NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: ​Η «χιονοστιβάδα έργων» και το τυχερό 13

TechReporter: ​Η «χιονοστιβάδα έργων» και το τυχερό 13
Φωτογραφία: duncan c

Ο TechReporter -σήμερα εκτάκτως Τρίτη αντί της καθιερωμένης Δευτέρας- επανέρχεται με επενδύσεις στην τεχνολογία, έργα πληροφορικής, μια πορεία προς την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και μια ακόμη έκδοση του iPhone - που αυτήν την φορά φέρει και μια ξεχωριστή αρίθμηση: το 13.

«Χιονοστιβάδα έργων» πληροφορικής αναμένεται μέχρι το τέλους του έτους, όπως δήλωσε ο CEO της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης, κατά τη διάρκεια πάνελ στην 85η ΔΕΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΚτΠ «έχει ήδη 50 συμβασιοποιημένα έργα τα οποία αθροίζουν στα 600 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι το τέλους του έτους προγραμματίζουμε την προκήρυξη διαγωνισμών περίπου 40 έργων συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ».

Από την άλλη, στην ΕΕ, το 2020, η συνολική παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που πωλήθηκε ανήλθε σε 311 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας μείωση 7% σε σύγκριση με το 2019. Παρά τη μείωση αυτή, η παραγωγή αυτών των προϊόντων αυξήθηκε από το 2010, με μέση ετήσια αύξηση 2,9%. Η υψηλότερη συνεισφορά, όσον αφορά στη συνολική παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που πουλήθηκε, ήταν ο φαρμακευτικός τομέας, με 97 δισ. ευρώ.

Και αν τα έργα πληροφορικής και ο επενδύσεις επί του τομέα προχωράνε, ένα «παρακλάδι» έρχεται ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Michelle Bachelet, τα κράτη θα πρέπει να θέσουν μορατόριουμ στην πώληση και τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI) έως ότου τεθούν σε ισχύ κατάλληλες εγγυήσεις.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν αναφέρθηκε στην «πορεία για την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού έως το 2030», υπογραμμίζοντας πως «θεσπίζει, πλέον, ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης για την επίτευξη των ψηφιακών στόχων με τη μορφή μιας πορείας προς την ψηφιακή δεκαετία» - άλλωστε, όπως αναφέρεται, «η ψηφιακή πρόοδος στα κράτη μέλη υπήρξε πολύ άνιση τα τελευταία χρόνια».

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε και παρουσίαση νέων iPhone. Πρόκειται για τα iPhone 13 Pro και iPhone 13 (με το ιδιαίτερο «13», που εμάς μας αρέσει), τα οποία έρχονται για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των θαυμαστών της εταιρείας με σήμα το δαγκωμένο μήλο. Από την άλλη, βέβαια, σύμφωνα με έρευνα της Picodi, «ένας στατιστικός κάτοικος της Ελλάδας θα έπρεπε να εργαστεί για 25,1 μέρες μέχρι να μπορέσει να αποκτήσει το iPhone 13 Pro» - εφόσον ξοδέψει όλο τον μισθό του σε αυτό.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 61.000 υπαλλήλους της, παρουσίασε η Microsoft, αναφέροντας σε αυτήν πως η μετατόπιση της στην απομακρυσμένη εργασία «έχει βλάψει την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών επιχειρηματικών ομάδων, απειλώντας την παραγωγικότητα των εργαζομένων και τη μακροπρόθεσμη καινοτομία».

Στην Ελλάδα, η ΑΑΔΕ έθεσε λειτουργία το myAADE, το οποίο έρχεται για να αντικαταστήσει το Taxisnet. Όπως δήλωσε ο Διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής, «με τη νέα ψηφιακή μας πύλη, συνδυάζουμε ψηφιακή ευφυία και συναισθηματική νοημοσύνη, με σκοπό οι ψηφιακές μας υπηρεσίες να σχεδιάζονται και να προσφέρονται στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από την οπτική του πολίτη».

Εντός συνόρων συνέχεια, καθώς η Epsilon Net ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Epsilon SingularLogic ολοκλήρωσε την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού 80% της iQom, που δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η iQom έχει μακροχρόνια εμπειρία στην ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών τυποποιημένου επιχειρησιακού λογισμικού στον δυναμικό τομέα του software Λιανικού Εμπορίου.

Τέλος, το Google Pay, η υπηρεσία που απλοποιεί τις ανέπαφες πληρωμές και που ήταν μέχρι πρότινος διαθέσιμη στην χώρα μας μέσω των εφαρμογών συνεργαζόμενων τραπεζών, από την προηγούμενη εβδομάδα προσφέρει πρόσβαση σε όλους τους Έλληνες χρήστες κινητών Android. Το Google Pay app είναι διαθέσιμο σε πάνω από 30 χώρες από όλο το κόσμο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr