NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Κρυμμένο σε κοινή θέα

Κρυμμένο σε κοινή θέα

​Κάτω από τόνους ντιτζιταλισμού, COVID-οφοβίας, εμβολιοκρατίας και πανδημιολογίας, δίπλα ακριβώς στα σενάρια για καταστροφή του πλανήτη από τα πλαστικά και την κλιματική αλλαγή, αμέσως μετά τους ψηφιακούς νομάδες, την αλλαγή του τουριστικού τοπίου & των μετακινήσεων, τις νέες παθολογίες, την κακή διατροφή, το στρες, την κατάθλιψη… εκεί κάτω από όλα αυτά - σαν να διαβάζεις ένα facebook feed - βρίσκεται η απάντηση. Κρυμμένη σε κοινή θέα.

Αλλά ποιος να το δει; Οι λογιστάδες που ποζάρουν για οικονομολόγοι; Οι ειδικοί σύμβουλοι απορροφημένοι με ΕΣΠΑ & επιδoτήσεις; Οι startuper που θα σώσουν τον κόσμο με food apps; Ποιος μπορεί να δει 5 μέτρα πέρα από την μύτη του; Οικονομική σκέψη μηδέν! Ο Στίγκλιτζ κορδώνεται για την τάχα μου αποτυχία του φιλελευθερισμού (ποιανού;) σε έναν κόσμο όπου κράτη & κεντρικές τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τις σπατάλες τους κατάφεραν να καταστρέψουν το χρήμα τυπώνοντας έναν ωκεανό ψευτοδολάρια! Όσο για το επίπεδο της ιδρυματοποίησης στο επιχειρείν, αυτό ξέφυγε off the charts! Ακόμα και ο Elon Musk λέει στο «και πέντε» αυτά που η ασημαντότητά μου έγραφε στο epixeiro στο «παρά πέντε».

Από την μια, σαν δυτική κοινωνία, έχεις ένα τσουβάλι προβλήματα. Κι από την άλλη έχεις μια τεχνολογία που σου δίνει δυνατότητες που δεν είχες ποτέ ξανά σε τέτοια κλίμακα. Η ανάγκη συναντάει το μέσο. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της επιχειρηματικής ευκαιρίας, τι είναι; Γέμισε ο τόπος ειδικούς και κανείς δεν βλέπει την ευκαιρία για την μεγαλύτερη αλλαγή των τελευταίων 2 αιώνων;

Crash course on history... Η βιομηχανική επανάσταση και η σταδιακή μηχανοποίηση της παραγωγής, μετέφερε τους πληθυσμούς από την επαρχία στις πόλεις. Εκεί ήταν πλέον οι δουλειές και ο πλούτος, εκεί έπρεπε να είναι και το εργατικό δυναμικό. Στα οικονομικά θρανία λέγαμε ένα ωραίο τσιτάτο ότι το τρένο έφερε τον κόσμο στις πόλεις (για δουλειά) και το αυτοκίνητο τον ξαναπήγε στην εξοχή (για ψυχαγωγία). Well, hellooooo….!!! Το remote work μπορεί να αντιστρέψει την αστυφιλία και όλα τα προβλήματα που αυτή επέφερε στην ανθρωπότητα και τον πλανήτη και να επαναφέρει τον άνθρωπο στο φυσικό του περιβάλλον. Όχι για διακοπές, αλλά μόνιμα!

Remote σημαίνει αποκέντρωση

Δεν υπάρχει ένα πρόβλημα του δυτικού κόσμου αυτή την στιγμή που δεν μπορεί να λυθεί με την αποκέντρωση πληθυσμών προς την επαρχία. Ούτε ένα! Λιγότερες μικρο-μετακινήσεις, λιγότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, λιγότερο άγχος, καλύτερη διατροφή, λιγότερο junk food ανά εργαζόμενο άρα λιγότερες αρρώστιες, καλύτερο περιβάλλον εργασίας δίπλα στην φύση άρα λιγότερες καταθλίψεις, περισσότερος προσωπικός έλεγχος και αυτονομία, περισσότερος ζωτικός χώρος και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, νέα αρχιτεκτονική δίπλα στο φυσικό περιβάλλον, περισσότερη χειρωνακτική εργασία. Μικρότεροι πληθυσμοί σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές σημαίνει στεγανά, ασφαλέστερη ανταπόκριση σε πανδημίες και μικροί αποκλεισμοί που δεν καταστρέφουν την υπόλοιπη οικονομία. Για κάθε ένα πρόβλημα που θα λύνεται, μια ολόκληρη αλυσίδα άλλων προβλημάτων θα αμβλύνεται. Για κάθε μικρο-κοινωνία knowledge workers που μπορεί να εργάζεται remotely, θα χτίζεται δίπλα τους ένα οικοσύστημα manual workers που θα τους προσφέρουν υπηρεσίες. Και θα χεις ισχυρότερη τοπική παραγωγή, νέες παραγωγικές μονάδες, νέους ανθρώπους και νέα trend να διαμορφώνουν νέα στάνταρ. Για να μην αναφέρω καν την αναστήλωση της επαρχίας η οποία θα δυναμώσει, θα έχει λόγο, παρουσία και πλούτο! Μια χώρα όπως η δική μας γεμάτη πολύ μικρές επιχειρήσεις, μικροπαραγωγούς και βιοποικιλότητα, ξαφνικά θα είχε δίπλα στο φυσικό της περιβάλλον ένα νέο επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Ιδιωτικά κεφάλαια, VC’s, crowd-funding, μικρο-πιστώσεις και μικρές αναπτυξιακές τράπεζες, τα οικονομικά εργαλεία πλέον είναι πολλά και μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις νέες remote κοινότητες. Αλλοδαπούς συνταξιούχους λεφτάδες δεν λιμπιζόμαστε με τις golden visas; Ε, δώσ’ τους ένα χωριό-φάντασμα να επενδύσουν σε remote workers. Έλα δω κι εσύ fund της ομογένειας, πάρε μια κωμόπολη, αναστήλωσέ την, κάνε marketing να ρθουν ψηφιακοί νομάδες, μηχανικοί, επιστήμονες αλλά και εργάτες, συγγραφείς, σχεδιαστές και αρτίστες. Τόσα χωριά πεθαίνουνε, τόση κλάψα ρίχνει ο χειμερινός τουρισμός που δεν δουλεύει, τόση ομορφιά στέκεται στην Ελληνική ύπαιθρο κι εμείς την απολαμβάνουμε μόνο για διακοπές; Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της υπο-απόδοσης πόρων τότε τι είναι;

Είμαστε μια πολύ μικρή χώρα! Αποκέντρωση δεν σημαίνει αποξένωση. Η ανθρωπότητα ανέκαθεν μετακινούνταν εκεί όπου υπήρχαν πόροι & ασφάλεια. Κι όπου μετακινείται πληθυσμός, χτίζεται νέο οικοσύστημα. Έχουμε την εμπειρία και πολύ καλύτερα εργαλεία! Η εργασία πλέον είναι φορητή! Και όλα τριγύρω της θα προσαρμοστούν σ’ αυτό το δεδομένο όπως 150 χρόνια πριν προσαρμόστηκαν στην γραμμή παραγωγής.

Το μόνο πρόβλημα στην όλη ιστορία δεν είναι logistical αλλά political. . Εκεί που τα κράτη παλεύουν με νύχια και δόντια να κρατηθούν ως πατερούληδες στην συνείδηση των πολιτών, όλο αυτό το σχέδιο θα πήγαινε κόντρα σε κάθε έννοια κεντρικού ελέγχου. Αποκεντρωμένος κόσμος σημαίνει αποκεντρωμένη εξουσία. Και αυτό είναι αντίθετο με ό,τι πολέμησε να καταφέρει μέσα στον 20ο αιώνα ο πιο συγκεντρωτικός θεσμός εξουσίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα: το σύγχρονο κράτος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr