουστικών και τέτοιων ήχων, μετά από λίγο αυτοί πάνε στο «παρασκήνιο» και το μυαλό συγκεντρώνεται στην εκάστοτε εργασία (και όχι στον σκύλο που γαβγίζει από το απέναντι μπαλκόνι). Μια τέτοια υπηρεσία είναι, για παράδειγμα, το mynoise.net.

Time Blocking

Το time blocking αποτελεί μια ολόκληρη «φιλοσοφία» οργάνωσης του διαθέσιμου χρόνου και του προγραμματισμού. Μέσω αυτού, μια ημέρα ή μια εβδομάδα χωρίζεται σε «κομμάτια» τα οποία αφιερώνονται εκ των προτέρων σε κάποια εργασία. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία, όσο πιο αυστηροί είμαστε με το χρόνο που δίνουμε σε κάθε εργασία, τόσο πιο εστιασμένη και αποτελεσματική είναι η πραγματοποίηση της. Επί της ουσίας, προγραμματίζουμε τις εργασίες που έχουμε να κάνουμε μέσα σε μια μέρα, χωρίζοντας τις διαθέσιμες ώρες σε ελεγχόμενα «μπλοκ» - αντί απλώς να φτιάχνουμε μια λίστα εργασιών και να κάνουμε τυχαία ότι βλέπουμε. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί πως με τα calendar και τις task list δεν προγραμματίζουμε τις εργασίες μας, αλλά συνήθως τις «διακοπές» - ή τις εργασίες που έχει να κάνει κάποιος άλλος. Το time blocking το αλλάζει αυτό

Ιστοσελίδες

Τα περισσότερα από τα παραπάνω tips έχουν μια κοινή συνισταμένη: την αποφυγή και την καλύτερη διαχείριση των περισπασμών. Υπάρχουν όμως κάποιοι περισπασμοί που, ενώ είμαστε αποφασισμένοι πως θα τους διαχειριστούμε, καταλήγουμε να μας «τρώνε» πολύ χρόνο. Για παράδειγμα, το ένα λεπτό που θα πει κάποιος πως θα ανοίξει το Facebook στον υπολογιστή, για να δει 5-6 αναρτήσεις από τους φίλους του, μπορεί να καταλήξει σε ένα χαμένο 20λεπτο (κέρδος, βέβαια για τον αλγόριθμο). Σε τέτοιες περιπτώσεις, βοηθούν υλοποιήσεις όπως το Chrome extension StayFocusd. Σε αυτό, ορίζουμε πόσο χρόνο θα αφιερώνουμε συνολικά στους περισπασμούς. Όταν τελειώσει ο χρόνος, η πρόσβαση σε αυτές τις ιστοσελίδες δεν είναι πια εφικτή.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr